Tre varianter av pinot noir

Av publicerat

Många vinnördar håller pinot noir som sin favorit bland de blå druvorna och det är lätt att förstå varför när man känner de typiska dofterna av charkuterier, hallon och läder, för att inte tala om smakerna. Bourgogne är världens förmodligen bästa område för denna kräsna druva, som kan liknas vid en bortskämd, lite nyckfull person som har mycket specifika krav på var den trivs och hur den föredrar att tas om hand.

1. Från Kalifornien, som levererar så mycket mer än söta och överekade viner, kommer Calera Central Coast Pinot Noir. Kryddig och pepprig men med ljuvliga toner av mogna röda bär. Avnjutes med fördel till ljust kött med kryddiga tillbehör. Calera Central Coast Pinot Noir, nr 87282, 275 kr/750 ml.

2. Samma druva från Marlborough på Nya Zeeland har också de röda bären, men det är en annan kryddighet och här finns mer fatkaraktär. Även detta vin passar mycket bra till ljust kött, gärna med krämiga tillbehör som potatisgratäng. Stoneleigh Pinot Noir, nr 16394, 119 kr/750 ml.

3. Sist men inte minst en röd bourgogne, druv­typisk och elegant med fin balans mellan frukt, kryddighet och fat, samt en eftersmak som inte går av för hackor. Prova den till kryddig stekt fisk och njut av kombinationen. Vem sa att det inte går att dricka rött vin till fisk? Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines, nr 78614, 139 kr/750 ml.

Bourgogne – ett av världens bästa vindistrikt
Bourgogne är ett av världens främsta vinområden, särskilt för den gröna druvan chardonnay och den blå druvan pinot noir – när man talar om vit respektive röd bourgogne är det viner på just dessa druvor från detta område som menas. Och det är den stilen, den eleganta, torra och friskt fruktiga, som vinproducenter överallt försöker uppnå, med varierande resultat. Det finns områden med liknande klimat och jordmån som ger finfina druvor, men för att uppnå total perfektion krävs även att enologerna, vinmakarna, vet vad de gör.

Av: Amalia Gonzalez Stöckel, sommelier