Salta bad, tång & tradition – på Varbergs Kusthotell

Av publicerat

Sol, vind och vatten är de faktorer som redan under 1800-talet gjorde Varberg till en känd kurort. Än i dag är hälsa en nyckelingrediens i livet här, men numera med en tydligare inriktning på njutning. INRIKES checkar in på Varbergs Kusthotell för att dyka ner i ämnet.

För några år sedan bytte Varbergs Kurort namn och blev Varbergs Kusthotell. Samtidigt genomfördes en större renovering av spaavdelningen och Thalasso-konceptet utformades. Det strandnära läget bjuder på friska vindar och vågor som rullar in. Möjligheten att basta och bada havsbad i Kattegatt erbjuds året om – och är faktiskt att föredra under den kallaste delen av året.

Redan på 1800-talet åkte folk med lite generösare plånbok hit för att bada, dricka brunn och roa sig. År 1904 öppnade Kustsanatoriet Apelviken i hotellets ursprungliga byggnader. Hit kom så tuberkulossjuka barn för att få möjlighet att låta luften, vattnet och solen läka dem. I dag är det fokus på vatten, njutning och avkoppling som gäller. Så hur upplever man vattnet på bästa vis? Låt mig berätta hur jag gjorde!

Extreior_Varbergs_Kusthotell AB

Den stora poolen fylld med salt havsvatten uppvärmt till 32 grader har en magisk dragningskraft på mig, så det är bara att plumsa i. Värmen omsluter, saltet gör att det går att flyta på rygg, länge, och bara titta upp i taket. Simma och få i gång kroppen. I ett hörn hittar jag sedan en upplevelsedusch designad av Dornbracht där jag duschar mig igenom tre årstider. Temperaturen, färgen och doften växlar – vintern är den enda årstid som inte fått eget program. I ett intilliggande utrymme finns två olika bastur. Själv föredrar jag att börja med ångbastun innan jag går över till den traditionella. Häremellan ett dopp i den allra kallaste poolen, eller en iskalldusch i vattenfalls­duschen. Ska du bygga nytt badrum är detta en typ av dusch du absolut bör titta lite närmare på – känslan är den att någon häller mjukt vatten från en hink över dig. Ett par glas vatten och plums ner i bubbelpoolen.

Här skulle man nu kunna tycka att det vore nog med badandet men i stället går jag en trappa upp för 80-minuters behandling.

– I vårt behandlingskoncept behöver du bara förboka hur lång behandling du vill ha. Sedan bestämmer du tillsammans med din terapeut hur tiden ska användas, berättar spachefen Christina Hägerhäll.

Att bada tångbad i badkar i lärkträ har man gjort här i över 100 år, dock är de nuvarande badkaren betydligt nyare. Så självfallet blir det ett av de moment jag väljer ska ingå i min behandling. I stället för bara bad har jag valt att bli skrubbad med tång – en lokal sådan som skördats för hand och vakuumpackats för att vara fräsch. Det doftar, inte direkt illa men inte heller gott – det doftar tång, helt enkelt. Känslan då min terapeut Magdalena masserar min kropp med tången är minst sagt slemmig men nyttigheter i form av mineraler gör mig något mer positivt inställd, och är du här så är detta bad något du inte vill gå miste om.

Thalassospa_horizontal_shower

Efter badet blir det massage. Jag har denna gång valt en Hawaiimassage, en variant som även går under namnet Lomi Lomi-massage. Tekniken bygger på strykningar längs kroppens energibanor; tanken är att följa havets rytm och effekten känns på djupet:

– Huruvida du blir pigg eller trött av behandlingen är helt individuellt, berättar min superskickliga spaterapeut Magdalena. Massageoljan som används kommer från Phytomer och doftar ljuvligt utan att ta plats.

Phytomer är ett franskt varumärke från Bretagne som är inriktat på att finna effektiva ingredienser för hud- och sjukvård under havs­ytan. Forskning och utveckling ingår i konceptet och Phytomer säljer även ingredienser till andra stora varumärken inom lyxsegmentet. Produktmatchningen här är perfekt då produkterna levererar resultat utan att ta alltför stor uppmärksamhet. Det är havet som är källan till många av produkternas nyckelingredienser.

Varumärket har ett omfattande behandlingskoncept och finns enligt hemsidan på över 10  000 spaanläggningar i 80 länder.

Bistro_Varbergs_Kusthotell

Kvällen bjuder på en specialkomponerad avsmakningsmeny vid kockens bord – ett koncept som nu håller på att arbetas fram. Delikat, närproducerad och ekologisk mat, självklart med en hel del läckerheter från havet serverade i form av små konstverk. Solen har gått ner, det blåser ute och att somna går fort.

Nästa morgon blir det en snabb frukost innan det är dags för en bastusittning i kallbadhuset nere vid stranden. Här skrubbar vi oss med ruskor av tång, guidade av spachefen Christina Hägerhäll. Hon låter oss dricka vatten med oligomer och viftar runt en handduk för att bädda in var och en av oss i värmen. Superskönt! Det doftar av apelsin. Väl uppvärmd är det inga större problem att hoppa ner i det fyragradiga vattnet. Tillbaka i bastun bjuds vi på doften från mentolkristaller och än mer riktad värme. Att boka en bastusittning är något jag varmt rekommenderar. För den som är daggäst här ingår ritualen i spadagpaketet.

Det är ännu inte dags för lunch så jag passar även på att lägga mig i den horisontala duschen, även den tillverkad av tyska Dornbracht. Även här erbjuds jag här ett antal olika program, jag passar på att testa dem alla – det är vansinnigt skönt. Dock går det inte att ligga på mage hela tiden utan jag vrider och vänder mig och låter vattnet falla.

Det blir en räkmacka före avfärd och jag konstaterar att jag känner mig både nöjd och ren efter detta korta men intensiva besök.

1phytomer

Produktnyheter
• Émergence Perfect Skin Serum, 515 kr, är ett serum där en mix av 28 procent syror tillsammans med en hög pH-nivå utlovar ökad exfoliering inom tre dagar samt förbättrad hudstruktur inom två veckor.
• Sun Reset, 415 kr, bjuder på spf 50 med högt UVA- och UVB-skydd, reparerande algextrakt och brun alg som stimulerar pigmenteringen.

Tips
Missa inte Varbergs kallbadhus. Sedan 1903 erbjuds nakenbad i havet i separata avdelningar för dam och herr. Värmer dig mellan doppen gör du i bastun.
Adress: Nils Kreugers väg 5, Varberg

Av: Tvonne Gull