Kalmar & Öland – två svenska sommaroaser

Av publicerat

Med 948 soltimmar och en vacker natur listas Öland som en av Sveriges främsta sommardestinationer. Här finner vi världsarvsmärkt alvarlandskap, fågelrik natur och milslånga sandstränder. Tar du en promenad eller cykeltur över det som en gång var Europas längsta bro väntar ett pulserande Kalmar – där dåtid möter nutid.

Kalmar var för länge sedan en av Nordens mäktigaste städer och en viktig plats för kungligheter. I dag har staden förvandlats till en av Sveriges populäraste semesterorter. INRIKES får en pratstund med Kalmars turistexpert, som berättar om besöksnäringen i regionen.

– Det är en väldigt stark tillväxt inom besöksnäringen i Kalmar och på Öland. Stati­stiken för länets gästnätter för 2016 vittnar om det. Kalmar ökade antalet gästnätter med 9,3 procent under 2016, Öland med strax omkring 5 procent. Den nationella tillväxten står för den största delen gästnätter, men gästnätterna ökar även bland de internationella besökarna, säger Stefan Johnson, turistchef på Destination Kalmar.

Sedan 2013 har antalet gästnätter i Kalmar kommun ökat med 18,64 procent (63 748 gästnätter) och framför allt är det de svenska besökarna som har blivit fler. Utrikesmarknaden ökade med 10,99 procent (5 689 gästnätter), och de största utlandsmarknaderna är Danmark, Nederländerna, Tyskland, Österrike och Schweiz.

– Jag tror att samverkan är nyckeln till att Kalmars besöksnäring har haft en så bra utveckling. Dels jobbar kommunen och näringslivet tillsammans för att skapa en attraktiv plats med ett starkt utbud, dels ingår vi i ett regionalt samarbete kring internationell marknadsföring och PR. Genom att jobba tillsammans kan vi åstadkomma mer och nå ut bredare. På den nationella marknaden kan det nog också ha haft betydelse att Kalmar röstades fram som Årets sommarstad för andra gången. Inte minst har det skapat en stolthet bland invånarna, som ju är viktiga ambassadörer för Kalmar, säger Stefan Johnson.

Kalmar slott

Kalmar slott är beläget vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg. Det har spelat en avgörande roll i Sveriges historia alltsedan slottet började uppföras vid 1100-talets slut. / Foto: Johnny Franzén

En stad full av kontraster

Kalmar är en stad där nutid möter dåtid. Här finns avkoppling och puls, hav, kullerstens­gator, museer, butiker och kaféer. Staden har en väldigt stark kulturhistorisk kärna där en av de hetaste sevärdheterna är Kalmar Slott – ett sägenomspunnet slott med anor från 1200-talet. Tidigare kallades slottet ”rikets nyckel” för sitt strategiska läge – i dag hålls guidade turer där besökare ges en glimt in i slottets dramatiska historia.

Stefan Johnson

Stefan Johnson, turistchef på Destination Kalmar.

Även Kalmar läns museum lockar många besökare. Här finns en topputställning som går under namnet Regalskeppet Kronan, skeppet kommer från samma tidsera som det mer kända Regalskeppet Vasa och utgår från en marin­arkeologisk utgrävning som pågått utanför Öland i över 30 år. Många av de skatter, kanoner och föremål som hittas finns utställda på museet.

Det tredje besöksmålet att hålla extra koll på är Kvarnholmen – Kalmars stadskärna omgiven av den enda ringmuren i Sverige som man fortfarande kan ta en promenad på. Det är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus och bara ett stenkast från Kvarnholmen ligger Kattrumpan och stadens mest centrala badplats.

– Kusten och havet är för mig dragningen och regionens vackraste del, med skärgården i Västervik. Andra delar mot inlandet som lockar mitt intresse är Astrid Lindgrens hembygd, som är ett måste att besöka med både hennes barndomshem Näs samt Astrid Lindgrens värld, säger Stefan Johnson.

