Sanna Nielsen – sommar i storstaden

Av publicerat

 

Ännu en sommar med Sanna Nielsen som värld för Allsång på Skansen har dragit igång. Ett jobb med musik, artister, rutiner, möten, människor och passion. Ett upplägg väl värt att stanna hemma i Stockholm för, men visst har även Sanna några andra smultronställen ute i landet.

Text Mia Roswall
Foto

Att intervjua Sanna Nielsen är som att få en lyckoinjektion. Hon fullkomligt sprudlar av energi och strålar ikapp med solen som visar upp Skansen från dess allra vackraste sida. Platsen för vår intervju är inte helt otippad med tanke på att Sanna spenderar större delen av sin sommar just här. Något hon beskriver som bland det absolut bästa hon kan tänka sig.

– Det är ju bara så roligt med Allsången och jag älskar hela upplägget. Att få vara i ett team, både med orkestern och med filmteamet. Att få träffa alla härliga artister och så klart att få stå på scenen och sjunga. För mig blir det inte mycket bättre än så.

En hel sommar full av jobb låter kanske för oss andra inte riktigt lika lockande, men för artister är det lite som för idrottsprofiler, de smider medan järnet är varmt.
– Rösten är mitt instrument och den kan ta slut en dag. Inte så att jag hela tiden känner en stor press att jobba så mycket som möjligt för ”snart är det slut”, mer att jag är inne i ett bra ”flow” jobbmässigt nu och tackar ja till de möjligheter som ges. Det är lika bra att gå all in.

Är du en person som tänker mycket på ditt varumärke? Hur du ska bygga det och vilka värden du tycker är viktiga?
– Det var faktiskt det allra första jag fick höra när jag började med musik. ”Du är ditt varumärke, glöm inte det”. Så trist, haha! Men absolut, så är det givetvis men jag tänker inte riktigt i de banorna måste jag erkänna. Jag ser mitt varumärke som MIG, jag gör det jag känner för, det jag tycker är roligt och det jag lär mig utav. Musiken är i främsta rummet men nu när jag till exempel är kontrakterad av SVT får jag pausa att släppa något nytt. Då är det tv som gäller och musiken får vänta.

Hur känns det då, att ha annan arbetsplats att gå till, inte till studion utan till SVT?
– Hur bra som helst! Det är skönt med deadlines tycker jag. Att veta att nu har jag det här jobbet de här månaderna och efter det kan jag gå in i studion igen och göra musik. Som artist är du ofta ensam när du jobbar, om du inte är i ett band så klart, men jag känner mig ofta ensam och älskar att vara en del i ett team och i en ensemble. Jag gjorde min första musikal 2014 och känslan av att inte vara helt själv gjorde mig så lycklig att jag grät.

 

Foto: Janne Danielsson

Hur är du som företagare?
– Jag skulle absolut behöva vara en bättre företagare men jag gör det jag kan. Eller rättare sagt jag ställer miljoner frågor till sådana som kan. Jag har mitt bolag sedan många år tillbaka men det är bara de senaste fem åren som jag tycker att jag förstår vad det egentligen innebär att vara ”egen företagare”. Jag försöker hålla mig intresserad och jag sparar mycket för framtiden. Det är viktigt för mig att bygga upp min ekonomi för att känna trygghet. Men det är inget jag går in i helt utan jag frågar mest de jag har omkring mig som är kunniga.

Ingen ny aktiehaj a´la Victoria Silvstedt med andra ord?
– Haha! Nej, långt därifrån men jag såg när hon var med i Skavlan och blev så imponerad och avundsjuk. Så där skulle jag också vilja vara, men det är oerhört långt ifrån mig i dag.

