10 sommaraktiviteter i fjällen

Av publicerat

Intresset för fjällen som resmål ökar även under sommarmånaderna. Visitfjällen tipsar om tio sommaraktiviteter för en härlig fjällupplevelse.

  1. Fjällvandring. Först på listan hittar vi givetvis fjällvandring. Att fjällvandra passar både stora och små, det gäller bara att hitta rätt resmål och rätt vandringsleder.
  2. Fjällfiske. Fiske är en klassiker och given aktivitet i fjällen. Du hittar allt från lättillgängliga put and take vatten och abborrfiske på sjöarna till mer actionfyllt fiske med fluga på åar och vattendrag.
  3. Cykla i fjällen. En växande trend är att allt fler ger sig ut på fjället på två hjul. På sina håll finns det liftar som tar dig upp och på andra håll finns det dirt trackbanor och cross countryleder. Ett annat alternativ är att hyra en elcykel.
  4. Ät god lokalproducerad mat. I fjällvärlden i allmänhet och i synnerhet i Jämtland finns det gott om lokala småskaliga matproducenter som skapar himmelska smakupplevelser av närproducerade råvaror.
  5. Ta ett dopp i en fjällsjö. Efter en dag på fjället är vår starka rekommendation att ni planerar in ett svalkande dopp i en fjällsjö. Det kommer troligen inte att blir det varmaste doppet i sommar men mycket möjligt ett av de skönaste. På bild syns Klövsjön i Jämtland.
  6. Fjällöpning. Eller trailrunning som det också kallas är den hetaste trenden just nu. Fjällen vimlar av folk i tights och lättviktsryggsäckar. Gillar du att springa så kommer du att älska att fjällöpa – det är som offpist på sommaren. För den som vill ha en extra utmaning finns det gott om fjälllopp.
  7. Paddla kajak eller Paddleboard. Fjällsjöarna är verkligen vackra och rofyllda, om du känner att vattnet är för kallt för din smak så rekommenderar vi att du håller dig ovanför ytan. På många fjälldestinationer finns det både kanoter, kajaker och paddleboards att hyra.
  8. Solnedgång över fjällsjö eller ett fjäll. Det är något fullkomligt magiskt när solen går ner i fjällvärlden under sommaren.
  9. Bestig en topp. Vare sig du gör det springandes, cyklandes eller vandrandes så är det en häftig känsla att nå toppen.
  10. Rida på fjället. Fjällridning är verkligen inte detsamma som att rida i en paddock hemma på ridklubben. Det finns ett antal företag som specialiserat sig på fjällridning och som arrangerar både flerdagarsturer och kortare dagsritter.

Källa & foto: www.visitfjallen.se