Korsvägar – ger förståelse för mänsklig historia

Av publicerat

Korsvägar är en unik samling med föremål från tusentals år tillbaka till nutid. Utställningen öppnar upp i etapper på Världskulturmuseet och i dag slår nästa del upp dörrarna.

Historien och vår samtid består av så många olika mänskliga erfarenheter som inte alltid förstås på bästa sätt genom att sorteras geografiskt eller nationellt. Samlingen ger nya kunskaper och ökad förståelse för detta. Den korsar gränser och handlar om mänsklighetens gemensamma frågor. Från en 5 000 år gammal egyptisk vattenkruka, till en sidenkaftan från Samarkand, till samtida utrustning för vallfärdsresor till Mecka.

– Korsvägar är knutpunkter och kontaktzoner – platser där vi kompromissar, bildar koalitioner eller hamnar i konflikt. Vår ambition är att ta med besökaren på en resa i både tid, rum och tanke. Du kommer både att känna igen dig, förundras och kanske ifrågasätta, säger Lina Malm, utställningsproducent.

När: pågående, nya delen öppnar i dag, 8 april

Foto: Ina Marie Winther Åshaug