Alexandra Rapaport – i flera roller

Av publicerat

För INRIKES berättar Alexandra Rapaport om hur samarbetet med tv-serien Gåsmamman ser ut – ett projekt där gemenskapen är nyckeln. Dessutom lyfter hon fram några favoritplatser i Sverige.

Det är uppenbart att Alexandra Rapaport är en hejare på multi-tasking.

– Oj, vänta en sekund jag ska bara hoppa på tunnelbanan, säger hon lätt flåsande när INRIKES ringer upp skådespelaren som är aktuell på Kanal 5 i huvudrollen i säsong två av den populära thrillerserien Gåsmamman.

Det prasslar och tjuter i telefonluren några sekunder innan Alexandras röst dyker upp igen.

– Sådär ja, nu sitter jag på tåget och kan prata en stund. Jag rusar mellan möten i dag och jag måste få i mig något att äta snart, så jag hoppas att du ursäktar att jag springer omkring medan jag pratar med dig.

Alexandra Rapaport är en av Sveriges mest omtyckta skådespelare. Hon har en unik förmåga att gestalta olika slags roller på ett trovärdigt sätt. I Gåsmamman spelar hon Sonja Ek, en trebarnsmamma som bor i en Stockholmsförort och mot sin vilja tvingas in i en undre kriminell värld efter att hennes man brutalt mördats framför ögonen på parets unga son.

Foto: Mattias Lindback/Cmore

Foto: Mattias Lindback/Cmore

Vilken Sonja Ek möter vi i säsong två av Gåsmamman? På vilket sätt har hon utvecklats sedan vi lärde känna henne i första säsongen?

– När vi mötte Sonja Ek i säsong ett hade hon inga direkta erfarenheter av den under världen utan levde ett vanligt Svenssonliv. I säsong två har hon blivit mer handlingskraftig och tuffare. Och mer misstänksam.

Är det jobbigt att sätta sig in i rollen som Sonja, med tanke på att hon är en intensiv karaktär?

– Det är inte jobbigt, jag mår väldigt bra under inspelningstiden när jag spelar Sonja. När vi filmade första säsongen hade jag lunginflammation och spelade samtidigt fyra föreställningar i veckan på Dramaten på stora scenen, i tretimmarsföreställningar. Men Sonja gav mig kraft att genomföra arbetet. Hon går igenom hemska saker men jag hittar ändå en kraft i henne. Men det hänger framför allt på att det är så otroligt roligt under inspelningarna, jag skrattar mycket mellan tagningarna och arbetar med fantastiska människor.

Foto: Johan Paulin

Foto: Johan Paulin

Du är medproducent till Gåsmamman, vad innebär det i praktiken?

– Vi är en liten grupp med människor som gjort serien. Det är manusförfattarna Camilla Ahlgren och Martin Asphaug, regissören Richard Holm och vår huvudproducent Birgitta Wännström och så är det jag. Gåsmamman är baserad på den holländska serien Penoza, men jag måste säga att jag tycker att vår version är bättre. Vi har satt vår egen prägel på serien. Jag är med från ax till limpa; manus, rollbesättning, inspelning, klippning och så vidare. Vi tar alla beslut gemensamt.

Vilka kunskaper tillför du till produktionen, förutom dina skådespelaregenskaper, så klart?

– Jag har ett slags dramaturgisk blick som är bra att ha när man arbetar med manus. Jag är väldigt inne i alla karaktärerna, när jag läser manus så tänker jag på karaktärernas psykologiska linjer. Jag lär mig oerhört mycket när det gäller producenttänk, vad man lägger pengar på och vad man måste göra för att få en produktion att funka. Det är underbart att få arbeta med alla delar av produktionen, men jag vill förtydliga att jag inte har något ekonomiskt ansvar.

Är ni i Gåsmamman-gänget goda vänner även privat?

