Granö Beckasin – en oas mitt i naturen

Av publicerat

Mitt bland Västerbottens vackra skogsmarker ligger Granö Beckasin – en verksamhet som genomsyras av ekologiskt tänk och kvalitet i både stort och smått. Här bor besökare i komfortabla fågelnästen högt ovan marken, med en slående utsikt över Umeälven.

Historien om Granö Beckasin började med att skolan i byn skulle läggas ner. Ett gäng föräldrar bestämde sig för att rädda skolan, och så blev det. Skolan finns kvar än i dag. Men föräldragruppen nöjde sig inte med det. För att bygden skulle överleva och utvecklas förstod de att något mer måste göras.

– Vi visste att bygdens skicklige konservator Jan-Erik Sjöblom planerade att donera sin stora samling av fåglar och djur till kommunen. Då fick vi idén att skapa ett fågelmuseum, berättar Annika Rydman, vd, Granö Beckasin.

Idén blev att bygga ett hus som ser ut som en fågel, med plats för fågelsamlingen, en restau­rang och möteslokaler. Huset skulle bli ett nav för ekologisk naturturism och en mötesplats för besökare från hela världen.

– Vi hade kommit långt i planerna på bygget, men så kom den stora ekonomiska kraschen i världsekonomin för snart tio år sedan och vi fick börja i en annan ände, säger Annika Rydman.

Byns gamla camping köptes in och det är där som företaget har utvecklat sin idé om att skapa en destination för ekologisk naturturism som lockar människor från hela världen. På anläggningen finns i dag ett stort utbud av bekväma boenden, lokal matkultur och naturturism.

Till Granö Beckasin kommer besökare för att närma sig naturen, känna lugnet och andas ut. Det finns även en rad olika aktiviteter som lockar både utländska och svenska besökare. Hundspann i vackert skogslandskap, timmerflottfärd på Umeälven och vandring över orörda myrmarker och skogar är några av de aktiviteter besökare kan göra.

Resan från Bromma flygplats till Granö Beckasin tar knappt två timmar. Väl framme vid anläggningen möts besökaren av en restau­rang som fungerar som både nav och mötesplats. Bemötandet är personligt och servicen är god. Ovanför restaurangen ligger en rad stugor och bortanför – Ekohotellet, byggt av återvinningsbart material, som rymmer tolv hotellrum med utsikt över Umeälven. Mitt emot restaurangen finns en hög nipa där de sex fågelnästena hänger tryggt förankrade i starka tallar.

– Vi vill att våra gäster ska må bra hos oss. Njuta av naturen, lyssna på fåglarna, äta god ekologisk mat och koppla av från den stressade vardagen. Våra aktiviteter handlar inte om adrenalin utan om endorfin, att må bra, säger Annika Rydman och fortsätter:

– Det kan handla om så enkla saker som att ligga i någon av våra hängmattor som vi hängt upp i träden runt om på anläggningen. Eller att ta en promenad i skogen och njuta av alla dofter, färger och trädens sus. Det våra besökare ofta beskriver som deras starkaste upplevelse hos oss är just lugnet och tystnaden. En midvinternatt med norrsken på himlen eller de ljusa långa sommarnätterna är starka upplevelser för dem som inte är vana vid det.

Sommartid driver Granö Beckasin även ett kulturcenter på Sjungaregården, som ligger mitt i byn. Från midsommarafton och sju veckor framöver pågår där flera parallella konst- och konsthantverksutställningar med vernissager varje vecka och även evenemang som författar­besök, konserter och teater. Och i den vackra gamla mangårdsbyggnaden serveras våfflor och hembakat fika alla dagar i veckan.

En uppsjö av aktiviteter

Anläggningen är perfekt lämpad för besökare som vill aktivera sig. Här finns en uppsjö av aktiviteter i vacker natur. Gäster kan bland annat bygga sin egen timmerflotte och flyta nedströms Umeälven, åka kickbike efter huskyhundar, gå på huskywalks och äta middag ute i naturen. Man kan hyra kanoter och cyklar och boka en vedeldad bastu med badtunna.

Fler populära aktiviteter är att vandra över myr- och skogsmark med guider för att upptäcka naturens vilda kryddor och örter samt åka på älgsafari tillsammans med en erfarens älgjägare från byn. För den som vill koppla av finns bland annat Brainstorm & yoga där man kan kombinera lugn med motion. För den som vill promenera finns skyltade stigar i nära anslutning till anläggningen.

En rad olika boendeformer

Granö Beckasin erbjuder en rad olika boendeformer. Som besökare kan man välja att bo i ett av anläggningens sex lyxiga fågelnästen som är belägna högt uppe i träden med utsikt över Umeälven och vacker skogsnatur. Väljer man att bo i ett av fågelnästena ingår även frukostkorg som bärs upp av personalen på morgonen, anpassad efter önskemål. Vill man hellre hålla sig på marken kan man bo i nybyggda Ekohotellet, som har 24 bäddar fördelade på 12 rum. Man kan även välja att bo i anläggningens fina hotellstugor. Det finns även ett antal rum där man kan checka in tillsammans med sitt husdjur. Totalt har Granö Beckasin 26 rum i hotellstandard.

Njut av god mat

Anläggningens restaurang har plats för cirka 45 lunch- och middagsgäster. Salen är rymlig och har högt i tak. Väggarna pryds av målningar från lokala konstnärer, här finns en spis med levande eld och utsikt över den rogivande Umeälven.

Såväl i restaurangen som i skogen serveras lokala specialiteter. All mat lagas från grunden av lokalproducerade och ekologiska råvaror, ofta med inslag av kött från Granös eget viltområde. Det finns även ett kafé med kaffe, glass och alltid hembakat fikabröd. Besökarnas favorit är Granömackan – en traditionell mjukkaka som bakats i vedeldad ugn i Granö, med Vindelrökt skinka, västerbottenost, pepparrotscreme och sallad.

Resa till anläggningen

Granö är beläget i norra Sverige, åtta mil från kuststaden Umeå. Hit tar du dig enklast med flyg, tåg, buss eller bil. Två flygplatser ligger inom en timmes bilresa från Granö. Umeå Airport är en internationell flygplats som har flera avgångar om dagen från Stockholm och Göteborg. Till Lycksele flygplats flyger du från Stockholm på drygt en timme. Granö Beckasin arrangerar hämtning från flygplatserna i Umeå och Lycksele. Vill du hellre resa med tåg kan du välja nattågen som går från Stockholm eller Göteborg på kvällen. Då anländer du till Vindeln, 25 kilometer från Granö, morgonen därpå. Anläggningen arrangerar hämtning i Vindeln. Med bil ligger Granö cirka en timmes bilkörning från Umeå, det går även direktbussar från Umeå, nummer 31 mot Lycksele/Hemavan.

Av: Joline Ekman, foto: Thea Holmqvist