Västerbotten – en region att landa i

Av publicerat

Under sommaren 2017 får regionen en ny flyglinje mellan Amsterdam och Skellefteå, likaså kommer Norwegian att öka flygfrekvensen till och från Stockholm. Men mycket annat händer också i Norrland – INRIKES berättar mer om Västerbottens nya satsningar.

Den internationella och nationella efterfrågan på resor till Västerbotten ökar stadigt. Regionen får nya direktflyg Amsterdam–Skellefteå, Stockholm–Skellefteå och Lycksele–Stockholm. Den internationella satsningen är ett samarbete mellan Skellefteå Airport, Visit Skellefteå, Region Västerbotten Turism och Swedish Lapland Visitors Board tillsammans med GoTo Nordics.

– Vi är jätteglada över denna etablering och detta samarbete. Det finns en stor efterfrågan på resor från Holland till norra Sverige och dessutom är Amsterdam en fantastisk stad att besöka för oss norrlänningar. Detta hoppas jag innebär att nya linjen blir en succé, avslutar Skellefteå Airports vd, Robert Lindberg.

Även Norwegian ökar flygningarna mellan Stockholm och Skellefteå, som kommer att trafikeras tre gånger dagligen.

– Det är oerhört viktigt att vi får fler flyglinjer, vi ligger långt från resten av Sverige. Att det finns fungerade flyg till Stockholm är absolut nödvändigt för oss, likaså blir livet lättare för våra medborgare när de kan flyga utomlands för både affärer och semestrar, säger Erik Bergkvist (S), ordförande i Region Västerbotten.

Foto: Lars Bygdemark

Ny regionkommun på kartan

Just nu är sammanslagningen av en ny regionkommun det heta ämnet hos Region Västerbotten. Man planerar nämligen att slå samman Region Västerbotten och Västerbottens Läns Landsting efter nästa val.

– Om vi blir en regionkommun innebär det att en organisation arbetar med de regionala frågorna som sjukvård och regional utveckling. Det betyder också att vi kommer att överta en del arbetsuppgifter från länsstyrelsen vad gäller företagsstöd och de tjänstepersoner som handlägger dessa ärenden. Vi får även ett direktvalt parlament och en samlad organisation, säger Erik Bergkvist.

Då förslaget om Norrland som en storregion inte fick majoritet i riksdagen är detta en minivariant av det tidigare förslaget.

Bondens marknad i Umeå. / Foto: Peter Garpefjäll

Jämställdhet och innovation

Regionen satsar även på jämställdhet, både internt och externt. De driver bland annat ett projekt med jämställdhet som ledstjärna.

– Ska vi vara en region som folk vill bo i och kan tänka sig flytta till, så måste vi ligga längst fram i jämställdhetsarbetet. Inom vår organisation kommer inget projekt upp till beslut om det inte är jämställdhetsintegrerat. Vi har även den högsta andelen uttag av föräldraledighet hos pappor i Sverige, och därmed troligen i världen, berättar Erik Bergkvist.

Innovation är också något regionen satsar på i olika former. De driver bland annat idéverkstäder i workshopformat tillsammans med olika aktörer. I dessa idéverkstäder jobbas olika affärsidéer fram och med hjälp av olika västerbottniska aktörer ges det möjlighet för deltag-arna att vidareutveckla sina idéer och koncept. Här är digitaliseringen en viktig punkt.

– Vi deltar i internationella samarbeten inom EU:s utvecklingsprogram, där vi arbetar med innovationsverkstäder inriktade på bland annat digitaliseringen och e-hälsa. I dag har 79 procent av alla Västerbottenbor bredband med över 100 Mbit/s, det gör att vi har förutsättningar för att digitalisera bland annat sjukvården. Vi har alla möjligheter att fylla den åttafiliga motorvägen över bredbandet – och till skillnad mot biltrafiken förorenar den inte miljön, avslutar Erik Bergkvist.

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Magnus Ström