Upplevelseladdade nöjesparker – runt om i Sverige

Av publicerat

 

Ett besök i en nöjespark tillhör sommarens höjdpunkter för många familjer. Låt det kittla i magen, digga till dina favoritartister eller lär dig mer om djur. Ladda för nya upplevelser, vi tipsar här om några av alla de parker som roar, underhåller och lär oss mer.

Foto: Rickard Manér

Kolmården, Norrköping
– största djurparken i Norden
Nordens största djurpark hälsar denna säsong ytterligare djur välkomna samtidig som en ny åkattraktion väntar i Bamses Värld som nu byggts ut. Ska du som besökare hinna med allt är det nog smart att boka in en övernattning på Vildmarkshotellet. Ett hotell som även erbjuder ett fint vattenland och ett familjespa.

Vi ställer 6 frågor till Helena Axelsson, PR- och informationsansvarig på Kolmården:
Vilken är årets nyhet?
– Nytt i år är karusellen Bamses flygande matta i Bamses Värld. Denna flygande matta består av 12 mattor, alla med plats för fyra personer – tryck på den magiska knappen och ni kan styra er egen matta. Totalt finns nu sex åkattraktioner i Bamses Värld.

Vilken är er populäraste åkattraktion?
– Populärast är linbanan Safari, som är en åkattraktion som passar alla.

Vilken är sommarens höjdpunkt?
– Självklart så besöket på Kolmården sommarens höjdpunkt. Kombinationen av fantastiska djurmöten, inspirerande föreställningar och pirriga karuseller är höjdpunkten

Foto: Miche Seiko

Vad får vi inte missa?
– Linbanan Safari, delfinföreställningen Life, Bamses Värld och berg- och dalbanan Wildfire som är Europas största träbana.
Godaste maten?
– Det beror ju på vad man gillar. Vi erbjuder alltifrån husmanbuffé till hamburgare, tacos, crèpes, fish and chips, kebab till asiatisk mat och farmors köttbullar.
Något övrigt du vill lyfta fram?
– Parken är stor, så om man besöker oss första gången är Kolmårdenpaketet med boende på Vildmarkshotellet och två dagar i parken att rekommendera. Missa heller inte vårt populära Halloweenfirande och förra årets nyhet – Sagojul på Kolmården. Jag rekommenderar också att man bokar in några av våra djurvisningar på dagsprogrammet. Visningarna bjuder på många aha-upplevelser och ökad förståelse och nyfikenhet för djur, natur och hållbarhet.

 

Pris: Vuxen 429 kr, 3-12 år 379 kr.
Årskort 1 399 kr respektive 999 kr
www.kolmarden.com

 

Sommarland, Skara
– klassisk vattenpark
Fyra miljoner liter alltid uppvärmt till 25 grader är nyckelingrediensen i Sommarland i Skara som är Skandinaviens största vattenpark. Lägg till ett tivoli med bland annat åkattraktionerna Tranan, Spinner och Gruvbanan samt en gocart-bana och ni lär garanterat inte vara sysslolösa. Precis som då man först fyllde bassängerna för första gången 1984 är det vattenparken som är huvudattraktionen och som gör att Sommarland år efter år är Västergötlands största turistattraktion.
Vi ställer 6 frågor till Emma Edqvist, marknadsansvarig för Skara Sommarland:
Vilken är årets nyhet?
– Årets stora nyhet är Sommarland Live, där vi under tre magiska sommarkvällar i juni har tre dubbelkonserter med Europé & Sator, Magnus Uggla & Hov1, Stiftelsen & Linnea Henriksson. På campingen har vi i år också byggt ett helt nytt servicehus.

Vilken är er populäraste åkattraktion?
– Cobra och Gruvbanan är våra mest populära attraktioner.

Foto: Magnus Jonsson

Vilken är sommarens höjdpunkt?
– Sommarens höjdpunkt är när vi har fullt ös i parken med massor av glada och underbara gäster.

