Sommaren i City 2017

Av publicerat

För att få koll på sommarens hetaste evenemang och upplevelser i Stockholm och Göteborg tog INRIKES kontakt med dem som kanske vet allra mest – respektive stads turistbyrå.

STOCKHOLM

Staden bjuder på en uppsjö av evenemang, varav många är återkommande. Vi bad Birgitta Palmér, Press Officer Visit Stockholm, välja ut tre. Vilket hon tyckte var i snålaste laget, så i stället fick vi fem tips på heta sommarevenemang:

Fotbollsälskaren bokar biljett
UEFA Europa League Final på Friends Arena. Maffig invigning av DJ-duon Axwell och Ingrosso utlovas.
När: 24 maj

Foto: Henrik Trygg

Löparen har redan startnumret
Asics Stockholm Maraton genomförs för 39:e gången i ordningen. 42 195 meter genom Stockholms gator, ofta med fin utsikt över vattnet. Startskottet går kl 12 vid Stockholms Olympia­stadium på Valhallavägen.
När: 3 juni

Sommarens partybiljett
Älskar du att dansa och den där rytmen som dunkar på är Summerburst på Gärdet tillställningen för dig. Justin Bieber och David Guetta är två av dragplåstren. Pst, evenemanget dyker även upp i Göteborg 2–3 juli på Ullevi.
När: 9–10 juni

Färggladaste paraden
Mångfald i alla dess former manifesteras ute på Stockholms gator under Stockholm Pride. Fixa bästa outfiten och delta i paraden, eller upplev den vid sidan av. Fest, politik, priser och massor av glädje bjuder Nordens största Pridefestival på. Parken håller i år till på Östermalms IP och paraden äger rum den 5 augusti.
När: 31 juli–6 augusti

Mer kultur till folket
Med utgångspunkt från Norrbro bjuder Stockholm Kulturfestival på kulturupplevelser i alla former och format. Musik, teater, film, utställningar, dans, foto och mycket mer. Evenemang för alla åldrar och alla smaker.
När: 15–20 augusti

Skyview. / Foto: Sören Andersson

Skulle du inte checka in i staden just dessa dagar finns en hel del annat att uppleva. Birgitta Palmér tipsar om:

Njut av stadens utsikter – på Visit Stockholms hemsida tipsas bland annat om Fjällgatan, Kaknästornet och Sky View On top of the Globe.
Gör något på vattnet, paddla själv eller ta en båt ut i skärgården. Det finns flera kanotuthyrare, liksom båtbolag som tar dig ut i skärgården.
Besök ett museum. Stockholm har cirka 80 museer. Njut av Anders Zorn på Sven-Harrys Konstmuseum i Vasaparken eller Josef Frank-
utställningen Arkdes. Ett hett tips är även den nya attraktionen Vikingaliv ute på Djurgården – missa då inte att äta på deras nya restaurang Glöd!

Mer information och tips: www.visitstockholm.se

Foto: Jennie Smith

GÖTEBORG

Sommaren i Göteborg bjuder alltid på den stora fotbollscupen Gothia Cup. Många anser också att Liseberg är en av Nordens ledande nöjesparker. Men det finns mer att uppleva. Vi bad Maria Särn­holm, marknadskommunikatör på Go:teborg&co, lyfta fram sommarens tre hetaste evenemang.

Håkans fans
Alla Håkan Hellströms fans har nog redan köpt biljett till sommarens konsert på Ullevi arena.
– Blir det likt tidigare år är det en gudomlig stämning både på arenan och i staden som väntar, tipsar Maria.
När: 28 & 29 juli

Västkustens största musikfestival
I år är det dags för elfte upplagan av Way Out West i Göteborg och Slottsskogen. Internationella och svenska artister fyller de tre scenerna under lika många dagar.
När: 10–12 augusti

Foto: Frida Winter

Hästar och hinder
Den europeiska ryttar- och köreliten kommer till Göteborg för EM i ridsport och då blir det stor hästfest i hela Göteborg. Under en spännande och händelserik vecka kommer Longines FEI Europamästerskapen i ridsport att förvandla hela staden till en arena med tävlingar och aktiviteter på Ullevi, Heden och i Slottsskogen.
När: 21–27 augusti

Foto: Frida Winter

För dig som inte lockas av dessa evenemang, eller helt enkelt inte är i stan just dessa datum, har Maria Särnholm ytterligare några tips på vad du inte bör missa:

Liseberg är en nöjespark fylld med åkattraktioner, konserter och en grönskande park. Här hittar du i år även utställningen Klubbland som handlar om Göteborgs guldgosse – Håkan Hellström.
Göteborgs skärgård. Ge dig ut och upptäck fiskebyar, naturreservat och orörda skär i vackra miljöer. Här finns det många spännande aktiviteter såsom paddling, fisketurer och bad. För att komma till den södra, bilfria skärgården tar man först spårvagn och sedan färja. Till norra skärgården går en buss, som via bilfärja från Hjuvik går till Hönö och Öckerö. Vissa turer fortsätter ut till Burö, där färjor avgår till de nordligaste öarna. Under sommarsäsongen finns även ett antal utflyktsbåtar.
Upplev Göteborg på cykel. Marias förslag på rutt inkluderar en sväng förbi Feskekörka, där du köper lite färska räkor att njuta direkt på kajen eller under din fortsatta färd. Är du ute tidigt besöker du Sveriges största fiskauktion i hamnen. Auktion måndag klockan sju, tisdag–fredag klockan halv sju. Här­efter trampar du vidare genom Haga och Linné.

Feskekörka. / Foto: Tina Stafrén

Haga, Göteborgs äldsta förstad. Här hukar trähusen vid kullerstensgatorna, och här finns second hand- och vintagebutiker, antikvitetsaffärer och modebutiker i en skön blandning. Titta gärna in hos Haga Trätoffelfabrik för skinnvaror och trätofflor, handla kryddor på Curry House eller köp med dig te från Tea’s. Pittoreskt och charmigt. Glöm inte att fika på något av de mysiga kaféerna. Kafé Husaren är känt för sina gigantiska kanelbullar.

Linné, göteborgarnas egna kvarter. Linnégatan, med de korsande Långgatorna, som kantas av restauranger, barer, kaféer och butiker. Här finns kök från flera länder, man kan till exempel äta asiatisk mat på Hello Monkey, prova husmanskost på Hos Pelle eller fika på någon av de ekologiska kaféerna runt Järntorget och Andra Långgatan. Så snart solen börjar värma öppnar alla uteserveringar.

Härefter trampar du vidare till Röda Stens konsthall
 vid Pannhuset intill Älvsborgsbrons södra fäste. Utställningarna växlar och hamninloppet är en populär mötesplats under sommaren. Se också den röda stenen som givit namn åt området. Ta hamnfärjan Älvsnabben hit från Lilla Bommen. Härifrån kan du cykla över Älvsborgsbron och bort till Lindholmen Streetfood Market.

Mer information och tips: www.goteborg.com

Foto: Steampipe Production Studio

Av: Yvonne Gull, foto (första bilden): Jennie Smith