Sverige är fantastiskt

Av publicerat

Säkert har du hört sloganen “Sverige är fantastiskt” någon gång. Den har använts i många år av turismföretag och andra för att lyfta fram det unika som Sverige har att erbjuda och visst är det en hel radda med fina upplevelser som erbjuds i vårt avlånga land. Här bjuder landskapet på en rik variation; det finns ängar, trolska skogar, öppna hav, lugna sjöar, höga klippor, lena kobbar, spännande grottor, mjuka sandstränder, magiska skogsgläntor, öppna slätter, bördiga åkrar, historiska platser – och allemansrätten, som är unik för vårt land och gör att du fritt kan vistas ute i naturen.

– En av Sveriges största styrkor som resmål är vår vackra och varierande natur som alla får ta del av, säger Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden, som nyligen listat Sverige som första land i världen på boende- och upplevelsesajten Airbnb för att locka hit utländska besökare.

Men det är inte enbart turister från andra länder som är intresserade av att ta del av den fantastiska naturen och upplevelserna som finns här. Svenskarna ger sig ut i naturen som aldrig förr och intresset för ett aktivt friluftsliv är stort.

– Vi ser att allt fler vill uppleva naturturism och ekoturism. Människor vill åt det oförstörda och fräscha i naturen, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen, STF, som tillsammans med Novus nyligen publicerade en ny undersökning där man ser att vandringstrenden i Sverige fortsätter att öka.

Nästan en fjärdedel av svenskarna ägnar sig helst åt vandring under en aktiv semester i Sverige och Magnus Ling tror att det ökade intresset beror på att människor vill komma ut i naturen, prova något nytt och röra på sig.

– Vandring börjar bli en livsstil. Vi ser ett breddat intresse för våra guidade turer och kurser, som numera fylls av människor som inte alltid är uppväxta i vandringskängor. Fler upptäcker vandring oavsett om den sker runt städerna eller på Kungsleden, säger Magnus Ling, som tror att anledningen till ökningen beror på ökad hälsomedvetenhet men också på att de som erbjuder naturturismresor i Sverige blivit bättre på att marknadsföra sig.

Men det är inte enbart vandring som lockar, hela outdoor-segmentet växer kraftigt. De senaste åren har även mer äventyrsinriktade aktiviteter som cykling och forspaddling ökat i popularitet och att man vill röra mer på sig på semestern blir allt tydligare; drygt sex av tio svenskar (62 procent) packar ner träningskläderna i bagaget när de ska ut och resa.

Skåneleden, Kopparhatten. Ås till ås-leden etapp 5. / Foto: Sven Persson

VANDRING
Att vandra är ett perfekt sätt att uppleva Sverige. Det finns vandringsleder för alla, såväl nybörjare som mer avancerade vandrare, så snöra på dig vandringskängorna och ge dig ut på någon av alla de vackra vandringsleder som finns överallt i vårt avlånga land. Vi har nosat upp några av dem.

Kungsleden
Kungsleden är kanske den mest kända vandringsleden. Den skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet och går genom fyra nationalparker: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Hela leden är drygt 45 mil och sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. Bland de naturupplevelser man får se är Kebnekaisemassivet och Stora Sjöfallet två av de mest spektakulära och längs med hela leden pågår renskötsel. Utmed hela Kungsleden finns fjällstugor och fjällstationer i STF:s regi och STF anordnar även ledarledda vandringar i området.

Sörmlandsleden
Sörmlandsleden är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder. På den 100 mil långa leden finns många iordningställda rastplatser, ofta med murade eldstäder och ibland även med skärmskydd för övernattning. Under vandringen får man uppleva allt från öppna landskap till vildmark, sjöar i mängd och härliga kuststräckor.

Östgötaleden
Sveriges längsta led är hela 120 mil lång och är i själva verket uppdelad i olika leder som till viss del sitter ihop. Här kan du få allt från en enklare vandring till riktiga äventyr och på din väg stöter du på många av naturens pärlor: djupa skogar, sjöar och skärgård.

Skåneleden
Den 118 mil långa Skåneleden är uppdelad i fem delleder, totalt 89 etapper. Vissa av etapperna knyts ihop, vilket gör det möjligt att göra rundvandringar. Här är det enkelt att välja den terräng och tur som passar dig bäst. Vandringsleden sträcker sig genom det skånska natur- och kulturlandskapet och på många platser har man en fantastisk utsikt över havet.

Cykla downhill i Åre Bike Park. / Foto: Darren Hamlin

CYKLING
I Sverige finns fantastiska möjligheter för dig som vill ta dig fram på två hjul vare sig du vill köra mountainbike eller downhill eller bara vill ha en avkopplande cykelsemester. Runt om i Sverige finns en mängd olika cykelleder för den som vill prova på ett kraftprov på 320 mil eller ta en trafikfri runda. Nedan tipsar vi om var du finner några av dessa.

Dalarna
Dalarna är ett riktigt cykelparadis. Här hittar du välmarkerade xc-leder i skog och på fjäll, kittlande downhill, lugna leisure cycling-turer och långa, härliga landsvägspass. Destinationerna Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre och Orsa Grönklitt har gemensamt skapat Biking Dalarna och totalt finns det 105 mil uppmärkta cross country-leder, 42 mil leisure cycling, 60 mil road cycling och 5 downhillspår i området.

Gotlandsleden
En helt egen ö att cykla runt. Gotlandsleden sträcker sig runt hela Gotland, från Fårö i norr till Hoburg i söder. Här finns raukar, sand- och klapperstensstränder, ängar, skogar, historiska monument som ringmuren och medeltidskyrkor. Kustvägen runt hela ön motsvarar en sträcka på ungefär 50 mil.

Banvallsleden
För den som vill cykla utan att tänka på biltrafik är ett tips att pröva på cykelleden mellan Halmstad och Karlshamn. Leden är cirka 250 kilometer lång och 60 procent av sträckan går på banvallarna från den nedlagda smalspåriga järnvägen. Här finns det gott om sevärdheter och det är enkelt att proviantera och hitta ställen att övernatta på.

Göta kanal
Göta kanal är en av Sveriges populäraste cykelleder med långa sträckor bilfri cykling. Här passerar man förbi slussar och historiska sevärdheter och den som cyklar längs hela Göta kanals sträckning från Sjötorp till Mem kan beställa en båttransport över Vättern mellan Karlsborg och Motala eller cykla runt norra Vättern på allmänna vägar, ca 110 km.

Foto: Monica Johnson

PADDLA
Få länder i världen har så mycket att erbjuda paddlaren som Sverige, oavsett om du paddlar kajak eller kanadensare. Sverige har förutom en lång kustremsa hundratusentals sjöar och mängder med åar och älvar, alla som gjorda för kanotturer. Vi tipsar om några populära paddeldestinationer.

Höga kusten
Kust- och skärgårdsområdet från Örnsköldsvik till Kramfors bjuder på en unik natur och en skärgård med många öar. Höga Kusten blev i november 2000 upptagen på världsarvslistan av FN-organet UNESCO tack vare områdets speciella landhöjningsgeologi. Landhöjningen har påverkat landskapet och här finns tydliga spår och avtryck av inlandsisen i form av höga sjöar, klapperfält, kalottberg, strandgrottor och strandvallar. Att paddla här är populärt men kan också på vissa ställen vara utmanande men andlöst vackert. Att paddla under Högakustenbron är en mäktig känsla och här finns också Sveriges högsta ö, Mjältön, liksom Storön, där delar av havet bildat en liten sjö i mitten.

Dalslands kanal
En av de vackraste vattenvägarna i Europa – så brukar Dalslands kanal omnämnas i folkmun. Sjösystemets totala längd är ca 250 km och består av ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bileder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Du kan välja att paddla en kortare sträcka över en weekend eller paddla långtur under flera veckor.

Bohusläns skärgård
Från Göteborgs skärgård i söder till Koster­öarna i norr bjuder Bohuslän på en rad fina paddlingsupplevelser. Här finns små fiskebyar, kända skärgårdsidyllen Fjällbacka, mängder av kobbar och skär samt Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark, så det är inte förvånande att skärgården i Bohuslän ofta benämns som Sveriges vackraste.

Stockholms skärgård
Paddlingsmiljöerna i Stockholms skärgård varierar såväl i svårighetsgrad som i naturupplevelser och sträcker sig cirka 150 kilometer från Landsort i söder till Arholma i norr. Vattnen runt den svenska huvudstaden är bland de populäraste som erbjuds i vårt avlånga land. Här finns lugna vikar, vindpinade kobbar, sandstränder, härliga klippor och skiftande natur.

Av: Gabriella Vildelin, foto (första bilden): Anette Andersson