Vad får vi inte missa? I
– Ni får inte missa bredden på utbudet i parken. Passa på att bada, åka karuseller och tävla i gokart! Sedan får ni inte missa vår dykshow med häftiga stunts!

Godaste maten?
– Jag är svag för tacos och gillar vår tacobuffé. Men vi serverar även fish&chips, falafel, kebab, pannkakor, thailändska rätter samt hamburgare och sallad.

Något övrigt du vill lyfta fram?
– Vi är en park för hela familjen och har attraktioner för båda stora och små. Vi har stora grönytor där man kan återhämta sig efter en dag i vattenparken och det är fritt fram att ta med en picknickkorg.
Pris: 349 kr, gratis för alla under 1 meter.
Sommarlandskortet, för den som absolut inte är en badkruka, 599 kr.
www.sommarland.se

 

Furuvik
– nöjespark med härlig mix

Tivoli, djur, konserter och boende är den mix som gäller på Furuvik strax utanför Gävle. Parken slog upp portarna år 1900 med ett koncept i amerikans modell. Tanken var att skapa en nöjes- och rekreationspark med picknick möjlighet, dans och exotiska djur. I dag är det framförallt närheten och möjligheten till integration med djuren som är anledning till ett besök. Klappa getter och kameler, se lemurer, apor, sköldpaddor och många andra djur. Utöver möten med djuren finns här även ett tivoli som i år bjuder på två nyheter denna sommar: Små grodorna och Gungan.
Vi ställer 6 frågor till Sara Ängsfors, kommunikatör på Furuvik:
Årets nyhet?
– Vår nya berg- och dalbana Fireball som hade premiär i maj, Fireball är av typen ”boomerang rebound”, där man åker både framlänges och baklänges och på två ställen högt ovan marken försvinner rälsen i tomma intet. Fireball passar hela familjen då minimilängden endast är 100 cm om barn åker tillsammans med betalande vuxen.

Foto: Gabriel Liljevall

Vilken är er populäraste attraktion?
– Flodfärden som bjuder på en mysig guppande tur i tunna genom Sydamerika där man får chansen att se både alpackor, maror, nanduer och flamingos. Efter åkturen kommer du in i regnskogen och möter sakiapor, pirayor, kajmaner och sköldpaddor.

Vilken är sommarens höjdpunkt?
– Det måste vara alla våra konserter. I år bjuder vi på extra många – hela 19 stycken. Bland annat kommer svenska storheter som Magnus Uggla, Little Jinder, Miriam Bryant och Takida men vi gästas även av de internationella stjärnorna Brad Paisley och Midnight Oil.

Vad får vi inte missa?
– Missa inte djurmatningarna som vi har varje dag hos schimpans, orangutang, lemur och känguru. Då berättar våra djurvårdare spännande fakta om djuren samt om Furuviksparkens bevarandearbete.

Godaste maten?
– Vår nyhet på restaurangsidan är vår goda fish & chips-meny som du hittar vid Tyrolertorget på tivolit.
Något övrigt du vill lyfta fram?
– Den som vill ha en paus från karusellåkande och djur får inte missa spännande Äventyrsön! Här kan ni njuta av den vackra havsutsikten och testa kunskaperna i kluriga Wild Track och Jättepusslet. Längst ut på ön kan ni kliva ner i underjorden och uppleva kalla krigets dagar i Hemliga fortet, som är en kustförsvarsanläggning från 1950-talet.

