Skåne – den svenska södern blir grönare

Av publicerat

Skåne lockar allt fler utländska besökare. Med ett ökat antal gästnätter under 2016 har satsningen på mat-, kultur- och naturupplevelser lönat sig för regionen.

De senaste årens fantastiska utveckling av besökare till Skåne håller i sig när vi summerar 2016. Antalet utländska gästnätter i Skåne under året var 1,4 miljoner, vilket motsvarar 24 procent av det totala antalet gästnätter i Skåne och en ökning med 10,4 procent jämfört med 2015. Det största antalet utländska gästnätter under 2016 kom från Tyskland följt av Danmark och Storbritannien, säger Sara Brynskog, kommunikationschef på Tourism in Skåne och fortsätter:

– Tourism in Skåne bearbetar åtta utlandsmarknader; Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Polen, Kina och Ryssland. Bland dessa ser vi de största procentuella ökningarna från Storbritannien (+21 procent), Polen (+15 procent) och Kina (+50 procent).

Foto: Region Skåne © Joakim Lloyd Raboff

Foto: Region Skåne © Joakim Lloyd Raboff

Sedan många år arbetar Tourism in Skåne i ett nära samarbete med Visit Sweden på utlandsmarknaderna. Parallellt sker ett utvecklingsarbete på hemmaplan i Skåne för att destinationen ska hålla internationell toppklass. Stort fokus ligger på hållbarhet och digitalisering.

En framgångsfaktor i både utvecklings- och marknadsföringsarbetet är att arbeta tematiskt med destinationen. Inom området mat och dryck har Skåne redan kommit långt och nu står natur- och kulturturism i fokus.

– Naturen är en viktig reseanledning och i Skåne kan vi erbjuda ett brett spektrum av upplevelser i varierad natur. Vi har kust i tre väderstreck, med möjligheter till allt från kitesurfing till fiske, Skåneleden med över 100 mil långa vandringsleder samt cykelleder som Kattegattleden och Sydostleden. Och dessutom är det aldrig långt till närmaste matupplevelse, säger Sara Brynskog.

En annan framgångsfaktor för Skåne finns på andra sidan Öresundsbron.

– Vi har förmånen att vara del i det starka varumärke som Sverige utgör på utlandsmarknaderna, samtidigt som vi drar nytta av att finnas mitt i Öresundsregionen med Köpenhamn som en stark dragare, fortsätter Sara Brynskog.

Samarbetet inom Greater Copenhagen är ett näringslivspolitiskt partnerskap mellan kommuner och regioner i Östdanmark och Sydsverige, som tillsammans arbetar för att främja tillväxten i området. Ett delprojekt gäller turismsamarbetet, som leds av Tourism in Skåne. Här handlar det om att hitta synergier både i utvecklingsarbetet och marknadsföringen.

Foto: skane.com © Leif Johansson

Foto: skane.com © Leif Johansson

Vilka destinationer lockar flest besökare?

– 14 kommuner hade en positiv utveckling av gästnätter under 2016. Flest gästnätter ser vi i Malmö, Lund och Helsingborg. Men sannolikt rör sig besökarna över hela destinationen.

Kan du tipsa om några guldkorn i regionen?

– Wanås skulpturpark är ett utmärkt besöksmål både för den konstintresserade och för barnfamiljen som vill uppleva natur och kultur. Att vandra längs Skåneleden är ett mycket trevligt sätt att uppleva Skåne. Man kan välja mellan kustnära vandringar, skogsvandringar, kuperad terräng eller mer plan mark. Bo exempelvis på Talldungens gårdshotell så har du vandringsleder i underbara Brösarps backar precis runt knuten. Dessutom får du en kulinarisk upplevelse.

Sara Brynskog

Sara Brynskog, kommunikationschef på Tourism in Skåne.

– Malmö är också en väldigt spännande och mångfacetterad stad. Här finns gott om annorlunda shopping, innovativa prisbelönta restauranger och kaféer samt gott om gallerier. Nyöppnade Malmö Saluhall är ett måste för alla matintresserade, och trendiga Friisgatan erbjuder både spännande mat och shopping. Men börja dagen med ett dopp i Västra hamnen eller på Ribersborgs kallbadhus. I Lund har Skissernas museum öppnat igen efter en stor ombyggnad – ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

Hur ser Skånes turism ut om tio år?

– Vi ser en stark utveckling där Skåne är en näringslivsdriven, digitaliserad destination som ligger i framkant i hållbarhetsarbetet.

Vilka destinationer är de största dragplåstren?

– Malmö är det starkaste dragplåstret, och även andra städer lockar. Inom Sverige är Österlen starkt, men på utlandsmarknaderna har man inte den detaljkännedomen.

