Fåglar i fokus

Av publicerat

Just nu dyker det upp fåglar lite överallt: ute i naturen, i tv-rutan och även i våra glas.

Varken fåglar eller boxvin är något som står högt på min intresselista. Därför var det med viss tvekan jag tackade ja till en lanseringslunch för just ett boxvin. I inbjudan berättades det att presentationen av vinet, som går under smeknamnet “Kakaduan”, skulle hållas i ett växthus tillsammans med fågelexperten Gigi Sahlstrand.

vin

Vinet i fråga kommer från Australien och innehåller de två klassiska Bordeaux-druvorna semillon och sauvignon blanc. Med en sockernivå på 2,5 procent och en rostad fatkaraktär är detta en ”seriös box”. Tanken är att matcha sommarmaten, de vegetariska rätterna och även fisken och det ljusa köttet. Vi serveras broccoli och gnocci, och vinet funkar fint härtill.

Då Gigi Sahlstrand börjar tala om fåglar, flyger vi med ut i fågelvärlden. Vi har tidigare svarat på en fågelquiz, och det är bara att erkänna att fågelkunskaperna kan bli bättre. Kan du exempelvis svaren på de här frågorna:

  • Vilken är Sveriges nationalfågel?
  • Var hittar jag en sidensvans?
  • Hur hittar koltrasten mask?
  • Vilken är fågeln som dansar?

Gigi anordnar resor runtom i både Sverige och världen och jag ber henne tipsa INRIKES om årets toppaktivitet för den fågelintresserade.

– Trandansen är nog en av de mäktigaste fågelupplevelserna i Sverige, säger hon och svarar därmed på fråga nummer fyra.

trandansen1

Trandansen ses som ett välkomnande av våren och arrangemanget hittar du vid Hornborgasjön, åk hit själv eller boka in en gruppresa. Årets datum är 25 mars–17 april. Som mest kommer uppemot 25 000 fåglar, de dansar dock inte hela tiden utan det är något som sker korta stunder, framför allt då de anländer på morgonen och då de ska bege sig i  väg på kvällen. Att de kommer just hit beror på att de matas med korn, detta för att skydda jordbruken i området, 150 ton korn/år är vad som serveras.

Utöver just trandansen uppmanar Gigi oss att sätta upp fågelholkar, samt att tänka på att om vi vill måla dem göra det med ekologisk färg. Hon uppmanar oss inte att dricka vin, det är ett beslut som är helt vårt eget.

Cacadu Ridge Semillon Sauvignon Blanc, nr 2080, 203 kr/3 liter.

Pst, svaret på frågorna: Koltrasten, i en rönn, den lyssnar på marken och så klart tranan.

Text: Yvonne Gull, foto: Jonas Ingman