Årets Unga Kock är korad

Av publicerat

Magnus Åkerström tog hem titeln Årets Unga Kock 2017 och ska nu tävla mot kockar från hela världen.

Fem finalister deltog i tävlingen, där en trerättersmeny skulle innehålla en hel gös, blåmusslor, lammstek med ben, potatis, purjolök, savoykål, en färsk ört, äpple, hjortron samt mörk och vit choklad. Magnus Åkerström tilldelades inte bara titeln Årets Unga Kock, utan blev även Publikens Favorit efter en publikomröstning utifrån menyns utseende.

Juryns motivering till vinsten lyder: “Klassisk matlagning med tvist. Tydliga smaker och en jämnhet som juryn lät sig imponeras av.”

Priset delades ut vid en prisceremoni på Stockholms Hotell- och Restaurangskola under måndagen. Tävlingen är öppen för kockar under 27 år verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs. Segraren går sedan vidare till världsfinalen som äger rum den 8 september i Frankfurt i Tyskland där ett tjugotal kockar från hela världen tävlar mot varandra.

Magnus segermeny:

• Gravad lättbakad gös, variation på fänkål, blåmusselemulsion med dill, blåmusselvelouté med äpple och fänkålsdill.
• Bakad lammstek, konfiterad purjolök, krispig ostronskivling och savoykål. Lammsky smaksatt med libbsticka. Råhyvlad morot och körvel.
• Vit chokladmousse med hjortron, hjortronkompott, mörkt chokladflarn, sockerkaka i karamelliserad honung och körvel.

TIB3937

Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com