Jönköping – när de internationella turisterna väljer

Av publicerat

Bland skogar, åkrar och vackra bergssidor intill Vätterns strandkant finner vi Region Jönköping. Det är ett län känt för sin hantverkartradition och industrihistoria. Hit har också många internationella besökare lockats under de senaste åren. Inrikes berättar mer om Jönköpings guldkorn.

Region Jönköping har en uppsjö av kulturskatter att upptäcka – var du än sätter fötterna står du mitt i historie­boken. På 1100- och 1200-talet var trakterna nämligen centrum för den svenska kungamakten och besökare kan än i dag se spår av grevskapets glansdagar. Lockar industrialismens dagar mer kan man besöka både säkerhetständstickans hemtrakter och Husqvarnas huvudort.

Patrik Olderius

Patrik Olderius, vd på Destination Jönköping. / Foto: Day Fotografi

Den södra Vätterbygden bjuder även på natursköna miljöer med mossbeklädda vandringsstigar och slingriga cykelvägar med vackra vyer.

– De destinationer som lockar flest besökare är Jönköping med Gränna och Visingsö samt Eksjö – trästaden. Värnamo är ett stort namn inom möbeldesign, vilket lockar många gäster. Sedan drar besöksmålen Isaberg Mountain Resort och High Chaparral många besökare, säger Patrik Olderius, vd på Destination Jönköping och fortsätter:

– Det finns även nationella och internationella evenemang som lockar hela året i Jönköping, dessa är Bilsport Performance & Custom Motor Show, Elmia Husvagn Husbil, Elmia Horse show och Tornerspelen på Visingsö, som har omkring 200 000 besökare varje år. Nytt för i sommar är bland annat Jönköping Marathon och allsvenskan i segling.

Regionens fokusområden är naturaktiviteter, design, kultur, mat samt barn- och familje­evenemang. I Jönköpings kommun ligger fokus mycket på outdoor, historia och mat. De håller just nu också på att utveckla biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

Foto: Pelle Wahlgren

Foto: Pelle Wahlgren

Gör ni några satsningar på den internationella marknaden?

– Vi fortsätter arbetet med att stärka Småland inom våra prioriterade marknader Tyskland, Danmark, Norge, Holland, Finland och Storbritannien. Vi fortsätter även satsa på charter från Tyskland.

Hur går det för besöksnäringen i länet?

– Det går bra för länet som helhet. Vi har cirka 1 700 000 gästnätter, vilket är 3 procent bättre än föregående år. Jönköpings kommun står för mer än 50 procent av gästnätterna. Jönköpings kommun ökade med närmare 42 000 gästnätter jämfört med 2015, vilket är mer än Sveriges genomsnitt, säger Patrik Olderius och fortsätter:

– 1 200 000 av gästnätterna är inom den svenska marknaden och 500 000 inom den utländska. Våra största marknader är Tyskland, Danmark, Holland och Norge. Om vi ser detta ur ett större perspektiv och jämför åren 2012–2015 så har vi en bättre utveckling på den utländska marknaden än vad riksgenomsnittet har – vi har mer än en fördubbling i jämförelse med övriga riket. Inom Storbritannien har vi ökat med 25 procent, Belgien med 6 procent och Nederländerna med 12 procent. Storbritannien och Belgien är nya marknader för oss, vi ser en ökad förändringstakt inom båda marknaderna, vilket gör att vi kommer att satsa på dem mer framöver.

Hur många sysselsätts inom besöksnäringen?

– Det är cirka 6 000 personer i länet och 2 800 i Jönköpings kommun.

Sker det några nya satsningar inom turismen under 2017?

– Uppbyggnaden av ”Filmbyn Småland” i Mariannelund är i full gång. Projektet ska bli ett utmärkt komplement till Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs, där man i Filmbyn Småland kommer att visa besökaren Astrids filmliv. Tillsammans med bland annat Region Jönköping och Tillväxtverket gör vi även en stor satsning mellan 2017 och 2019 på att ta fram fler exportmogna produkter inom främst natur- och kulturupplevelser.

rallylydnad

SM i lydnad och rallylydnad.

