Klirr i glasen för Kosta Boda, 275 år

Av publicerat

Kosta Boda har valt att slå på stora trumman inför årets jubileumsfirande. Den magnifika utställningen Hommage visas upp och kungen har varit nere i Glasriket för att själv skapa ett magnifikt konstverk.

Hommage heter den jubileumsutställning som visats både på plats i Kosta och på NK i Stockholm. Här har fem formgivare bjudits in för att skapa nya konstverk genom att låta sig inspireras och slå följe med en konstnär som tillhör Kostas historia. Själv blir jag vansinnigt förtjust i Frida Fjellmans färgstarka figurer – manga, pokémon och Erik Höglund i en härlig mix. Hon berättar:

– Jag blev kontaktad av Kosta Boda för ungefär ett år sedan men då var projektet ganska ospecifikt. När de hörde av sig igen var ramarna tydligare och jag valde att vara med, vilket känns extra kul då jag under senare tid jobbat alltmer med glas.

– Inspiration får jag när jag jobbar. Jag dokumenterar jämt. Färgkombinationer hittar jag överallt. Men det är genom att jobba som jag ser möjligheter, säger Frida Fjellman.

Frida Fjellman.

Övriga konstnärer som är med i Hommageutställningen är Åsa Jungnelius, Mattias Stenberg, Lena Bergström och Hanna Hansdotter. Efter att ha sett utställningen både i NK:s skyltfönster och på plats i Kosta är jag dock nödgad att säga att den förstnämnda var den mest magnifika. Här bjöds alla på ett lika stort utrymme i form av just ett skyltfönster, vilket passade alldeles förträffligt. Men föremålen i sig är alltjämt lika tjusiga – tanken att hitta rätt rum för just konstglas väcks dock. Företagets vd Magnus Andersson är i dag positiv:

– 275 år har Kosta Boda överlevt, trots kriser och uppförsbackar i den småländska glasskogen, tack vare att vi värnat om unika kunskaper och månat om att ständigt utvecklas. Nu vänder vi blad och blickar mot en framtid där Kosta Boda även fortsättningsvis kommer att förknippas med vacker och spännande glaskonst.

Det officiella födelsedagsfirandet av 275-åringen gick av stapeln nere på Kosta Boda på nationaldagen. Ett omfattande program där kungen och drottningen bjöds på musikuppträdande i foajén på Kosta Boda Art Hotel och där folket fick se de tu gå vägen fram till glasbruket, där Bertil Vallien förberett Kungabåten – i vilken kungen själv sänkte ner en kungakrona.

Med sig hem från besöket fick kungaparet en av Frida Fjellmans fina skulpturer – och självfallet hoppas vi att de finner en perfekt plats för den där hemma i slottet på Drottningholm.

Kungen och Bertil Vallien. / Foto: Charlotte Nilsson

Text: Yvonne Gull, foto Jonas Lindström