Malmö – bäst på hållbart resande

Av publicerat

Malmö prisas för sitt arbete med hållbart resande. Stadens satsningar inom ämnet samt arrangemanget Fri på Friisgatan imponerade på EU-komissionens jury som tilldelat Malmö priset “European Mobility Week Award”.

European Mobility Week är ett initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Malmö, som tog emot priset den 20 mars i Bryssel, uppmärksammas som en cykelstad i framkant.

– Det är självklart roligt att Malmös arbete med hållbart resande uppmärksammas. I en växande stad är det extra viktigt att ha fokus på hållbar utveckling. Tidigare har biltrafiken i Malmö tillåtits öka. Den utvecklingen har vi i kommunledningen bestämt oss för att bryta, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor.

Under Mobility Week visade Malmö hur stadsmiljön skulle se ut och fungera med färre bilar. Ett exempel på detta är Fri på Friisgatan då Friisgatan tillfälligt förvandlades  till en gågata. Boende och besökare fick då en känsla för hur Friisgatan skulle kunna vara. Och arbetet fortsätter utvecklas framöver.

– Målet är tydligt, andelen som väljer bilen för att ta sig fram i staden ska inte öka – trots att Malmöborna blir fler. Det gör vi genom att satsa på kollektivtrafik, cykel- och gångtrafikanterna, fortsätter Märta Stenevi, som var på plats i Bryssel och tog emot priset från ansvarig EU-komissionär Violeta Bulc.

Foto: Jimmy Arvidsson