Waxholms Hotell – skärgårdens pärla

Av publicerat
No. 01 / 06
Galleri
Fullskärm

Vaxholm är en populär och central destination ute i Stockholms skärgård. Hit tar ni er enkelt med båt, bil eller buss på cirka 30 minuter från Stockholms innerstad. Oavsett om ni kommer hit för att äta gott, slappna av eller delta i ett möte eller en konferens finns här en hel del att både njuta av och upptäcka.

Klassisk jugend i skärgårdsmiljö är stilen som kanske bäst beskriver Waxholms Hotell, som byggdes 1902 och som sedan 2015 drivs av nya ägare.

– Vi har valt att renovera varsamt, men samtidigt lyfta fram specifika detaljer i inredningen och har hämtat inspiration från 1890- till 1920-talet, berättar Tobias Ekman, en av delägarna till Waxholms Hotell sedan 2015.

Sedan de nya ägarna kommit in har verksamheten försiktigt uppgraderats och utvecklats. Branden som drabbade den då alldeles nyrenoverade restaurangen satte teamet på prov. Uppbyggnaden påbörjades en vecka senare och dessutom passade man nu på att göra en del extra justeringar och förbättringar. Den magnifika utsikten är dock alltjämt den samma. Vattnet, segelbåtarna, Waxholmsbåten som lägger till bara några meter utanför fönstret och siluetten av Kastellet sätter stämningen.

Hotellrum: Totalt finns här 42 rum, varav 2 sviter med totalt 65 sängplatser.

Mat: Här serveras frukostbuffé, dagens lunch eller à la carte. Under maj–september dukas ett smörgårdsbord upp, och i december väntar det klassiska julbordet. Söndagar bjuder på brunch och lördagar på Afternoon Tea i Augustas bar.

Aktiviteter: Ta linfärjan ut till Kastellet och ta del av museet och aktiviteterna. Bada klippbad i Norrhamnen, strosa runt i Waxholms gränder och shoppa. En fika på Hembygdsgårdens kafé, som precis som hotellets matsal är utmärkt i White Guide, är ett gott tips.

Kommunikation: Hit ut tar ni er enkelt med buss eller bil från stan. Men upplevelsen blir kanske än bättre om ni tar er ut med båt. Snabbast är Cinderella som avgår från Strandvägen, lite längre tid tar ångbåten s/s Storskär, som avgår från Strömkajen alldeles utanför Grand Hôtel, men då reser ni på riktigt klassiskt manér.

Tips: Ta båten ut från stan, under säsong finns det turer som matchar både lunch och middag. Smart är dock att boka bord.

Matsalen skargardsbuffe

Möten & Event

När det gäller möten och event är Waxholms Hotell ett perfekt alternativ för dem som vill komma bort från stan. På cirka 30 minuter från City eller 45 minuter från Arlanda kan mötesdeltagarna snabbt checka in för ett innehållsrikt möte. De flesta lokaler har dessutom sjöutsikt. Skräddarsydda lösningar och möjlighet att hitta prisvärda konferenser om ni bokar in er i början av veckan finns.

– Vi har valt att fokusera på övernattande konferenser året runt. Och den kanske allra mest perfekta gruppstorleken här är konferenser på 25–40 personer. Då kan vi både erbjuda boende och om man så önskar även en separat del av Matsalen om gruppen föredrar att vara för sig själva, säger Tobias Ekman.

Mötesrum: Här finns sex moderna och renoverade möteslokaler, modernt utrustade i klassisk Arts & Craft-stil. Alla lokaler utom en ligger en trappa upp där även den gemensamma konferensloungen finns. Här finns generösa sittgrupper, och här serveras fika – tanken är att erbjuda en hemma hos-känsla.

För event finns även restaurangen Lilla Strand att tillgå. Här går det exempelvis att ha mingel för upp till 200 personer, eller middag för 96 personer utomhus och 84 personer inomhus. Det går även att hyra delar av lokalen. Då bokar ni Privat Stranden och har plats för 100 mingelgäster och/eller 65 matgäster.

Största mötesrummet: De sex olika lokalerna är numrerade från ett till sex, och den största lokalen är 4:an med plats för 60 personer i biosittning eller 36 personer i skolsittning.

Populäraste mötesrummet: 4:an är även den lokal som efterfrågas mest. Möjligheten att gå ut på balkongen för en snabb paus är självfallet också en anledning. Men även 2:an är populär bland stammisar, här finns plats för 24 personer i skolsittning.

Matkoncept: Kaffe, konferenslunch, kaffe – på klassiskt vis. Härefter middag utifrån önskemål. För de som stannar två nätter är ett populärt alternativ att äta i matsalen den ena dagen och på Lilla Strand den andra dagen.

Aktiviteter: Tillsammans med samarbetspartners erbjuds ett stort utbud av aktiviteter. Kastellet och deras koncept ”Fångarna på Kastellet” eller ”Lagkampen” är populära. Likaså aktiviteter tillsammans med Öppet Hav, Out och Catch & Relax där gästerna får åka ribb-båt, segla eller fiska.

Tips: Har ni möjlighet att förlägga ert möte till måndag–tisdag så är priset ofta lägre.

Adress: Hamngatan 2, Vaxholm
www.waxholmshotell.se

Av: Yvonne Gull