Den underbara smakresan – råvarorna i fokus

Av publicerat

Logga in på datorn och följ med krögaren Pontus Frithiof och sommelier Mario E Moroni på besök till sex bondgårdar i södra Sverige. Insup matkunskap om vårt svenska jordbruk och om det du äter.

Just nu kan du titta på sex avsnitt i webbserien “Den underbara smakresan: Pontus och Mario på väg” på Lanthypotek Banks hemsida. Här får vi följa med till gårdarna Alvlösa gård i Mörbylånga, Karlskrona musteri i Berntorp, Orranäs gårdsmejeri i Blekinge, Marcello’s Farm i Kristianstad, Gunnarshögs gård i Hammenhög och Köpingsbergs vingård i Ystad för att lära oss mer om de svenska råvarorna.

– Intresset för mat och odling är stort och växande. Vi vill bidra med ytterligare kunskap, få fler att lära sig mer om våra svenska råvaror och möta företagarna som möjliggör att vi kan äta svenskt. Med värme, nyfikenhet och engagemang vägleder Pontus och Mario i mötet med lantbruksföretagare och får oss alla att lära oss mer om både odling och råvarorna, säger Tomas Uddin, marknads- och kommunikationschef Landshypotek Bank.

Landshypotek Bank är en av de tio största bank-erna i Sverige inriktade på Sveriges jord- och skogsbrukare, vilket gör att intresset för kundernas produkter är av stor betydelse. Därför vill de höja kunskapen om hantverket bakom råvarorna.

– “Den underbara smakresan” är vårt sätt att dela med oss av vår och våra kunders erfarenhet och kunskap om odling och svenska råvaror. Vi vill inspirera och få fler att lära sig mer om själva ursprunget till det vi har på våra tallrikar. Vi vill få fler att upptäcka både odling och de fantastiska företagare som står för våra svenska råvaror, säger Tomas Uddin.

Resan går från Stockholm till Öland, Blekinge och Skåne. En resa under vilken de bland annat besökte Ölands skördefest och ett biodynamiskt jordbruk i Kristianstad.

– Det var en väldigt rolig resa och ett lärorikt uppdrag. Ett underbart sätt att få stifta bekantskap med råvarorna på nära håll och på ett annorlunda sätt. Att få se varifrån våra råvaror kommer, hur de odlas och skördas, hur man tar hand om dem på bästa sätt och insikten om råvarornas väg från frö till butik. Sverige är fantastiskt med sin natur och råvaror, vilket vi vill förmedla på ett nytt och annorlunda sätt med Den underbara smakresan, säger Pontus Frithiof, grundare och ägare Pontus Group. På frågan om vad som förvånade mest svarar han:

Krögaren Pontus Frithiof och sommelieren Mario E Moroni sitter i ett 500 ton stort berg av lök.

– Att allt var så stort och att se mängderna av det som producerades!

Webbserien bjuder på kunskap om odling av bönor, lök, morötter, äpplen, raps, sallad samt tillverkning av getost och vin. Härtill även en del tips på hur dessa kan tillagas.

Med på lanseringen av projektet på Atelier 23 i Stockholm var jordbrukarparet Märta och Kalle Johansson. Ett par som efter att försökt sig på att bo i storstan och arbeta på varsitt håll valde att ge jordbruket en chans, ett val de är mycket nöjda med trots det hårda jobbet. En av årets höjdpunkter är att beskära äppelträden, en annan att låta vädret sätta dagens agenda – vilket är en nyckel i verksamheten, då de driver jordbruket ekologiskt.

De delar även med sig av i alla fall för mig okänd morotskunskap: du planterar så djupt ned i marken som du vill att moroten ska bli lång, och så tätt som du vill att den ska bli tjock. Enda varningen är att inte gräva för djupt om du nu planerar att sälja dina morötter: för morötter som är längre än 20 centimeter får du nämligen inte betalt.

RÅVARUKUNSKAP

Potatis
Den vanligaste trädgårdsgrödan i Sverige, tillika den mest odlade växten i världen.
I Sverige odlas ett hundratal sorter. Delas upp i säsong och sort samt utifrån smak, fasthet, utseende och storlek.

Raps
Odlas året runt, och är en oljeväxt känd för sina gula blommor från vars frön oljan utvinns. I dag är oljan hetare än på länge då den många gånger kan ersätta den kritiserade palmoljan.

Morot
Odlas året runt, i Sverige sedan 1000-talet. En av våra populäraste grönsaker laddad med vitaminer, bland annat A-vitamin. Finns i klassisk orange tappning men även gula, vita, röda och lila rötter hittar vi i dag.

Logga in på: www.landshypotek.se/denunderbarasmakresan

Av: Yvonne Gull, foto: Rickard L Eriksson