Kulinariskt äventyr – med naturen i fokus

Av publicerat

Att marknadsföra whisky med finess kan vara en utmaning, men kanske är den omväg Talisker valt att ta en både smart och berikande sådan. INRIKES följde med Talisker ut till Grönskär för att ta reda på mer och för att provsmaka såväl mat som dryck.

Det skotska destilleriet Talisker ligger ute på ön Isle of Skye i Skottland. En magisk plats där naturen är ruff och vinden hård, här tillreds öns enda Single Malt Scotch Whisky. Vädrets makter bestämmer dagordningen och naturen är i centrum. Det är just den vi ska uppleva som en försmak på guiden Scandinavian Detours. En guide som framför allt vill locka oss ut i naturen, men som även bjuder in till en magisk middag vid två tillfällen i sommar.

För att locka fler människor ut i naturen har hjälp tagits av sju äventyrare från Sverige, Norge och Danmark. Dessa bjuder oss nu på sina smultronställen, väl värda en omväg.

– Talisker finns tack vare våra grundare Hugh and Kenneth MacAskills upptäckaranda, som vi bär med oss varje dag på Talisker. Människor är i dag mer äventyrslystna än någonsin men vi har fortfarande ganska dålig koll på de fantastiska sevärdheter som finns runtomkring oss här i Skandinavien. Större delar av vårt landskap har skog, berg, sjöar och öar som fortfarande är oupptäckta, det skulle vi vilja ändra på, säger Maria Dasic, nordisk PR-chef på Diageo Reserve.

Vi träffas på kajen utanför Nationalmuseum i Stockholm, där renoveringen pågår för fullt. Medelst ribb-båt ska vi ta oss ut till Grönskär så det är bara att sätta på sig flytväst och vintermössan. Resan genom skärgården har sina fartgränser men efter att vi lämnat Vaxholm bakom oss går det fort. Dofterna och vinden och solen, det är en fin dag. Vinden är nådig och vi kliver i land och möts upp av de två kockarna Joel Åhlin och Filip Fastén från restaurang Agrikultur i Stockholm. Här har de nu inspirerats av naturen och lagat en spännande måltid. Tillagningen sker självklart utomhus och över öppen eld.

– Vår matlagningsfilosofi handlar om rena och starka smaker med nordiskt ursprung, kombinerat med teknik som hjälper råvarorna att behålla sin naturliga skönhet. Att öppna en restaurang mitt ute i naturen som förenar mat och dryck med äventyr känns helt rätt för oss, säger Filip Fastén från Agrikultur.

Men före både maten och whiskyprovningen får vi klättra upp i den gamla stenfyren. Utsikten härifrån är magnifik i alla väderstreck. Vi uppmanas vara försiktiga med glaset till lampan i fyren, den är både dyr och svårt att tillverka. Väl nere igen är det dags att testa whiskyn. I glasen finner vi whisky med namn som Sky, Storm och Dark Storm samt två varianter med årgångsbeteckning. Vare sig detta är din favoritdryck eller ej är det ganska enkelt att hitta just den du gillar allra mest. Skillnaderna är stora, bland annat beroende på hur länge drycken lagrats och på vilken typ av fat den lagrats.

Till måltiden serveras vi också whisky, men nu är den i stället en av ingredienserna i de specialkomponerade drinkarna som tagits fram. En av äventyrarna, Sofia Ekenlund från Jämtland, sitter intill mig. Hon jagar, älskar naturen och kan absolut inte tänka sig att flytta till storstan:

– Skulle jag flytta skulle jag flytta norröver.

Hon berättar vidare:

– Jag älskar naturen och att jaga. Och det är tack vare mitt Instagramkonto som jag är med i det här projektet.

Sofia har valt ut två av sina finaste platser i Jämtland. Blanktjärnarna är den hon talar sig lite extra varm om.

– När isen lägger sig är sjön som en spegel.

Guiden som nu ligger ute på nätet bjuder på både bilder och vägbeskrivningar till upptäckarnas utvalda platser. Och för den som inte har möjlighet att boka in sig på en av de två kvällarna då pop-up-restaurangen dyker upp, den 17 juni i Bosedal Kalkbruk i Danmark och den 1 juli i Kullaberg i Sverige, tipsar Scandinavian Detour även om picknick.

Här är det buljongens förträfflighet som belyses, en dryck som ger både energi och värme. Tillagas hemma eller över öppen eld ute i naturen.

Nu sätter vi oss i stället till bords, ute mitt på Grönskär, lutar oss tillbaka och avnjuter en måltid i tre akter, lika poetisk som vacker och delikat.

MENY

Förrätt:
• Mossa, granskott, svamp och timjan
• Semitorkade morötter rullade i ängsblommor
• Torkad tång och yoghurt på ängsyrat enbär
• Dumpling, kålrot, rapsfrön och kummin

Varmrätt:
• Äggkräm med smak av rostat hö med grillad vit sparris, vilda örter & sabayonne, vild pepparrot & krispiga fiskfjäll
• Pinnbröd, smör & varm buljong i kåsa
• Glödbakad gurka, alger, färskost, pesto och vilda örter, grillade kycklinghjärtan och ramslök

Dessert:
• Grillade rabarber, röda alger, havtorn- & enbärsmousse

DRINKRECEPT
För dig som vill testa de specialkomponerade drinkarna bjuds här på tre recept. Om du kommer mixa dem ute i naturen är helt upp till dig.

The Last Frontier
• 40 ml Talisker Skye
• 20 ml eau de vie med hallon infusion
• 10 ml Amaro Ciociaro
• 20 ml citron
• 10 ml apelsinjuice
• Äggvita
• Rosélemonad
Skaka alla ingredienser, dubbelsila och servera över en stor isbit i ett whiskyglas. Garnera med muskot och hallonpuder.

Fly to the Sky
• 3 björnbär
• 2 cl Talisker 10 Y
• 2 cl Cointreau
• 2 cl enbärssyrup
• 2 cl limejuice
• 1 äggvita
• Rök
• Garnera med enbär

Mosa tre björnbär i en shaker. Tillsätt alla ingredienser och skaka. Tillsätt is och skaka igen. Rök glaset. Dubbelsila drinken i ett cocktailglas på fot. Garnera med en liten kvist enbär.

Curran
• 50 ml Talisker Skye
• 10 ml PX Sherry
• 10 ml jung- och honungssyrup
• 20 ml citronjuice
• 60 ml morotsjuice
• 2 stänk tabasco
• 3 stänk Worchestersauce
• Lite färskmalen vit-/svartpeppar

Skaka alla ingredienser, dekorera med morot, honung och picklad babymorot.

Av: Yvonne Gull, foto Hanna Bergström, Joel Åhlin