Vad innebär er utökade satsning på naturturism för entreprenörerna i regionen?

– De får stöd i att utveckla produkter anpassade för den internationella marknaden, vilket ökar deras attraktivitet och lönsamhet.

Foto: Bengt Flemark

Foto: Bengt Flemark

SOMMAREN I SKÅNE

På gång

Toughest
På Ribersborgstrand arrangeras Toughest för femte året i rad. Ett hinderlopp för alla nivåer. Banan består av 8 kilometer löpning, med 40 hinder längs vägen. Typen av hinder varierar, det kan vara vatten och lera, bär- och hänghinder, klättra över eller kryp under.
Var: Ribersborgsstranden
När: 6 maj

Äppelblomssafari
Åk på guidad tur i traktor och vagn genom vackra blommande äppelodlingar.
Var: Kivik & Brösarp med omnejd
När: 13–21 maj

Nordea Masters
Årets upplaga av Nordea Masters bjuder på många duktiga golfstjärnor. De fyra dagarna är fullspäckade med golf, mat och evenemang på plats.
Var: Barsebäck G&CC.
När: 1–4 juni

Skånes Matfestival
Är du kock eller kulinarisk turist? En hungrig barnfamilj på jakt efter ny inspiration? Under tre fullspäckade dagar förvandlas Brösarp till ett myllrande matmecka. Här kan du uppleva och upptäcka, äta och dricka, provsmaka och köpa med hem allt det som Skånes mathantverkare, mat- och dryckesföretag, kockar och producenter har att erbjuda.
Var: Kivik & Brösarp med omnejd
När: 2–4 juni

Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne
Alla trädgårdsälskare hälsas välkomna in bakom grindarna i såväl privata trädgårdar som kolonilotter och de stora parkerna bjuder också på vackra och inspirerande promenader. Trädgårdsrundorna ger dig som besökare möjlighet att ”titta in bakom grinden” i många fantastiska trädgårdar. Allt från små privata innerstads­trädgårdar på drygt hundra kvadratmeter till stora parkliknande egendomar på flera hektar.
Var: Helsingborg
När: 10–11 juni

Summer On Festival i Båstad 2017
Upplev en två dagar lång festival med musik­underhållning för både gammal och ung vid Båstads hamn.
Var: Båstad & Bjärehalvön
När: 7–8 juli

Foto: Emma Sand/ Falsterbo Horse Show

Foto: Emma Sand/ Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show
Sommarens höjdpunkt i Ridsports-Sverige är här. Som vanligt bjuder Falsterbo Horse Show på ett varierat och spännande program med bland annat internationell hoppning och dressyr, showklasser, över 230 utställare, underhållning samt ett familjeområde.
Var: Falsterbo, Skanör
När: 8–16 juli

Kiviks marknad
Kiviks Marknad besöks varje år av över 100 000 personer. Marknaden har drygt 1 000 knallar och är numera Sveriges största marknad. Axels Nöjesfält, som i dag är Skandinaviens största ambulerande tivoli, erbjuder också spännande upplevelser varje år på Kiviks Marknad.
Var: Kivik & Brösarp med omnejd
När: 17–19 juli

Sandskulpturtävling på Falsterbostranden
För 34:e gången arrangeras den populära sandskulpturtävlingen på Falsterbostranden.
Plats: Falsterbostranden nedanför Falsterbo Strandbad.
När: 30 juli

Palmfestivalen
Sista helgen i augusti går Palmfestivalen av stapeln. Festivalen bjuder på ett program för alla smaker och åldrar med musik, mat och dryck, knallar och tivoli.
Var: Trelleborg
När: 25–26 augusti

Foto: Magnus Palmér

Foto: Magnus Palmér

Tolv guldkorn att besöka
• Wanås slott
• Ale Stenar
• Kalkbrottet
• Dalby kyrka
• Turning Torso
• Galleri Gröna Huset
• Fulltofta naturreservat
• Häckeberga slott
• Alnarp slott och park
• Sankt Petri kyrka
• Glimmingehus
• Aggarps kvarn

11 restauranger
• Bastard, Malmö
• Bullen – Två Krögare, Malmö
• Daniel Berlin Krog, Tranås
• En gaffel kort, Simrishamn
• Erikstorps Kungsgård, Landskrona
• Mat & Destillat, Lund
• Paddys Restaurang, Malmö
• Restaurang Glada Änkan, Helsingborg
• The Globetrotter, Helsingborg
• Vollmers, Malmö
• Årstiderna i Kockska
• Huset, Malmö

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Region Skåne © Anders Tukler Charlottenlund