Granne med världen

Av publicerat

Det växer så det knakar i stadsdelen Hyllie. Femtio år gamla planer på att bygga ut södra Malmö har nu tagit fart på riktigt och det kan man tacka Citytunneln för. Tillgängligheten och närheten till Kastrup, Köpenhamn och Malmö centrum skapar tillsammans med nya bostäder och arbetstillfällen en levande stadsdel med ”öresundskt internationell” profil.

En aktör som både tror och satsar på skånska Hyllie är Midroc Property Development, vars vd Magnus Skiöld berättar mer om alla planer och spadtag i regionen.

– Hyllie kommer att vara stadsdelen på allas läppar, säger Magnus Skiöld, som tidigare varit med och utvecklat Malmömässan med hjälp av den franske arkitekten Erik Giudice.

Teamet har nu ännu ett gemensamt projekt på gång.

– Vi håller på att utveckla ett kontorshus utöver det vanliga – The Edge. Det ligger granne med Malmömässan och har en utformning som påminner om Flatiron Building i New York. Formen, dess fantastiska glasfasader och den ljusa interiören kommer att bli ett uppseendeväckande och funktionellt landmärke i Hyllie.

Kontor för aktivitet och kreativitet

Vi blir nyfikna på The Edge och inser att den strykjärnsliknande byggnaden kommer att bli så mycket mer än ett kontor. Tio våningar med cirka 400 arbetsplatser, varje våningsplan är på knappt 800 kvadratmeter. Man har tänkt utanför ramarna vad gäller ”vanliga kontorsbyggnader” och tagit fasta på flexibilitet och möjlighet till aktivitetsbaserade miljöer.

– Vi har jobbat mycket med ljus och luft när vi planerat The Edge, fortsätter Magnus Skiöld. Allt glas ska släppa in mycket dagsljus utan att kännas bländande, och vi har tre decimeter högre takhöjd än de flesta kontor, vilket skapar en bättre miljö att arbeta och trivas i.

En takterrass bjuder på en imponerande 360-gradig utsikt över hela Öresund och där ska även finnas plats för möten. För den sportiga medarbetaren som gärna cyklar till och från jobbet erbjuds cykelverkstad, dusch och omklädningsrum i husets källare. En restau­rang, för både anställda och övriga gäster, är planerad för bottenvåningen och det korta gångavståndet till Citytunneln samt det närliggande parkeringshuset gör platsen tillgänglig för många.

– Nu är det ju inte bara kontor som växer fram i Hyllie. Hela området är under utveckling och utbyggnad och ska totalt resultera i
9 000 bostäder och cirka 12 000 arbetstillfällen. Det är en så pass stor och viktig knutpunkt, med den spårbundna trafiken och närheten till centrala Malmö, Köpenhamn och Kastrup, att både svenska och internationella aktörer väljer att etablera sig i Hyllie.

Världsbäst på hållbar stadsutveckling

Midroc Property Development bygger även bostäder och har utvecklat kvarteret Saga vid Hyllie allé, som omfattar 125 hyresrätter i tre huskroppar och 16 bostadsrättsradhus.

Sedan tidigare finns förutom Malmömässan även sport- och evenemangsarenan Malmö Arena samt Emporia, med närmare 250 butiker och restauranger, och nu hoppas och tror Malmö stad liksom alla övriga aktörer att utbudet och det unika transportläget i Hyllie ska locka till sig både arbetskraft och invånare från när och fjärran. Hela ambitionen med Hyllie är att skapa en blandad stad som sjuder av liv. Här växer Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel fram med bostäder, arbetsplatser, handel, hotell och evenemang i ett unikt läge nära Öresundsbron. Malmö har ett miljöprogram och en målsättning att bli världsbäst på hållbar stadsutveckling till 2020. Och Hyllie ska bli en energieffektiv, resurssnål och grön stadsdel med hundra procent förnybar energianvändning.

Vad som tidigare var en stor, skånsk åkermark håller på att utvecklas till en ny hållbar stadsdel med puls. Eller som man själva kallar regionen – öresundskt internationell.

Av: Marie Arpnäs