Starka kvinnor på slottet

Av publicerat

Sommarens utställning på Tyresö slott, Slottsfruarna och jag, ställer frågan om dagens kvinnor och en adelskvinna på 1600-talet möjligtvis kan ha något gemensamt. I form av porträtt och intervjuer reflekterar tio Tyresökvinnor i blandade åldrar och med olika bakgrunder över vad de fyra fruar som verkat på slottet genom åren kan säga oss i dag.

– Jag undrar om de äldre slottsfruarna hade behov av att visa sig starka och att vara som män? Vi pratar ju i dag om att kvinnor som ska lyckas i chefsvärlden måste vara som män. Fanns det något sådant ideal, att de måste bevisa sig och vara dubbelt så duktiga? Och behövde de bekräftelse för att duga? Hur vågade de?

När: Pågår till 17 september

Porträtt av Mary Lagergren (1856–1933), en av slottsfruarna på Tyresö slott.

Foto: Åsa Andersson Broms/Nordiska museet