Designade sakeglas

Av publicerat

Kocken Frida Ronge och designern Erika Lagerbielke har samarbetat i skapandet av Orrefors nya glas, specifikt framtagna för drycken sake. Glasen finns på den nya nordisk-japanska restaurangen Tak på Brunkebergstorg i Stockholm, där Frida är kulinarisk ledare.

– Vi arbetade med ett rent och stramt formspråk och sökte en poetisk dimension som relaterar till sakens ursprungsland Japan. Vi fann en möjlighet genom att lägga till vita och ljusblå färgfläckar som görs av färgade glasflingor som smälts in i glaset – som snö på berget Fuji. Just färgerna kommer även att gå i linje med Taks handgjorda keramik, som också går i blått och vitt så att det blir en fin helhet i restaurangen, säger Frida och Erika.

Erika Lagerbielke och Frida Ronge.

Erika Lagerbielke och Frida Ronge.

Text: Josefine Sandqvist