Nordea Masters intar Skåne

Av publicerat

I sommar gör golfeliten upp om bucklan på Barsebäck GCC. Efter ett stopp vid Bro Hof Slott återvänder Nordea Masters till Skåne. Här väntas en oförglömlig tävling, härlig golf med OS-medaljören Henrik Stenson och ett spännande arrangemang för hela golffamiljen.

Nordea Masters är en årligen återkommande höjdpunkt för alla golfälskare i Skandinavien. Sedan 1991 har Nordea Masters etablerat sig som en av de mest prestigefyllda tävlingarna på PGA European Tour. Tävlingen är numera en av de publikmässigt största av de totalt 50 tävlingar som hålls på den europeiska golftouren.

Under årets upplaga av Nordea Masters besöker Sveriges kunnigaste golfpublik Barsebäck Golf & Country Club och Masters Course – en bana i världsklass med omväxlande skogshål, parkhål och vackra seasidehål längs med Öresund. Här bjuds åskådarna på såväl en spännande uppgörelse mellan världens golfelit som en bana som går lätt att följa från sponsorbyn.

Per Lindroth

Per Lindroth, Director of Golf, Barsebäcks Golf & Country Club.

Barsebäck Golf & Country Club räknas som en av Europas vackraste och bästa golfanläggningar. Redan på 1980-talet lovprisade Jack Nicklaus, en av golfhistoriens mest berömda och meriterade golfare, Barsebäcks vackra läge och golfbanornas höga kvalitet. Det har under årens lopp arrangerats 13 Europatourtävlingar och spelare som Annika Sörenstam, Nick Faldo och Colin Montgomery har alla instämt i Jack Nicklaus beröm. 2003 var Masters Course på Barsebäck värd för Solheim Cup. Nu återvänder Nordea Masters till Barsebäck GCC efter åtta års väntan.

– Mina förväntningar på Nordea Masters är att det ska bli en hejdundrande folkfest. Det ska vara en festivalstämning för alla som kommer hit – spelarna, funktionärerna och besökarna. Vi kommer ta väl hand om spelarna och deras familjer och få alla att trivas, säger Per Lindroth, Director of Golf, Barsebäcks Golf & Country Club.

Årets upplaga av Nordea Masters bjuder på flera svenska golfstjärnor: Henrik Stenson, Alexander Norén, Alexander Björk och stora internationella spelare.

– I år ligger fokus på unga spelare på Europatouren och Ryder Cup-spelare. Vi har stora förväntningar på Henrik Stenson, de övriga svenska spelarna på Europatouren och de danska spelarna med Thomas Bjørn i spetsen. Närheten till Danmark gör att de danska spelarna lockas att komma hit. Vi förväntar oss också många danska besökare, säger Per Lindroth.

Vilka spelare kan bli riktigt vassa?

– Förutom Henrik Stenson och Alexander Norén kommer även brittiska Matthew Fitz­patrick, som är den regerande mästaren och ska försvara titeln. På den danska sidan har vi Thomas Bjørn och Søren Kjeldsen, som nått stora framgångar under 2016, säger Per Lindroth.

goldcourse

De bästa åskådarplatserna

Om man vill njuta av arrange­manget och sitta vid de bästa platserna kommer det enligt Per Lindroth att vara häftigt att sitta vid det åttonde hålet för att se proffsen på nära håll. Likaså läktaren vid sjöhålen, 9–11, är ett bra läge för besökare som vill sitta vid vacker natur med god sikt.

– Vi kommer med stor sanno­likhet att få fint väder, det är vad vi beställt i alla fall. Att då sitta nere vid vattnet med något gott i handen och se på fin golf kommer att bli riktigt härligt. Runt hål 18 kommer det också att finnas läktare. Men jag föreslår att man rör på sig i området, då i stort sätt hela spelet går att se från några få platser. Man behöver inte knata i väg kilometervis för att följa en spelare, säger Per Lindroth och fortsätter:

– Den största utmaningen med banan är längden. Från utslagsplatsen mäter den över 7 000 meter. Masters Course karaktäriseras av dess olika typer av banor – det finns en seaside del, en skogsbana och en parkbana. Den har väldigt många signaturhål, vilket är en styrka. Jag tror att hål 3 har den högsta svårighetsgraden, då vi kompletterat de två fairwaybunkrarna med en tredje, vilket försvårar spelet.

Tävlingen hålls mellan 1 och 4 juni och väntas locka 80 000 besökare. Det innebär att Nordea Masters kommer att bli det största evenemanget i södra Sverige i sommar. Tävlingen bjuder även på en rad olika utställare. I Sponsorbyn väntar cirka 40 olika sådana som i sin tur arrangerar tävlingar. Det kommer även att byggas upp en restaurangdel och en scen – där mycket tid kommer att ägnas åt uppträdanden och intervjuer. För barnfamiljen finns det en Kidspark med roliga evenemang, som exempelvis prova-på-golf.

klubbens hemsida

Av: Joline Ekman