Earth Hour i kväll – 5 klimatsmarta tips

Av publicerat

I kväll mellan klockan 20:30 – 21:30 inträffar WWF:s Earth Hour då lampor släcks och energi sparas.

Earth Hour startade i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Nu arrangeras manifestationen för elfte gången i rad och hundratals länder beräknas delta. Bland annat släcks Operahuset i Sydney, Egyptens pyramider och Jesus-statyn i Rio.

– Världens länder har i Parisavtalet enats om att hejda den globala temperaturökningen till väl under 2 grader. Det är ett historiskt beslut för människor, djur och miljö. Men nu krävs att löftena omsätts i verkligheten. Politiker, företag, städer och investerare måste fatta beslut som gör det enkelt att leva klimatsmart och hållbart. Vad som händer de närmaste åren är avgörande för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer år 2030, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Förra året deltog 84 procent av Sveriges kommuner. Syftet är att få invånarna att tänka klimatsmart året om när det kommer till de fem B:en: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande). I år är det dessutom extra fokus på mat, konsumtion, livsstil och global rättvisa.

5 tips från WWF hur du blir mer klimatsmart:

  • Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.
  • Biffen: Halvera köttkonsumtionen, men dubblera antalet gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på!
  • Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Varför inte börja med att halvera elanvändningen från belysningen? Fördubbla också ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.
  • Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.
  • Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping, och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster.

Foto: Max Plunger