Redaktionen tipsar om sommarnyheter i Region Jönköping

PÅ GÅNG

• SM i lydnad & rallylydnad
Sveriges elit av hundförare och hundar tävlar om SM-titeln i lydnad och rallylydnad. Oavsett om du själv är hundägare eller inte är detta dagar då du verkligen kan imponeras av tävlingsekipagens disciplin.
När: 2–4 juni
Var: Jönköping

• DreamHack summer
Världens största digitala festival kommer till Jönköping två gånger om året. Var på plats och upplev DreamHack Summer som hålls på Elmia.
När: 17–19 juni
Var: Jönköping

• Fest i parken
Missa inte det traditionella midsommardagsfirandet på Visingsö. Folkparken Eklunden gästas av fyra dj:ar under en och samma kväll.
När: 24 juni
Var: Visingsö

• Internationella matmarknaden
För nionde året i rad arrangeras den färgstarka matmarknaden Geraud International Street Market, den Internationella Matmarknaden, på Kanalplan. Med en hel kontinent samlad på ett och samma ställe får du uppleva en unik matmarknad med varor av högsta kvalitet från mängder av länder och kulturer i hela sex dagar!
När: 27 juni–2 juli
Var: Jönköping

• Ironman 70.3
Tävlingen arrangeras för andra gången och att mästerskapet går av stapeln i Jönköping är ingen slump – Jönköping har förutsättningar och en tävlingsbana som är en av de bästa i Sverige. Mer än 2 000 deltagare från hela världen kommer hit för att genomföra den prestigefyllda tävlingen. Jönköping är den fjärde Ironman 70.3-tävlingen i Skandinavien.
När: 9 juli

• Allsvenskan i Segling 2017
Under 2017 kommer allsvenskan att avgöras med fyra deltävlingar spridda över landet, varav den tredje deltävlingen hålls i Jönköping.
När: 25–27 augusti

DreamHack på Elmia.

DreamHack på Elmia.

Guldkorn i regionen
• Besök bygdens alla polkagrisbagare i rödvita trästaden Gränna.
• Åk en båttur på sjön Sommen med Boxholm II, som är en av Sveriges äldsta vedeldade ångbåtar i drift.
• Satsa på en familjedag i Smålands egna ”wild west” på High Chaparral.
• Shoppa och fika på Rudenstams gårdsbutik i Äppledalen, belägen mellan Jönköping och Gränna.
• Besök Smålands yngsta älgparks-entreprenör Erik i Skullaryd.
• Passa på att se Rosariet och Rosenlunds herrgård.
• Ta en underjordisk tur i en av Sveriges vackraste visningsgruvor, Kleva Gruva i Vetlanda.
• Besök Astrid Lindgrens Värld med barnen.
• Prova på historiens vingslag i Eksjö trästaden, med våffelbesök på Krusagården.
• Besök Grenna Museum som Förutom utställningen om S A Andrées nordpolsexpedition och tillfälliga utställningar har en utställning om de största äventyren och upptäckterna i Arktis och Antarktis.
• Skäm bort dig själv med ett spabesök på Hooks Herrgård i Vaggeryd.
• Prova på en mountainbikeupplevelse i Hestra på Isaberg eller EM-banan i mountainbike i Huskvarna.
• För dig som vill vara aktiv – ta en cykeltur på Visingsö.

cyklar_visingso

Bo bra
• Hooks Herrgård, Hok
• Grand Hotell, Jönköping
• Best Western plus John Bauer Hotel, Jönköping
• Västanå Slott, Gränna
• Wallby Säteri, Vetlanda
• Hotel Amalias Hus, Gränna
• Smålandsgården Gästgiveri, Gränna

Vox Restaurant.

Vox Restaurant.

Njut av god mat
• N.E.O, Jönköping
• Restaurang Glädje, Jönköping
• Pescadores, Jönköping
• Bryggan Café & Bistro, Jönköping
• Den Småländska Kolonin, Jönköping
• Vox Restaurant, Jönköping
• Fiket, Gränna
• Tegel Matbar & Galleri, Jönköping
• Frenillas Bod, Vetlanda
• Konditori Cecil, Vetlanda
• Lennarts Konditori, Eksjö
• Café & restaurang Syltan, Vandalorum, Värnamo

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Peter Appelin