Ung Cancer – fångar upp en förbisedd grupp

Av publicerat

För gamla för barncancervården, men inte ens hälften så gamla som de andra cancerpatienterna på sjukhusen. Unga vuxna är en grupp som glöms bort, inte syns och inte passar in – vare sig i samhället eller i vården. Ung Cancer fångar upp dem där det tidigare inte fanns något stöd.

När 25-åriga Julia Mjörnstedt drabbades av cancer hittade hon och vännen Hanna Wekell ingen i en liknande sits. Det fanns inga föreningar, inga forum på nätet och ingen inom vården som kunde hjälpa till. 2010 startade de den ideella organisationen Ung Cancer, som i dag har över 3 000 medlemmar, ett tiotal anställda och ett stort antal volontärer.

Medlemmarna är mellan 16 och 30 år gamla och många har eller har haft cancer själva. En stor del av medlemmarna är närstående – att få hjälp och stöd när man står bredvid är precis lika viktigt. Det kan vara en förälder, vän eller någon på annat sätt anhörig som är sjuk.

Felix Sandman

Felix Sandman från bandet FO&O deltog i kampanjen ”Kolla pungen” som belyste testikelcancer.

Förbättrar levnadssituationen

Pengarna som Ung Cancer får in går inte till forskning, utan organisationen arbetar för att på andra sätt förbättra levnadsvillkoren för unga vuxna cancerdrabbade och närstående.

Varje månad anordnas medlemsaktiviteter på ett tjugotal platser runtom i landet. Det kan vara allt från fikaträffar till spelkvällar, bowling, museibesök eller utflykter. Det blir en möjlighet för medlemmarna att komma i kontakt med andra med liknande erfarenheter. Årligen anordnas även ett antal större evenemang: rehabiliteringsläger, sommaraktiviteter, workshops och en festival. På Ung Cancer Festival får medlemmarna skräddarsy sin egen upplevelse med aktiviteter, seminarier, föreläsningar och framträdanden. 2016 anordnades festivalen i Malmö och nästan 400 medlemmar var på plats – vilket gör det till en av världens största samlingsplatser för unga vuxna cancerberörda.

Utöver medlemsträffar delar Ung Cancer ut stipendier, både som allmänt ekonomiskt stöd, då sjukdomen kan ha gjort det svårt att få ihop den vanliga ekonomin, och för rehabilitering i form av psykologstöd, spavistelser och gymkort.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset har Ung Cancer inrett två sällskapsrum, och de finansierar även en aktivitetskoordinator som fungerar som en “sjukhuskompis” för att göra vistelsen mindre ensam. Många upplever att de inte passar in bland de andra på avdelningen eftersom de ofta är så mycket yngre än de andra patienterna.

Så här ser det nya armbandet i silver och svart ut.

Fuck Cancer

Att gå med och delta i aktiviteter är helt kostnadsfritt för medlemmarna. Verksamheten finansieras av bidrag från företag och privatpersoner samt försäljning i webbshopen. Kläder, väskor, pins och armband pryds med mottot “Fuck Cancer” – ett uttryck som väcker starka känslor. Ung Cancer svarar på kritiken:

– För oss och många andra är ”Fuck Cancer” något att samlas kring, ett uttryck som vi liksom kan ta till när det är svårt att hitta ord. Vi använder inte uttrycket i syfte att vara våldsamma eller anspela på sex utan för att visa att cancern inte har något här att göra. “Fuck Cancer” sammanfattar alla de känslor och tankar ett cancerbesked för med sig.

En av organisationens största inkomstkällor är via färgglada “Fuck Cancer”-armband. Kanske har du någon gång skymtat en och annan politiker på tv iklädd ett av armbanden?

Idén bakom armbanden var enkel – ett sätt att uttrycka sin åsikt och samtidigt sprida information om organisationen. I början satt en handfull människor och pärlade på Ung Cancers kontor i Göteborg. Men efterfrågan växte explosionsartat och i dag anordnas pärldagar i fyra städer i Sverige. Hotell och museer lånar ut sina lokaler och vid varje tillfälle samlas vanligtvis hundratals privatpersoner för att pärla. Volontärer på plats hjälper till att förklara hur det går till och under en dag blir flera tusen armband gjorda. Vanligtvis är armbanden i en blandad kompott färger, men tidigare har både blå och rosa armband funnits under begränsade tidsperioder. Den 20 maj lanserades ett nytt silvrigt och svart armband.

Ung Cancer lanserar nya kampanjer på löpande band. Under maj pågår kampanjen “Tillsammans gör vi skillnad” som innebär att alla, oavsett förutsättningar, kan vara med och bidra oavsett om det är via en insamling, ett köp av en tygpåse eller med lite av sin tid på en pärldag. På så sätt hjälper man till att förbättra livet och vardagen för den förbisedda grupp som unga vuxna är inom cancervården och i samhället.

Av: Josefine Sandqvist, foto: Tove Mattsson/Ung Cancer