Stockholms skärgård – öar att upptäcka

Av publicerat

Stockholms skärgård är en världsunik naturupplevelse. Mer än 24 000 öar och skär som bara ligger där och väntar på dig – all inclusive. Bästa sättet att komma dit är att ta någon av skärgårdsbåtarna från Nybroplan eller Strömkajen. Tidtabeller finns på nätet. INRIKES bjuder på några tips från norr till söder om vart du ska åka och var du ska äta.

 

Foto: Skärgårdsstiftelsen Utö värdshus

Foto: Skärgårdsstiftelsen Utö värdshus

UTÖ – en komplett skärgårdsö
Den som vill uppleva en närmast komplett skärgårdsö ska åka till Utö – ön nästan längst ut i havet, rakt öster om Nynäshamn. Det är en stor ö som tillsammans med Sandhamn är den mest besökta ön i skärgården. Bland sevärdheterna finns Utö järngruvor där till exempel den så kallade Nyköpingsgruvan är den största och djupaste, 215 meter djup. Järnbrytningen lär ha börjat redan på 1100-talet. Utö kvarn från början av 1700-talet är ett välkänt sjömärke och byggnadsminne som hålls öppen för allmänheten under sommaren. Kring gruvbyn, gästhamnen och bryggan där skärgårdsbåtarna lägger till finns ett generöst utbud av boende, restauranger, cykeluthyrning och butiker. På Utö avslutas den årligen återkommande extremtävlingen Ö-till-Ö där deltagarna ska springa 65 km och simma 10 km från Sandhamn till Utö. Tävlingen äger rum första måndagen i september.

 

Foto: Skärgårdsstiftelsen Finnhamns vandrarhem

Foto: Skärgårdsstiftelsen Finnhamns vandrarhem

FINNHAMN – en ö för alla
Den som sätter maten i centrum kan också få utmärkta skärgårdspecialiteter på Finnhamn eller Grinda. Finnhamn ligger nordväst om Möja och intill inloppet till Husaröleden, en traditionell farled för gamla segelskutor. Kring de tre största öarna bildas en flad, Djupfladen, som skyddar mot alla vindar. Under högsäsong kan där ligga upp emot 100 båtar, de flesta för att äta på Takbaren eller i Sliphuset. Takbaren erbjuder utöver dryck och lättare mat också 250 kvm oslagbar skärgårdsutsikt. Sliphuset är ett gammalt båthus omgjort till festlokal med plats för 130 gäster. Här serveras delikata måltider, många skapade av fångster från närområdets fiskevatten. Upplevelserna på Finnhamn varierar och bör passa de flesta: vandrarhem, stugby, tältplats, gästhamn, gårdsbutik, bastu, bad och kafé. Det är bara att välja!

 

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

GRINDA – en välsmakande ö
Grinda nås en dryg timmes båtfärd från Stockholms city. Grinda Wärdshus är ursprungligen ett privatägt jugendpalats som med tiden utvecklats till att bli både restaurang och bistro. Restaurangen har belönats med en placering i tidningen Gourmets topplista ”199 bord” och flera gånger vunnit titeln ”Skärgårdens bästa krog”. Svensk husmanskost finns alltid på menyn. Men allt är inte mat på Grinda. Ön är ett naturreservat med jordbruk, djurhållning och skärgårdsskog. Sommarprogrammet innehåller bland annat after-beach, grillkvällar, levande musik, ponnyridning, kajaking, klippbad samt en flytande bastu. Allt på en båtlängds avstånd från Stockholm …

 

Foto: Henrik Trygg

Foto: Henrik Trygg

NÅTTARÖ – ett dyk under ytan
En för många okänd skärgårdspärla, Nåttarö, den sista större ön mot Danziger Gatt och hela Östersjön. Med båt från Nynäshamn tar resan cirka en halvtimme. Vad som skiljer Nåttarö från de flesta andra öar i skärgården är campingen (som firar 50-årsjubileum i år) och de många fina sandstränderna, som påminner om de som finns på Gotland. För den dykintresserade har skapats en utmärkt snorkelled – under vattnet! Här finns semesterstugor att hyra, och Nåttarö krog. Besök Drottninggrottan från 1600-talet, Nåttarö hals och dess enastående flora eller varför inte klippformationen Skriet som tydligen påminner om Edvard Munchs berömda målning med samma namn?

 

Foto: Skärgårdsstiftelsen Lidö värdshus

Foto: Skärgårdsstiftelsen Lidö värdshus

LIDÖ – en resa tillbaka i tiden
Lidö ligger utanför norra Roslagskusten, inte långt från Räfsnäs, som båtförbindelsen till ön utgår ifrån. Lidö är ett familjevänligt besöksmål med ensamma badvikar, blommande ängar och både värdshus och vandrarhem med nästan 40 bäddar. Skärgårdsstiftelsen har medvetet jobbat med att återskapa det gamla jordbrukslandskapet på ön. Numera finns där ett tjugotal nötkreatur och flera hästar. Här finns också sevärdheter som Stolpkvarnen från 1800-talet och Lidö säteri från 1769 som nu är konferensanläggning och krog. Man kommer dit antingen med Waxholmsbåten från Stockholm, vilket tar lång tid, eller från fastlandet i Räfsnäs.

Om Skärgårdsstiftelsen
Skärgårdsstiftelsen skapades år 1959 för att bevara kulturarvet, skydda och underhålla miljö och fastigheter samt för att hålla delar av skärgården öppen för alla, det vill säga utveckla områdena som besöksmål. Stiftelsen äger 40 områden från Örskär i norr till Landsort i söder, alla naturreservat. Ungefär 2 000 byggnader av alla slag ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.
www.skargardsstiftelsen.se

Fotnot: De öar och krogar vi skrivit om ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Krogar, vandrarhem, hotell, jordbruk med mera drivs av entreprenörer och arrendatorer knutna till Skärgårdsstiftelsen.

Av: av Göran Sachs, foto (första bilden): Jeppe Wikström