Brunkebergstorg – bakom byggställningarna

Av publicerat

Allteftersom plockas nu byggställningarna på Brunkebergstorg ner. Ett område som länge varit en plats där få velat stanna till, om vi bortser den busiga lekpark som en tid huserade här, kommer nu än en gång att attrahera besökare.

Kvarteret som fått namnet Urban Escape Stockholm har sedan 2014 vuxit fram i Swedbanks tidigare kontorslokaler samt i nya tillbyggda lokaler ovanpå Gallerian. Här kommer du nu att erbjudas shopping, hotellboende och kontor i en magisk miljö. Projektet är ett av de största i Stockholms city sedan 1970-talet. Hotellen är två till antalet: lyxhotellet At Six samt upplevelsehotellet Hobo. Restaurang Tak breder ut sig över två plan och här är det Frida Ronge som fått uppdraget att se till att maten blir en upplevelse. White Arkitekter är inblandade i flera delar av projektet.

I dag står två av de fem fastigheterna färdiga, och resterande byggnader öppnas upp efter hand. Själva torget, Brunkebergstorg, kläs nu i bohusgranit – 1 000 ton är den mängd som beräknas gå åt. Härute kommer det även att finnas flera kaféer, restauranger och barer.

At-Six-Standard-Room-1

– Ett av våra främsta mål med Urban Escape-kvarteret är att skapa ett internationellt stadsrum där människor och företag vill vara och utvecklas tillsammans. Vi är mycket förväntansfulla inför att äntligen få öppna upp och levandegöra områdets olika delar, säger Niklas Haglund, projektchef Urban Escape.

Lyxhotellet At Six är ett av dem som nu öppnat. Bakom inredningen står Universal Design Studio, som valt att väva in en hel del samtidskonst i projektet. De har även fokuserat på att de 343 rummen och sviterna alla ska framhäva såväl staden som materialen i inredningen på bästa vis.

At Six Facade

Tillsammans med konstkuratorn Sune Nordgren har arkitekterna under projektets gång köpt in konst som ska lyfta helhetsintrycket. Här finner du i dag verk av bland andra Olafur Eliasson, Sol LeWitt, Richard Long, Tacita Dean, Julian Opie, Marijke van Warmerdam samt svenska Dawid och Kristina Matousch. Hotellets signaturverk är den 2,5 meter höga statyn som placerats i lobbytrappan. Statyn är ett kvinnohuvud i marmor utfört av den katalanske konstnären Jaume Plensa.

Under 1800-talet var Brunkebergstorg och dess exklusiva butiker och nöjesetablissemang en omtyckt oas för stadens societet att besöka.

– Att nu etablera ett konst- och designhotell med internationella förtecken här känns som ett fint sätt att sluta cirkeln och återinföra en nygammal stadsdel till Stockholmskartan, säger Jennie Hahmann Håkanson, vd på At Six.

Om Urban Escape Stockholm
Urban Escape Stockholm växer fram i kvar­teret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg med 5 fastigheter, 4 gator och 2 torg med kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster, i regi av AMF Fastigheter.

At-Six-Grand-Stair-1