Hommage till glasbruket

Av publicerat

Kosta Boda firar 275 år och just nu pågår jubileumsutställningen Hommage som visar glasbrukets historia. Sedan 24 maj och en månad framåt finns utställningen att beskåda i Stockholm. På nationaldagen besöker kungaparet glasbruket för att fira.

Frida Fjellman, Åsa Jungnelius, Mattias Stenberg, Hanna Hansdotter och Lena Bergström är fem av Sveriges främsta formgivare som i utställningen Hommage slår följe med varsin föregångare ur Kosta Bodas långa historia. Resultatet är en hyllning till den svenska glaskonsten och de duktiga hantverkare som jobbar i hyttan på världens främsta glasbruk. Utställningen visas i samtliga skyltfönster och i ljudgården på NK i Stockholm och konstverken finns till försäljning i begränsad upplaga på NK Glas, Porslin & Kök.

På nationaldagen kommer kungaparet till Kosta för att fira. Världsberömde formgivaren Bertil Vallien gjuter verket “Kungabåten” och bjuder in Kungen att lägga i en avbildning av en krona i glasbåten.

– Två generaler ur Karl XII:s armé grundade Kosta Glasbruk 1742, vi är mycket stolta över att kunna välkomna Kungaparet till Kosta denna dag, där ugnarna fortfarande brinner för att fira vårt 275-årsjubileum till general Koskull och general Staël von Holsteins minne, säger Magnus Andersson, vd på Orrefors Kosta Boda AB.

Nationaldagsfirandet på hyttgården i Kosta bjuder i övrigt på glasgjutning, öppet hus på glasbruket, möjligheten att blåsa eget glas, musik, ansiktsmålning, hästparad och andra aktiviteter. Konferencier är Lasse Kronér.

Foto: Jonas Lindström