Land Rover Discovery 5 – på tur i terrängen

Av publicerat

Med fantastiska terrängegenskaper och nu 500 kilo mindre under bältet imponerar nya Land Rover Discovery.

Den kantiga och lådformade designen är borta och nya Land Rover Discovery har fått samma avrundade hörn som resten av Land Rover- och Range Rover-familjen. Denna formgivning presenterades först i syskonet Evoque 2011. Första generationen Discovery kom 1989 och med den nya modellen är man nu inne på generation fem. Syftet med modellen var att fylla luckan mellan den väldigt bruksmässiga Defender och den lyxiga Range Rover.

Land Rover Series 1 kom 1948 och blev omedelbart en succé. Modellen bytte senare namn till Ninety och One-Ten beroende på chassilängden. Till slut blev namnet Defender. 1970 introducerades Range Rover, som var en elegant och robust bil som lockade många storstadsbor som kanske drömde att de hade ett gods på landet. Succén med Range Rover gjorde också att det fanns utrymme för en lite billigare modell, vilket resulterade i Discovery, som lite var en blandning av Defender och Range Rover. En elegant arbetshäst som man inte behövde skämmas över.

Sedan märket togs över 2008 av Indiska Tata Motors har mycket hänt. Kvaliteten har förbättrats och modellprogrammet breddats. Både Land Rover och Jaguar ägdes av Ford innan Tata köpte dem tillsammans med märkena Daimler och Rover.

För att verkligen kunna uppleva nya Discovery har vi tagit oss till det enda certifierade Land Rover Experience Centret i Skandinavien. Centret ligger vid ett slott utanför danska Billund. Slottet byggdes i mitten av 1500-­talet och har en total markarea på 414 hektar, en perfekt miljö och yta för att uppleva nya Discovery.

Första delen av provkörningen består av landsvägskörning. En tur på knappt tio mil som avverkas snabbare än den startade. Bilen är så otroligt bekväm med sin luftfjädring och på de danska lands- och motorvägarna går färden helt odramatiskt. Dieselsexan på 258 hästar är silkeslen och med ett vrid på 600 Nm är körningen en ren njutning – och 100 km/timme når man på 8,1 sekunder.

Man sitter otroligt bekvämt i sätena som har inställningsmöjligheter för alla kroppstyper. Det som utmärker är dock att man sitter riktigt bra på den tredje sätesraden längst bak även som fullvuxen. För att styra och fälla sätena finns en app så att du enkelt gör detta från din smarta telefon. Vill man inte utnyttja alla sju sätena utan i stället ha mer lastutrymme sväljer bilen hela 2 500 liter totalt när samtliga säten är fällda. Teknikmässigt saknas bokstavligen ingenting, man har ett infotainmentsystem med ett ljudsystem från Meridian som inte ens den mest inbitne hifi-nörd borde bli besviken på. För dem i baksätet går det att få skärmar på baksidan av den främre nackstöden.

Om du ofta kör med släp kommer funktionen Advance Tow Assist vara en god vän. Systemet, som är halvautomatiskt, hjälper dig vid backning med släp. Inget mer krånglande fram och tillbaka för att göra backmanövrar med släp. Beroende på motoralternativ och vilket körkort du innehar kan även släp på upp till 3 500 kilo dras bakom nya Discovery. Kort och gott kommer nya Discovery att klara långfärder utan att någon ska behöva lida, tvärtom.

Men att köpa en Discovery bara för att köra landsväg vore att kasta pärlor för svin. Detta är en bil som verkligen gillar lera och bökig terräng, och det är just därför vi befinner oss på detta Land Rover Experience Center.

Nya Discovery har genomgått en rejäl bantningskur gentemot sin föregångare. Tack vare flitigt användande av aluminium i stället för stål har man fått ned totalvikten med hela 500 kilo. Detta är givetvis något som visar sig mycket positivt både på konsumtionssiffrorna och ute i terrängen.

Att de tidigare Discovery-modellerna varit duktiga även utanför vägen är ingen nyhet. Vad nya Discovery gör är att den klarar av att göra det mesta utan att du behöver tänka på det bakom ratten. Du behöver inte stanna för att ställa om hela bilen när du väljer att byta underlag. Nu kör du helt enkelt ut i den terräng du vill och bilen kommer att förstå vad du håller på med och anpassa sig till vad som krävs för att du ska ta dig fram utan hinder.

Att gå igenom exakt alla program och inställningar som finns att göra skulle ta resten av detta magasin. Siffrorna för hur branta lutningar bilen verkligen klarar av är inte officiella då de skiljer sig beroende exempelvis på hur du lastat och vilket underlag du kör på. Bilen klarar dock betydligt brantare lutningar än man känner sig bekväm med, vilket vi får uppleva på terrängbanan. När det lutar så mycket så att man tror bilen ska välta tar den sig fram utan minsta problem och dessutom med ordentliga marginaler.

Med nya Discovery visar Land Rover upp att man tillhör de bästa bilmärkena i världen när det gäller att kombinera lyx och bruksmässighet. Discovery 5 är bilen man vill köra långt med och över allt.

LAND ROVER DISCOVERY
Pris: Från 523 000 kronor
Motor: 3-liters dieselsexa, 258 hk
Vridmoment: 600 Nm
Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift, 8-stegad ZF automatlåda.
Acceleration: 8,1 sek till 100 km/h
Toppfart: 209 km/h.
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,72 l/mil.
Vikt: Från 2 230 kilo

Av: James Holm