Tylösand – en weekend med spa & nöje

Av publicerat

Sveriges kanske mest sociala spa är fött. På Tylösand Hotel är umgänge och underhållning i fokus. Ett välsmort maskineri som genererar glada och nöjda gäster som kommer tillbaka gång efter gång.

En tidig morgon sätter vi oss i bilen för att ta oss över landet och checka in på Hotel Tylösand. Hade vi varit ute i tid hade vi kunnat flyga direkt till Halmstads flygplats. Men resan från Stockholm går ändå relativt fort. Mitt första besök på Hotel Tylösand gjorde jag för lite mer än tio år sedan då The Spa var nyrenoverat och spektakulärt tjusigt. Jag minns hur materialen perfekt möttes upp av naturen utanför. Havet, sanden, vågorna och horisonten. Glaspoolen med överhäng.

Tiden har långt ifrån stått still och därför har man nyligen även låtit hela spaanläggningen genomgå en omfattande men egentligen inte direkt synlig renovering. Det besökaren i stället märker allra tydligast är att man nu valt att förtydliga sitt koncept – The Spa är i dag kanske ett av Sveriges mest sociala spa.

Redan då vi ska parkera bilen förstår vi att vi inte kommer att vara ensamma här. Vi får åka långt upp på parkeringen för att hitta en ledig plats. Solen har precis kikat fram då vi kliver in i foajén. Och mitt minne av konsten möter mig direkt redan här, nu i version 2.0. Ernst Billgrens stora rävhuvud i mosaik har nu fått sällskap av Per Gessles (som sedan 1995 tillsammans med Björn Nordstrand äger hotellet) gamla motorcykel och på väggarna är det framför allt fotografier av skandinaviska och internationella konstnärer. För den shoppingsugne är det kul att nästan alla bilder är till salu. Runt om i hotellet finns omkring 400 konstverk så här har vi nu checkat in i ett av Sveriges största konstgallerier. En härlig samling coffee table-böcker med fotokonst finns också till försäljning.

Vårt rum är ännu inte klart så vi beger oss upp till restaurangen för en lunch. Det är stimmigt, men vi får ett bord under en bronsfärgad Kotten-lampa. Utsikten över havet och stranden ingår. Trots att det är mycket gäster känns det välordnat, buffén hålls fräsch men kanske är det lite väl många saker som det inte går att låta bli att smaka på.

Totalt har hotellet 230 rum, och vi får ett som ligger allra närmast havet och Tylösandsstranden. Nyrenoverat och med magnifik havsutsikt. Självfallet lockar The Spa så vi byter om, tar på badrock och tofflor och beger oss ner. Glöm den lugna plingplong-musiken här bjuds vi nu i  stället på glada barn, stora familjer, kompisgäng och filmvisning i poolen. Aktivitetsnivån är hög, humöret på dem vi möter likaså.

I samband med renoveringen har The Spa utvecklats till en plats för både upplevelser och njutning. “Det ska vara mer ahh än shh”, är ledordet. Exempelvis kan den som vill checka in i Mixologbaren och blanda till sina egna spaprodukter. Vi väljer att gå en trappa upp. Här är åldersgränsen 15 år och i ”Happy Lounge” finns plats för att mingla och socialisera. Men utöver fotbaden och de två basturna, en traditionell och en ångbastu, är det poolerna som lockar allra mest. Här ligger man skönt och kan njuta av ett glas vin eller en öl och socialisera, omslutas av värmen och sjunka ner under ytan. Även här blir jag imponerad av logistiken. En tjej kommer med en korg och plockar regelbundet bort både glas och flaskor, en nog så viktig detalj.

Nybadade klär vi om för en trerättersmiddag. Härtill finns ett färdigkomponerat dryckes-paket. Vi kikar ändå igenom vinlistan och blir imponerade. Både Per Gessle själv och hotellets vd Elisabet Haglund är vinintresserade, får vi reda på. Regelbundet anordnas även vinprovningar med både större och mindre grupper. Vi tänker oss att i kulisserna döljer sig här en magnifik vinkällare. Pers egna viner finns självfallet med och vi kan inte riktigt motstå att prova hans champagne – The Pleaser, en delikat non-vintage-champagne från Epernay som är elegant och frisk – redo att avnjutas just nu. Just namnet på champagnen tycker jag på ett bra sätt sammanfattar hela verksamheten här på Hoten Tylösand – att leverera så att gästerna blir nöjda. Diskotek, bar och musik – utbudet varierar under veckans dagar och under säsong-en. I kväll nöjer vi oss med att hänga i Leifs Lounge och kolla in alla de guldskivor som Per samlat på sig under sin karriär både med Gyllen Tider och med Roxette. Allra festligast är självfallet sommarmånaderna då även stora spelningar äger rum utanför hotellet.

Nästa morgon har solen hunnit gå upp långt före oss. Men solen skiner och då det ännu inte är så där sommarvarmt får vi nöja oss med en promenad längs stranden. En aktivitet som större delen av hotellets gäster anammat. För den träningssugne finns det ett stort utbud av aktiviteter och nästan 70 olika träningspass på schemat. Väl tillbaka på hotellet ser vi till att klämma in ett besök i gymmet före lunch för att rättfärdiga den brunchbuffé som väntar oss. Löpbanden vid fönstren är perfekt placerade för att dagen inte ska missas. Virtuell cykling står också på schemat för den som behöver lite mer pepp. Vi blir dock tillräckligt svettiga redan i gymmet.

Brunchen är populär och hit har även Halmstadborna själva hittat. Det firas och socialiseras. Vi försöker behärska oss något då vi vet att vi till middag kommer att prova på det nya konceptet “Söndagssurprise på Leifs – Kockarna grillar – vi andra njuter”. Hade det varit sommar hade vi före middagen kunnat hänga på After Beachen, nu tar vi i stället en tur in till Halmstad.

Det är just på söndagarna som kockarna väljer att sätta grillen i fokus. Det utlovas rock´n´roll vid grillen. Mycket kött är en självklarhet, men även om du bara äter fisk eller vegetariskt så grillas här fram en delikat måltid som serveras med olika tillbehör att dela på. Vi sitter kvar länge.

Morgonen härpå är det dags att checka ut. Att vi kommer att komma tillbaka känns självklart, då gärna med hela familjen.

ALLRA BÄST
Uppdelningen av spaanläggningen som gör The Spa till en perfekt destination för hela familjen.

FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL
Vi drömmer om en vinkällare här, där de delikata vinerna på vinlistan kan provas.

PRISEXEMPEL:
Spa & Nöjespaket

• Inkluderar övernattningar, frukostbuffé, tillgång till spa och träning.
• 3-rätters supéer
• Nöjesprogram – uppdatera dig på hemsidan.
Pris från: 1 095 kr/person

Adress: Tylöhusvägen 28, Halmstad

Av: Yvonne Gull