Foto: Linus Sandvide

Foto: Linus Sandvide

Årets sommarstad

Under både 2015 och 2016 vann Kalmar Reseguidens tävling Årets sommarstad. Att staden toppar listan två år i rad kan bero på att Kalmar har ett brett utbud av aktiviteter under sommarhalvåret. För femte året i rad hålls bland annat Sandskulpturfestivalen i juli vid Kalmarsundsbadet där internationella deltagare tävlar om den bästa skulpturen.

Kalmar stationerar sig även som en idrotts­arena. Sedan fyra år tillbaka hålls det stora idrottsevenemanget Ironman – en triathlontävling där 49 nationaliteter tävlar om en världsmästerskapsbiljett till Hawaii. Evenemanget har också stor betydelse för regionens besöksnäring. Den turistekonomiska omsättningen i samband med Ironman Kalmar 2016 beräknades till 41 miljoner kronor. Staden står också som arena för Kalmar Grand Prix i cykling, Kalmarmilen, Nattloppet och Wings for life.

Regionen har även ett fantastiskt golfutbud, där golfare kan spela från april till oktober på sommargreener och träna upp svingen i god tid. Bland klubbarna hittar vi Möre Golfklubb och Kalmar Golfklubb. På Öland finns Ekerum Golf & Resort och Grönhögen Golf Links.

Bruddesta

Öland – för sommarentusiasten

Öland är Sveriges populäraste semestermål. Här finns valfriheten – man kan sola och bada vid de folktäta jättestränderna med de klassiska glasskioskerna eller åka 15 minuter till östra sidan och njuta av kilometerlånga sandstränder för sig själv. Öland satsar även mycket på matupplevelser. Här finns det ”grå guldet”, mikrobryggerier och fina restauranger.

På ön arrangeras det även över 200 aktiviteter under sommarhalvåret och det finns alltid något för alla. Tar man flyget till Kalmar flygplats och vill tillbringa en weekend på ön kan det vara härligt att göra en resa mellan fyr och fyr, från söder till norr. Bäst tar man sig fram med bil, som man kan hyra på Kalmar flygplats, eller cykel som går att hyra både i Kalmar och på Öland. Totalt kan man cykla 29 mil och bo på vandrarhem längs vägen. En härlig cykeltur kan göras utmed stenkusten på nordvästra Öland, från Sandvik upp mot Jordhamn eller Bruddesta och sedan vidare mot Äleklinta.

Över Öland går fåglarnas flygväg, vilket förklarar öns rika fågelliv. Ottenby Naturrum drivs av SOF BirdLife Sverige och lockar både ornitologer och fågelälskare för att se fjäderfäna landa efter en lång resa från sydligare breddgrader. Här kan man gå på utställningar, uppleva ringmärkningar på nära håll och besöka Sveriges högsta fyr Långe Jan.

Ska fördubbla utländsk turism

Visit Sweden, Smålands Turism, Destination Småland och Regionförbundet Kalmar ska tillsammans under de närmaste tio satsa på att skapa hållbar turism och locka fler utländska turister. Man räknar med att den internationella marknadsföringen ska leda till en ökning av utländska besökares konsumtion i Småland och på Öland. År 2026 räknar man med att värdet av denna konsumtion har fördubblats till 12,5 miljarder kronor.

Utanför Kalmars stad finns det många fina platser att segla på.

Utanför Kalmars stad finns det många fina platser att segla på.

Redaktionen tipsar om Kalmars stoltheter

På gång i sommar

Wings for Life World Run
Häng med på ett lopp utöver det vanliga, där du springer tillsammans med deltagare över hela världen. Under dagen samlas människor på 35 platser fördelade över sex kontinenter runt om i världen. Syftet med loppet är att samla in pengar till forskning kring ryggmärgsskador. Nytt för i år är att rullstolsburna deltagare tävlar sida vid sida med övriga löpare. Starten inleds i centrala Kalmar och avslutas på Ölands södra udde.
När: 7 maj

Unik sandskulpturfestival
I juli hålls Kalmars årliga Sandskulpturfestival vid Kalmarsundsbadet. Då kommer internationella konstnärer till Kalmar för att skapa helt fantastiska verk av sand. Under festivalveckan kan besökarna se verken växa fram och i samband med vernissagen den 15 juli röstas en vinnare fram.
När: 10–15 juli

