Nordpolsexpeditioner på Grenna Museum

Av publicerat

I juli 1897 påbörjas en av världens mest omskrivna expeditioner. En gasballong med Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel lyfter från Danskön på Spetsbergen. Målet är att kartlägga det norra polarområdet genom att flyga över Nordpolen. Bara tre dagar senare avbröts flygningen och de tre kartograferna tvingades försöka överleva i Arktis – men klarade sig inte.

Utställningen är en del av Polarcenter på Grenna Museum där föremål, arkiv och fotografier från expeditionen finns samlade. Än i dag finns det många frågor om vad som egentligen hände.

Utöver utställningen om nordpolsexpeditionen och tillfälliga utställningar finns här en utställning om de största äventyren och upptäckterna i Arktis och Antarktis. Här finns sannolikt Sveriges största föremålssamling från den norsk-brittisk-svenska Antarktisexpeditionen 1949-52, samt föremål från den svensk-finsk-schweiziska expeditionen till Nordostlandet 1957-1958.

När: pågående

Foto: Grenna Museum