Årets bygge

Av publicerat

Årets Bygge är en tävling som varje år lyfter fram det bästa inom byggsektorn. 20 projekt nomineras och en expertjury utser en vinnare. Segraren 2017 är Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg.

I höstas fick rättspsykiatrin i Region Skåne nya lokaler i Trelleborg eftersom de tidigare lokalerna i Malmö var slitna och inte anpassade för dagens vård. I dag är den cirka 12 700 kvadratmeter stora anläggningen hållbart utvecklad, passivhuscertifierad och ett plusenergihus. Men framför allt: speciellt utvecklad för sitt ändamål – både inom arkitekturen samt i val av material, utformning och energiförsörjning. Redan i ett tidigt skede bestämdes det att anläggningen skulle bli ett passivhus, men en bit in i projekteringen bestämde de sig för att höja ambitionsnivån.

– Vi märkte att det var en väldigt kort väg från passivhus till plusenergihus så vi valde att gå hela vägen. Merkostnaden för plusenergi tjänar vi in på fem år, säger Patrik Rosén, projektledare hos byggherren Region Skåne.

Juryns motivering lyder: “Ett gediget förarbete har lett till en väl genomförd upphandling. Den strikta geonomförandeplanen ger förutsättningar att uppnå uppsatta vård- och arbetsmiljökriterier, ger ljus och rymd och gör att högt uppställda krav på teknisk miljöanpassning får byggnaden i sig att aktivt bidra till samhällets energibalans. Den höga säkerhetsnivån har främjat en robust kvalitetsnivå med långlivade material som kan åldras vackert. Ett lyckat slutresultat har sin bakgrund i en väl genomförd samverkan, i tillvaratagandet av tidigare vunna kunskaper och en excellent genomförd byggprocess.”

– Det var ett fantastiskt lagarbete och vi fastnade aldrig i konflikter. Vi hade gjort ett gediget förarbete och hade ett öppet klimat ändå från början. Det avgjorde, Patrik Rosén om varför de vann.

Rattspsykiatriskt Centrum Trelleborg Entre

Foto: Elin Bennewitz/Byggindustrin