Chardonnay från tre områden

Av publicerat

Vit bourgogne är frisk, härligt syrlig med elegant fatkaraktär och görs främst på chardonnay, men även den gröna druvan aligoté förekommer. Här fokuserar vi på chardonnay, vinvärldens kanske mest ”sociala” druva som trivs och mognar i princip överallt.

1. En typisk vit bourgogne kan smaka som Olivier Leflaives, med doft- och smaktoner av mogna gröna frukter, aningen ekkaraktär och liten mineralisk sälta. Perfekt till lätta rätter av fisk och skaldjur samt fågel. Olivier Leflaives Bourgogne Les Sétilles, nr 5657, 179 kr/750 ml.

2. I Bourgogne ligger Chablis, där man gör chardonnayviner utan fatkaraktär. Ett exempel på krispig, torr och frisk chablis är vinmakerskan Clotilde Davennes vin. Med doft av vita blommor och kalkjord, smak av gul citrus och persika toppat av viss sälta är det ett mycket elegant vin. Avnjut till fisk och skaldjur. Clotilde Davenne Chablis, nr 6307, 169 kr/750 ml.

3. Från sydafrikanska vinproducenten Mulderbosch kommer en annan stil av chardonnay. Doften bjuder på mogen exotisk frukt och aningen rostade nötter. I smaken återfinns de mogna, gula exotiska frukterna, tillsammans med vanilj från faten och frisk syrlig citrus. Servera till grillad fisk och skaldjur med krämiga tillbehör. Mulderbosch Chardonnay, nr 6006, 99 kr/750 ml.

Bourgogne – ett av världens bästa vindistrikt
Bourgogne är ett av världens främsta vinområden, särskilt för den gröna druvan chardonnay och den blå druvan pinot noir – när man talar om vit respektive röd bourgogne är det viner på just dessa druvor från detta område som menas. Och det är den stilen, den eleganta, torra och friskt fruktiga, som vinproducenter överallt försöker uppnå, med varierande resultat. Det finns områden med liknande klimat och jordmån som ger finfina druvor, men för att uppnå total perfektion krävs även att enologerna, vinmakarna, vet vad de gör.

Av: Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier