En framtida knutpunkt

Av publicerat

På den mark som tidigare burit en galoppbana växer nu Nya Ulriksdal fram – en levande stadsdel i Solna, med bostäder, skolor och kontor. INRIKES berättar mer om stadsdelen som ska bli norra Stockholms framtida knutpunkt.

Med pendeln ligger Nya Ulriksdal nio minuter från Stockholms innerstad. Här finns både en golfbana och vackra promenadstråk mot Ulriksdals slott. Projektet – som främst drivs av Peab, kommer att stå klart 2026 och utmynna i cirka 2 000 bostäder och 9 000 arbetsplatser.

– Ulriksdal blir en stadsdel med både moderna kontor och levande bostadskvarter. Här skapas förutsättningar för en mänsklig urban stadsmiljö som lever dygnet runt, säger Fredrik Pettersson, regionchef Peab Fastighetsutveckling.

Peab kommer bygga cirka 1  100 lägenheter och 350 stadsradhus. Bottenvåningarna på bostadshusen ska innehålla sammanlagt 3  500 kvadratmeter lokaler med butiker, service och restauranger. Det planeras även för en livsmedelsbutik i ett av kvarteren intill pendeltågsstationen.

En blandstad för alla

Tanken med stadsdelen är att öka möjligheterna för Solnabor att finna småhusboenden inom kommunen, men också att skapa en varierad sammansättning av bostäder. I dag finns det en förskola för 130 barn och en grundskola för 900 elever. Ulriksdal har förutom direktaccessen till E4 och E18 bussar, cykelbanor samt en egen pendeltågsstation.

Fredrik Pettersson

Fredrik Pettersson, regionchef Peab Fastighetsutveckling.

– Ulriksdal är det perfekta boendet för den som vill bo i en levande stadsmiljö, ha nära till allt och samtidigt ha tillgång till naturen och vackra omgivningar, säger Fredrik Pettersson och fortsätter:

– Kontorshusen får bästa läge längs med E4 i Ulriksdal. Med ett fantastiskt kommunikationsläge och i ett urbant men ändå naturnära område får fastighetshyresgäster effektiva och flexibla lokaler av hög standard. Vi är så förtjusta i Ulriksdal att vi reserverat en av fastigheterna åt oss själva. Under 2019 flyttar Peabkoncernens Stockholmskontor in med 520 medarbetare på Drottning Kristinas Esplanad, säger Fredrik Pettersson.

Solna stad har en väl utarbetad cykelplan, med målet att öka antalet resor med cykel och göra dessa tryggare. I den regionala cykelplanen finns en målsättning om att 20 procent av alla resor i kommunen ska göras med cykel år 2030.

– Det tycker vi är positivt. Att förenkla för cykelpendlarna gör att vi skapar de bästa förutsättningarna i våra kontorshus, eftersom fastigheterna utrustas med omklädningsrum, duschar, cykelförvaring och laddstationer för elcyklar, säger Fredrik Pettersson.

Med närhet till naturen

Ulriksdal har en unik historia och en spännande framtid. Vikingar, kungligheter, militärer, godsägare, bönder och galopphästar har funnits på marken där flera tusen människor nu ska bo, arbeta och leva.

Stadsdelen har arkitektoniskt inspireras av terrace houses/mews i London. Den ska bli tätt bebyggd med stadsradhus, flerbostadshus, moderna kontor och prunkande stadsparker. Tanken är att stadsdelen ska andas urbanitet, men med en närhet till naturen. Stadsdelen ligger på anrik historisk mark som en gång tillhört Ulriksdals Slott, vars närhet utgör en tillgång för stadsdelens utbud av rekreation. Boende har även nära till Hagaparken, Överjärva Gård och Slottsparken i Ulriksdal med motionsspår för löpning, skidor och mountain-biking.

Av: Joline Ekman