Let’s Spend the Night Togehter
Upplev en helkväll tillsammans med Veronica Maggio, Weeping Willows och Hurula på Let’s Spend The Night Together, en konsertkväll som går av stapeln på fem väl utvalda spelplatser i Sverige, däribland Kalmar.
När: 21 juli

Kalmar Stadsfest
Missa inte Kalmars härligaste folkfest som lockar över hundratusen människor. Här bjuds du på tre dagars konserter och roliga aktiviteter för hela familjen runt om i staden. Kalmar Stadsfest är en populär tradition, som startade redan 2005. I tre dagar fylls Kalmars gator och torg med konserter, dansuppvisningar, gatuteatrar, shower, tävlingar – ja, aktiviteter av alla de slag. Målet är att erbjuda något för alla åldrar. Musikgenrerna spänner från pop, schlager och dansband till blues, rock och rockabilly.
När: 10–12 augusti

Ironman i Kalmar
Upplev Skandinaviens enda Ironmantävling på fulldistans. Det blir en gigantisk folkfest där deltagare, funktionärer och en stor publik samlas kring triathlontävlingen. Här kan du beskåda när de tävlande kämpar sig genom grenarna simning, cykling och löpning för att göra upp om mästerskapsplatserna som tar några vidare till världsmästerskapet på Hawaii.
När: 19 augusti

Sandskulpturfestivalen

Sandskulpturfestivalen vid Kalmarsundsbadet. / Foto: Albin Rylander

Tolv guldkorn att besöka
• Kalmar Slott
• Kalmar läns museum
• Klapphuset
• Krusenstiernska Gården
• Kalmar Domkyrka
• Kalmar Sjöfartsmuseum
• Gamla stan
• Skälby

God mat
• Gröna Stugan
• Restaurang Tullhuset
• Slottsrestaurangen Kalmar
• Postgatan

Sköna boenden
• Slottshotellet
• Calmar Stadshotell
• Stufvenäs Gästgifveri
• Clarion Collection Hotel Packhuset

På Öland kan du njuta av Solidens vackra trädgårdar.

På Öland kan du njuta av
Solidens vackra trädgårdar.

Redaktionen tipsar om Ölands stoltheter

På gång i sommar

Golfens dag
Golfens dag firas i hela Sverige. Ekerum GK kommer att ha öppet hus med aktiviteter för gamla och nya golfare.
När: 20 maj

First Aid Kit
I sommar intar First Aid Kit den anrika och mystiska slottsruinen i Borgholm för att göra en unik och exklusiv sommarkonsert.
När: 16 juni

Victoriadagen
Besök Öland och fira HKH Kronprinsessan Victorias 40-årsdag. I år är det 39:e gången som firandet äger rum på Borgholms idrottsplats och delar av kungafamiljen kommer att vara på plats. Dagen kommer även att vara fylld av kända artister och toppidrottsmän.
När: 14 juli

Sten, strand, flisa och fossil
Var med vid Gustav Vasas eget stenbrott när det berättas om spännande fossil och geologi. Här hittar man den öländska marmor som under några århundraden stod på alla förnäma byggherrars önskelista. Besökarna bjuds tillsammans på en lättsam geologisk resa tillbaka till stenens begynnelse och förlorar oss kort i miljarder år.
När: 31 juli

Cykla Öland Fyr till Fyr
Satsa på 340 km under två dagar med Öland Söndagscykling. Starten sker vid Hotel Skansen i Färjestaden och avslutas efter två dagar med After Bike i Färjestaden.
När: 12–13 augusti

Foto: Ölands turistbyrå

Foto: Ölands turistbyrå

Tolv guldkorn att besöka
• Solliden
• Paradisverkstaden
• Långe Jan
• Handelsträdgården
• Borgholms Slott
• VIDA Museum & Konsthall
• Eketorps Borg
• Ölands Museum

God mat
• Lammet & Grisen, Löttorp
• Eco by StrandNära, Mörbylånga
• Hotell Borgholm
• Seasalt kitchen, Färjestaden

Sköna boenden
• Hotel Skansen
• Halltorps Gästgiveri
• Hotel Borgholm
• Ekerum Resort Öland

Borgholms slott

Borgholms slott är en av Ölands största turistattraktioner.

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Magnus Bremefors