Under våren släppte Sanna singeln ”Inte ok” som handlar om ett ämne som ligger Sanna nära, näthat och mobbning, och texten är hämtad från hennes egna upplevelser från skolåren.
– Det här är ett ämne som verkligen engagerar mig, särskilt som jag själv har fått uppleva hur det är att få glåpord ropade efter sig. Jag ville sätta ord på hur jag kände när jag blev mobbad i skolan. De skrek åt mig i korridorerna och jag mådde verkligen inte bra. Jag började sjunga när jag var 11 år och var med i en del produktioner och blev retad för att de trodde att jag var mallig. Jag blev rädd och slöt mig inom mig själv, vågade inte öppna munnen. Då fanns inte sociala medier som det gör idag men jag vill med låten ta upp att folk inte ska känna sig ensamma. Det går att resa sig och bli stark även om man känner sig svag.

 

 

Du är själv aktiv på sociala medier i dag och har fått utstå en del påhopp även där. Hur tacklar man det? Bygger man upp ett hårt skal eller blir man en gås och låter allt rinna av en?
– Det är svårt det är det, jag vill vara personlig men jag har lärt mig att verkligen tänka igenom vad jag publicerar innan jag gör det. Jag har absolut lärt mig att grejer jag lägger ut kan få otrolig uppståndelse, om sådant jag själv inte hade en tanke om. Nu för tiden tänker jag alltid ”kan jag stå för det här” och om svaret är ja, då lägger jag ut det men ibland är det inte värt den storm ett inlägg eller en åsikt kan skapa. Men om all personlighet försvinner blir det ju helt platt så det är en balans där man får försöka hitta.

Du blev påhoppad för ditt läppstift och din tröja när du intervjuades inför att du skulle vara årets julvärd. Blev du förvånad eller är du luttrad?
– Jag blev absolut förvånad att mitt tröjval blev en sådan stor grej och upprörde så mycket. Det blev så otroligt många kommentarer och väldigt hätsk stämning vilket förvånade mig. Ibland blir jag verkligen chockad över att folk tycker det är helt ok att skriva vad som helst, att vara elaka mot en annan människa de inte känner. Som att allt man inte skulle ta åt sig för att det är skrivet bakom en skärm. Men det gör man.

Sociala medier känns ändå som den främsta PR-kanalen nu för tiden, är det inte så?
– Absolut, man når väldigt många direkt. FB, Insta och Twitter går alla in på, alla mina fans men också journalister och media så det är utan tvekan de bästa kanalerna när man vill nå ut snabbt och brett.

Jag läste ett inlägg på din blogg då du var på ett möte som gjorde dig glad och upprymd. Ett möte som du inte i ditt liv trodde att du skulle få vara med om, är du en nyfiken själ som gillar att hoppa på nya utmaningar?
– Nu har jag blivit det! Förut vågade jag inte ta för mig alls, jag ville helst inte synas eller märkas vilket kommer från tiden då jag blev mobbad i skolan. ”Nej men ta den låten du om du vill, jag kan ta en annan”, så var jag alltid förut men jag har jobbat på det och nu för tiden tar jag för mig mer. Nu vågar jag mer och tror på mig själv och det känns SÅ SKÖNT!

Sanna Nielsens sommarpärlor:
– Edenryd i Skåne. Bästa platsen på jorden. Där kommer jag ifrån och även om jag inte bor där åker jag dit så fort jag har möjlighet. Älskar skogen, att promenera längst med vattnet och ta en öl på lokala puben.
– Rättvik. Min sambo är därifrån och vi spenderar alltid tid där på sommaren.
– Min balkong hemma i Årsta. Min oas! Här sitter jag i lugn och ro med gitarren och repar. Och vilar.
– Thailand. Kao Lak är min favoritplats. Älskar människorna, maten och lugnet.
– Skansen. Så vackert här! Stockholm från dess bästa sida, jag promenerar ofta här.

Sanna Nielsen
Född: 27 november 1984 i Edenryd utanför Bromölla.
Familj: Sambon Joakim Ramsell.
Bor: Lägenhet i Årsta.
Gör helst: Skapar musik, går i skogen och ser på film. Tycker också om inredning.
Största lasten: Choklad. Kan inte få nog!
Aktuell med: Programledare för Allsång på Skansen.