Plus på energikontot

Av publicerat

En fastighet som producerar mer energi än den förbrukar är ett plusenergihus. Konceptet har hitintills i huvudsak används då man byggt villor men i nya Kajstaden i Västerås byggs nu tre större flerbostadshus av denna typ.

– Vi är mycket stolta på Sveafastigheter Bostad över att vara först i Sverige med att bygga ett större plusenergihus. Om bara några år kommer det att vara en självklar branschstandard att bygga hus som genererar ett överskott av el, vilket både är ett positivt bidrag till samhället och en naturlig intäktskälla för fastighetsägare, säger Svante Jernberg, vd för Sveafastigheter Bostad.

Projektet omfattar 121 lägenheter och 7 000 kvadratmeter för uthyrning och inflyttning beräknas ske under våren 2018. Både Mälardalens högskola och KTH är involverade i projektet, som kommer att generera energi genom 1 250 kvm solceller samt bergvärme. Fastigheten kommer att certifieras enligt miljöbyggnad och ska uppnå Guld, den högsta miljöbyggnadsnivån.

Text: Yvonne Gull