Pris: Från 13 år, 239 kr, under 13 år 199 kr, under 2 år, fri entré.
Säsongskort: Från 13 år, 829 kr, under 13 år 629 kr.

www.furuvik.se

 

Liseberg
– bjuder på hisnande åkturer

Med prunkande trädgård och åkattraktioner för alla åldrar och alla smaker är Liseberg i Göteborg nordens största nöjespark. Den maffiga träbergochdalbanan Balder och Lisebergshjulet tillhör stadssiluetterna som kan ses från flera håll. Väl inne i parken bjuds du på klassiker som Flum Ride – vattenbanan som är vansinnigt kul för hela familjen och hisnande Helix med sina loopar och för den flygsugne väntar Aero Spin på att testas.
Vi ställer 6 frågor till Annika Risberg informatör på Liseberg:
Vilken är årets nyhet?
– Årets nyheter är i själva verket två. Den ena är Klubbland, en musikalisk hyllning till Håkan Hellström. Här bjuds besökarna på en musikalisk åktur. Det är en interaktiv, visuell, musikalisk och väldigt kärleksfylld hyllning till en av våra största artister. Den andra nyheten är Loke, en åkattraktion där ni sitter med ansiktet utåt och fritt hängande ben i en roterande gondol som i sitt yttersta läge tar er hela 42 meter upp i luften och når upp i en hastighet på100 km/timme när det svingar som snabbast. Kittlar riktigt gott i magen! Loke är tillåten för alla som hunnit bli sju år och är över 130 centimeter långa.
Vilken är er populäraste åkattraktion?
– Förra sommaren var det klassikern Lisebergbanan.

Vilken är sommarens höjdpunkt?
– Det finns flera. En av dem är attraktionen AtmosFear som når 146 meter över havet, så det får väl sägas vara en ordentlig höjdpunkt … Det blir även många musikaliska höjdpunkter, vi bjuder på en fantastisk konsertsommar, med artister som Peg Parnevik, Amason, Ghost, festivalkonceptet Let´s Spend The Night Together och så amerikanska stjärnan Mary J Blige som gör sin enda Sverigespelning här.

Vad får vi inte missa?
– Missa inte ett besök på Håkan Hellström-utställningen Klubbland, för utställningen kommer bara vara öppen i år. Sedan har vi förra årets nyhet, Barnens Paradis uppe på berget bakom FlumeRide. Här finns tvåvåningskarusellen Blomsterkarusellen och en lekplats för de mindre barnen. Området är även en oas också för alla trädgårdsintresserade. Hela Liseberg är ju faktiskt en väldigt grön park med massor att njuta av för den som är intresserad av växter och trädgård.

Godaste maten?
– Här finns mat för alla magar. Vi slår gärna ett slag för The Green Room där det dukas upp en fantastisk buffé lagad helt utan produkter från djurriket – den första i sitt slag inom nöjesparksvärlden. I parken finns också mat med inspiration från många olika delar av världen. Eller vad sägs om havets läckerheter i västkusttappning, eller kanske mer exklusiva rätter med fokus på ekologiskt och närproducerat på Wärdshuset som är beläget i en av parkens äldsta byggnader. För den som vill maxa åkandet och äta snabbare mat kan nämnas att Max är ny leverantör av hamburgare.

Något övrigt du vill lyfta fram?
– Ladda gärna ner Lisebergs-appen, då får ni snabbt koll på vad som gäller för varje attraktion, var matställena ligger och så kan ni se om ni har några vänner i närheten.
Pris:
Allt-i-ett, entré och åkpass, 455 kr, entre barn över 110 cm, 95 kr, barn under 110 cm gratis.
Stora Guldpasset, för den som vill åka varje dag hela året, 1 675 kr.

www.liseberg.se

 

Gröna Lund, Stockholm
– årets läskigaste

 

Sveriges äldsta nöjespark Gröna Lund öppnade 1883. Allt sedan dess har nöjeslystna storstadsbesökare vallfärdat hit år efter år. Denna säsong är det tok-läskiga Iskaros som ska provåkas av alla modiga. För oss andra finns klassiker som exempelvis bergochdalbanan Jet Line, Kärlekstunneln och Flygande Mattan. En annan klassiker är annars att samla ihop ett gäng och köra 5-kamp. Den som är sugen på en drink missar heller inte den nya cocktailbaren med magnifik utsikt över staden.

