Anders Öfvergård – det ska finnas kemi mellan dig och hantverkaren

Av publicerat

I över 150 program har Anders Öfvergård hjälpt familjer där renoveringsönskningarna gått i kras. Inrikes får en pratstund med den kunnige tv-snickaren, som berättar mer om hur du kan undvika luriga hantverkare och lyckas med vårrenoveringen.

Anders Öfvergård är mer känd som “Arga snickaren”. I programmet med samma namn har han rest runt i Sverige och hjälpt människor som fastnat i renoveringsträsket. Men nu är den tiden över. Anders Öfvergård lämnar långköraren i Kanal 5 och går över till TV4 där han bland annat tar över programmet Fuskbyggarna tillsammans med Martin Timell.

– Adam Alsing tar över som den nya stickaren i programmet. Jag brinner fortfarande för Arga snickaren, även om jag inte orkar medverka längre. Det är många som behöver den hjälpen och det är härligt när det fungerar, säger Anders som nu går över till drömprojektet i TV4.

painter-1246619

Överskatta inte din egen förmåga

Planera ditt byggande, räkna med att det tar dubbelt så lång tid och förvandla inte hela semestern till ett arbetsläger. Det är några av Anders bästa tips till den som går i renoveringstankar inför våren.

– Man måste göra en väldigt bra planering. Det spelar ingen roll hur litet arbetet är, det handlar mer om hur duktig en är. Fladdra inte iväg och påbörja andra projekt innan du gjort klart ditt första projekt. Om du stöter på problem är det bättre att ta hjälp av en yrkeskunnig innan du kör i gång med nästa projekt. Ha också i åtanke att det tar längre tid än vad du tror. Planerar du att rusta under de tre närmaste veckorna – räkna då med att renoveringen tar sex veckor. Det är ofta där konflikterna uppstår, när hela familjen väntar på att allt ska vara klart. Tid, planering och samarbete är de tre grundorden när man ska renovera, säger Anders och berättar att de flesta har något underliggande i sig, att vi tycker att det känns bättre när vi bygger något själva.

– Det köper inte jag. Ta hjälp. Det är fortfarande du som har sett till att hjälpen kommit. Bara för att jag står och säljer tv-apparater i en butik, så bygger jag inte tv:n själv hemma. Ibland försöker man hinna göra i ordning ett rum fast tiden inte finns. Då blir man inte så nöjd som man trott – den känslan sänker istället människor. Sedan är det viktigt att ha en god insikt i hur mycket pengar man har. Det går inte att bygga väldigt exklusivt om man inte har råd. Strunta i grannar och kompisar – idéer snor vi ändå. Hitta din egen stil istället. Jag tycker att det är fantastiskt när jag kliver in i ett hus och känner: ”Fan vad härligt, här bor de här människorna.”

building-1080592

Vilka är de vanligaste renoveringarna som behövs göras efter vintern?

– De första man bör se över efter vintern är taket. Is och snö kan påverka taket, undersök även om någon takpinne gått sönder eller halkat på sniskan. Se även över hängrännorna så det inte har samlats en massa löv och barr som sätter stopp i stuprören. Sedan fortsätter man nedåt och ser över fasaden på huset. Har färgen börjat flagna? Om så, kan det vara bra att måla om, då trät längre inte har något skydd mot vatten. Ta även en extra titt på plåtarna runt skorstenen, så de inte börjat rosta. Det är alltid skönare att mota Olle i grind, annars kan större procedurer behöva göras senare.

Vad kan man egentligen göra själv, och vilka renoveringar rekommenderar du hantverkare till?

– Det är högst personligt, vissa har en händighet i sig, men alla människor kan. Sedan handlar det också om att våga. Om man är osäker, så tycker jag inte att man ska ta den enkla vägen ut – man ska göra det man tror sig kan göra. Det är en önskan från mig genom alla år med familjer som har kört fast – man måste försöka utmana sig lite grand och inte vara feg. Det är det enda sättet man lär sig på. Ditt hus kommer inte trilla ihop och det kommer inte bli något farligt av det. Om man inte vågar göra fel kommer det heller inte bli rätt, säger Anders och fortsätter:

– Du får göra vilken renovering som helst, men man måste också inse sin begränsning. Jag brukar rekommendera att inte installera el själv. Du får byta en strömbrytare som sitter på väggen om den gått sönder, men du får inte koppla el i elskåp. Jag tycker att det är olämpligt om man inte är väldigt duktig, att dra vatten och avlopp, el samt bygga badrum och tvättstuga. Om alla hade vågat inse sin begränsning och utmana sig genom att bli bättre och bättre, så hade det här problemet varit mindre i Sverige. Ibland får man tänka på att det är mer värt att se till att vi har säker el hemma, än att åka till Kanarieöarna på höstlovet. När du åker till Kanarieöarna nästa år i istället, kommer du vara ganska nöjd med att du gjorde det i rätt ordning.

adult-1866533

Att hitta rätt hantverkare

Många människor upplever i dag kan det kan vara svårt att hitta en kunnig hantverkare som uppfyller alla kriterier. I medier cirkulerar skräckartiklar om människor som råkat i händerna på fel hantverkare. Det är precis vad Anders ska arbeta mot framöver i Fuskbyggarna.

– När du ska ta hem en hantverkare måste du även ha tid att hitta rätt. Du kan inte bara ta den första personen som dyker upp i en lottorad. Rekommendation är aldrig fel, men man bör då se över vem man får rekommendationen ifrån. Är den här personen som jag får rekommendationen av ganska lika mig i mitt tankesätt? Man hittar alltid folk via barnens idrott eller skolan, vänner och bekanta. När du hittat en hantverkare börjar det stora arbetet. Kolla upp vad firman heter, om den har F-Skattsedel, alla behörighetsrekommendationer, så som våtrum, rörmokare och elektriker. Kolla upp om firman har betalningsanmärkningar eller stämningar från tidigare kunder. När du anlitar en hantverkare ska du skriva i avtalet att en besiktning ska ske när arbetet är slutfört. Tycker hantverkaren att det är löjligt? Då är denne förmodligen inte så bra som den säger, säger Anders och fortsätter:

– Det handlar också mycket om kemi mellan dig och hantverkaren. Kontakta minst tre hantverkare och kolla upp dem innan de kommer hem till dig. Risken är annars att det finns oseriösa företag som man gillar. Många av dem som är lite fula fiskar är streetsmarta, enormt duktiga säljare och förtroendeingivande. Folk som inte talar sanning behöver ofta ha otroligt gott minne och vara smarta. Dra också öronen åt dig om hantverkaren ber om förskottsbetalning – det är ett jättenej. Det här låter som ett jättejobb och det kan de vara första gången. Men när man hittar rätt ska man behålla hantverkaren till nästa och nästa gång.

Av: Joline Ekman, foto: Pär Bäckstrand