– Ja, vi har sjukt roligt tillsammans. Vi umgås alla privat, vi firade till exempel nyår tillsammans allihop. Vi har blivit ett bra gäng som man gärna umgås med.

Foto: Johan Paulin

Foto: Johan Paulin

Din man Joakim är reklamfilmsregissör. Har ni arbetat tillsammans?

– Jocke har regisserat kompletterande scener av Gåsmamman. Det är jättebra att vara tillsammans med en person som förstår den bransch jag arbetar i. Han läser alla manus och han kollar alla klippningar så han har ett stort engagemang i det jag gör. Dessutom stöttar han mig på alla sätt och vis.

Ni blir inte osams på inspelningsplatsen?

– Inte osams, men vi driver med varandra ibland. Men det måste man ju få göra, det är ju bara roligt.

Har du någon favoritplats i Stockholm?

– Ja, jag åker ofta ut till Nockeybyhov i Bromma. Jag växte upp där och jag gillar att vara där och bli sentimental över min barndom. Jag åker till Ängbybadet och går runt där på gatorna där jag växte upp. Jag får ro i själen där. Jag blir väldigt sentimental och nästan lite ledsen ibland men jag älskar att återvända till mina barndomskvarter.

Var i Stockholm bor du?

– Jag bor på Kungsholmen i Stockholm och där trivs jag jättebra. Jag har mitt favoritfik, Wilmer Kaffebar, där jag känner ägarinnan. Jag hänger ofta där, ensam eller tillsammans med vänner eller familj. Det är mysigt och maten är god.

Foto: Johan Paulin

Foto: Johan Paulin

Var tillbringar du helst din semester?

– Vi har sommarhus i Glömminge på Öland, det är en favoritplats i Sverige. Jag älskar även Gotland och Sandhamn. På Sandhamn har jag tillbringat mycket tid när vi filmade Morden i Sandhamn. Det är som en låtsasvärld och det är precis så vackert som det är på film. För alla som inte besökt Sandhamn kan jag verkligen rekommendera det, det är underbart.

Det börjar prassla i telefonluren igen. Människor pratar i bakgrunden och det låter som om Alexandra befinner sig på en plats med mycket folk.

– Ursäkta, jag är på en sushirestaurang och ska bara beställa lite mat.

Kan du röra dig i Stockholm och prata högt i telefon utan att bli störd av fans?

– Ja, ja, det är inga problem. Jag såg Anthony Hopkins snurra runt på Biblioteksgatan en gång. Det var inte en käft som kom i närheten av honom.

Alexandra skrattar, och säger – med munnen full av sushi – avslutningsvis:

– Det är mycket att göra nu. Vi drar i gång inspelningarna av Gåsmamman säsong tre snart och det är mycket att förbereda. Det känns oerhört roligt att få komma i gång igen, efter att ha lagt så mycket tid, energi och passion på serien under det gångna året. Det känns också fantastiskt att vi är samma team som får fortsätta att arbeta tillsammans. Vi har redan kommit långt med manusarbetet och jag kan lova fansen att det finns mycket att se fram emot i nästa säsong!

Foto: Johan Paulin

Foto: Johan Paulin

ALEXANDRA RAPAPORT
Ålder: 45 år.
Yrke: Skådespelare och producent.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Joakim Eliasson, regissör. Barnen Elmer, 9, och Blanca, 6, bonussonen Beck, 14.
Karriär i korthet: Genombrott på film i Tsatsiki, morsan och polisen (1999). Fast anställd på Dramaten och har medverkat i bland annat Herr Arnes penningar, Kung Lear, Den inbillade sjuke, Pygmalion och Trettondagsafton. Medverkat i tv-serier som Kronprinsessan, Morden i Sandhamn, Modus, The Team och Gåsmamman, samt uppmärksammade långfilmer som Jakten.
Aktuell: På Kanal 5 i andra säsongen av thrillerserien Gåsmamman.

Av: Monika Agorelius, foto (första bilden): Magnus Ragnvid/Kanal 5