6 frågor till Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund:
Årets nyhet?
– Vi har en helt ny fallattraktion i år som heter Ikaros, där du faller i 90 graders vinkel mot marken. Den är både helt fantastisk och helt vidrig på samma gång.

Vilken är den populäraste attraktionen?
– Det är svårt att svara på vilken som är mest populär, då vi inte gjort en sådan undersökning. Men den attraktion som har flest åk är vår berg- och dalbana Jetline, med cirka 10 miljoner åk per säsong.

Vilken är sommarens höjdpunkt?
– 
Oj, det är nog olika beroende på vem du frågar. Men jag skulle nog säga att våra konserter är många gästers höjdpunkter. Bland annat har vi Elton John, Patti Smith och Alice Cooper på Stora Scen i sommar.

Vad får vi inte missa?
– 
Om man är vuxen och vill unna sig en god drink skulle jag vilja rekommendera vår nya cocktailbar Terrassen, som ligger på baksidan av Lustiga Huset och har Stockholms absolut finaste utsikt mot Skeppsholmen och vattnet. Där kan man få riktigt läckra cocktails och fint komponerade mellanrätter.

Godaste maten?
–Det beror ju helt på vad man är sugen på. Sedan några år tillbaka har Gröna Lund startat en utvecklingsresa vad gäller maten på tivolit, bland annat genom att anlita den prisbelönte kocken Jonas Dahlbom som kreative kulinarisk ledare. Det har exempelvis resulterat i den nya restaurangen Fiesta (där Kalifornien möter Mexiko), Hekto BBQ (en foodtruck utan hjul med rökt och grillad mat) och Terrassen, vår nya cocktailbar. Men vi har fortfarande kvar klassiska restauranger som Kryddhyllan och vår Biergarten. Personligen gillar jag sushin och den wokade maten från Holy Monkey som ligger nere på vår ponton vid vattnet.

 

Något övrigt du vill lyfta fram
– Jag skulle vilja slå ett slag för åkandet. Det verkar ibland finnas en myt bland vuxna om att man inte längre ska åka karuseller, för att man är för gammal. Det är struntprat! Åk så mycket du orkar och vågar, oavsett ålder. Det är en helt fantastisk känsla när adrenalin och endorfiner pumpas ut i kroppen.
Pris:
Entré 7-65 år, 115 kr, åkband 380 kr.
Guldkortet, för den som vill åka varje dag, hela säsongen, 1 599 kr.
www.gronalund.com

Flera populära nöjes- och djurparker
Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby
Stifta bekantskap med Astrid Lindgrens karaktärer från sagorna.

Borås Djurpark
De afrikanska djuren är i fokus i parken, närmare 600 djur av 65 arter hittar ni här.

Halmstad äventyrsland
Här bjuds på vattenland, karuseller och shower av olika slag.

High Chaparall
Vildavästern är temat i allt här, klä ut dig och bli en del av upplevelsen.

Kneippbyn Resort, Visby
Här hittar ni det ”riktiga” Pippi-huset där filmerna spelades in.

Kolmården, Norrköping
Djurpark, delfinshow, Bamses värld och nya träbergochdalbanan Wild Fire gör att ni kanske måste stanna två dagar för att hinna.

Parken Zoo, Eskilstuna
Här är djuren i fokus, men du hittar även en nöjespark, ett bad och äventyrsgolf.

Pite Havsbad
Äventyrsbad, heta artister och Kids Show Buzz på programmet hela sommaren.

Skansen, Stockholm
Ett Sverige i miniatyr kryddat med sommarens Allsång.

Tosselilla, Tomelilla
Största sommarlandet i Skåne med vattenland, tivoli, gocart och bumperbåtar.

Ölands Djur & Nöjespark
Djurpark, nöjespark och vattenland hittar ni här.