Gotland – laddar för högtryck

Av publicerat

Säg den svensk som inte besökt Östersjöns ö-paradis Gotland – och bedårats och fascinerats av dess exotiska natur, ljuvliga bad, populära nattliv och minnesvärda mat- och dryckesupplevelser. Den personen har i så fall mycket kvar att upptäcka! Vi kollade pulsen på ön med näringslivsstrategen Mats Jansson på Region Gotland samt den lokala turistbyrån.

Foto: Bild & vision

Gotland har olika innebörd för olika målgrupper. Vad gäller turismen toppar barnfamiljerna generellt statistiken. Nattlivet lockar till sig många yngre besökare och årets mest välbesökta veckor har framtid och dåtid i fokus – Almedalsveckan och Medeltidsveckan. Sedan konstaterar vi att det flyttar in fler invånare än det flyttar ut och att hamnen i Visby håller på att byggas ut med en kryssningskaj, som ska stå färdig 2018 och välkomna ännu fler besökare sjövägen. Men vi tar en sak i sänder och pratar Gotland 2017 med en expert på området, Mats Jansson, näringslivsstrateg på Region Gotland.

– Man kan väl säga att 2017 är ett år då vi på många håll investerar inför 2018. Kryssningskajen är ett sådant exempel, där Region Gotland i samarbete med Copenhagen Malmö Port ska utveckla öns kryssningsturism.

Utlandsturismen ökar

Den utländska turismen ökar stadigt, vilket märks inte minst på den internationella kryssningstrafiken. Cirka 60 000 besökare hittar till Gotland den vägen nu, och i och med den nya kajen räknar man med 75 000 utländska turister nästa år.

– Det är möjligheten att komma ända in till kajen med de stora kryssningsfartygen som möjliggör en längre vistelse på land. Förut har man varit beroende av att ta sig in med båtar, men nu kommer man att kunna promenera i land.

Enligt undersökningar gjorda i Norge kommer 17 procent av kryssningsresenärerna tillbaka till de besökta resmålen som vanliga turister, vilket även Gotland hoppas på i och med förbättringarna i hamnen. Under hösten byggs även en gångbro över färjeleden.

Nygamla Tofta och allt för den sportiga

Tofta är en populär plats där många turister och öbor gärna tillbringar långa, soliga sommardagar. Stranden med den vita, finkorniga sanden och badvänliga, långgrunda vattnet har även en populär camping som nu kommer att kompletteras med bungalower och nya villatomter. Även stranden kommer att få en uppfräschning och fler restauranger står på agendan de närmaste åren. Dessutom är det nya padelbanor på gång. De nya aktörerna, Johan Gate, Jonny Ruthström och Patrik Rees, säger i ett uttalande att de ”vill ta Tofta Beach Club från 1960-talet till 2020-talet och på sikt bli Europa-bra”.

– En annan nyhet som kommer att invigas i början av sommaren är Gotland Bike Park, fortsätter Mats Jansson. Intill Slite ishall hittar man parken med olika banor och uppemot 20 mil cykelspår för både amatörer och entusiaster. Ett nytillskott som vi ser mycket fram emot och där vi hoppas på att locka fler cykelälskare till vår ö – och förlänga turistsäsongen.

Mats Jansson berättar också om ytterligare en sportaktivitet som äger rum i slutet av juni, Island Games.

– Det är riktigt stort, Island Games. Det kommer 2 500 deltagare från 24 öar över hela världen till Gotland i slutet av juni för att tävla i 14 olika idrotter med mängder av grenar som triathlon, fotboll, simning, volleyboll, tennis och basket.

Island Games är Europas största multisportevenemang och har sedan starten på åttiotalet haft som syfte att ”bring islands together”. Det som skulle vara en engångsföreteelse på Isle of Man 1985, då med 700 deltagare från 15 öar och sju sporter, har utvecklats till det jätteevenemang det är i dag. Gotland står som värd för tävlingen för andra gången och tidigare värd-öar är bland annat Falklandsöarna, Grönland, Jersey, Åland, Shetland och Färöarna. Ett krav för att få vara med och tävla är att man antingen är född på en medlems-ö eller har bott på en ö minst ett år före tävlingsstart.

Hamnen i Visby är fullbelagd nästan hela sommaren. / Foto: Region Gotland

Politik och historik

Rent kronologiskt hamnar vi nu rätt i Almedalen och politikerveckan, som äger rum den första veckan i juli. Den behöver nog ingen närmare presentation, då det är en av de två största arrangemangen som äger rum på Gotland varje år. Och nästa år fyller Almedalsveckan 50 år! Starten dateras till 1968, då dåvarande utbildningsministern Olof Palme höll tal till folket från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen. Därefter har dåtidens politiska tal utvecklats till att bli landets största – och för många viktigaste – politiska mötesplats. Den tillgänglighet, delaktighet och öppenhet som Almedalen erbjuder är unik. Inte bara för Sverige utan för hela världen.

– Det andra stora evenemanget som väldigt många fler besökare fått upp ögonen för är Medeltidsveckan, som äger rum vecka 32. Hela 40 000 människor kommer hit för att uppleva Nordens största medeltidsfestival med marknader, konserter, tornerspel, gatuteatrar och mycket mer.

– Vi upplever att publiken har mognat och Medeltidsveckan lockar till sig allt fler gamla och nya besökare. Nu hoppas vi även på en ökad tillväxt för vår deckarfestival Crimetime Gotland, som redan är Sveriges största i sitt slag. Den 3–5 augusti kommer 50 svenska och utländska deckarförfattare till Visby och man får chansen att möta författare, gå på mordvandringar, delta i skrivarskola och åka på diverse utflykter. I år är det tredje gången som vi arrangerar denna populära festival.

Första gotländska naturgasfärjan

Med vetskapen att förra årets färja Gotlandsbåten inte längre trafikerar sträckorna Nynäshamn, Visby och Västervik undrar vi om årets turism kommer att minska.

– Nej, det räknar vi inte alls med, säger Mats Jansson. Destination Gotland har i sommar tagit upp Västerviksrutten igen, utöver Oskarshamn och Nynäshamn, så de fastlänningar som vill komma hit ska nog få plats på båtarna.

– Efter sommaren sätts vår första naturgasfärja i trafik, vilket innebär mindre miljöpåverkan och större kapacitet. 1 600 passagerare får plats på den nya färjan och en nyhet är att alla får en egen vilstol, vilket innebär att restaurangplatserna enbart ska användas av matgäster och inte bokas upp för hela resan. En förbättring som vi vet är efterfrågad.

Vi förstår att Gotland som vanligt kommer att toppa sommarens popularitetslistor. Det är inte heller omöjligt att man kammar hem vins­ten i solligan, med sina dryga 2 000 soltimmar per år. Ön är fortsatt het och, som Mats Jansson poängterar – Gotland laddar för att locka till sig ännu fler besökare framöver. Från när och fjärran.

Asunden.

NÅGRA GOTLÄNDSKA SMULTRONSTÄLLEN

Vi tog hjälp av Sofia Engström på Gotlands Turistbyrå för att få tips på härliga ställen att besöka under sommaren. Här är några av hennes favoriter.

Bungenäs är en halvö på norra Gotland som tidigare var militärt område och stängt för allmänheten. Numera finns här både restaurang och konstutställningar. Eftersom området är bilbegränsat passar det bra för vandring och cykling.

Asunden är ett fantastiskt raukområde på norra Gotland.

Djupvik – fantastiskt fiskeläge och bra restaurang med havsutsikt vid vackra Ekstakusten på västra Gotland.

En nyhet är att Restaurang Bruna Dörren byter regi i sommar, det är gänget från populära Guldkaggen i Burgsvik som flyttar till Ljugarn. Detta kommer helt klart att bli en härlig mötesplats i sommar. Läs gärna mer här: www.guldkaggen.com

Södra hällarna, ett ganska nytt naturreservat på gångavstånd från Visby – perfekt för den som inte hinner ta sig ut på ön. Här får du verkligen uppleva den säregna gotländs­ka naturen. Som ett Gotland i miniformat.

Av: Marie Arpnäs