Arlanda – flygplatsstaden växer

Av publicerat

Inom de närmaste åren växer Airport City Stockholm ytterligare. Här kommer ett område på 800 hektar att fyllas med både hotell och kontorslokaler anpassade för hyresgäster med fokus på global närhet.

Stockholmsregionen växer, och även näringslivet. Allt fler företag söker nya områden att etablera sig i samtidigt som det finns en önskan om att sitta i samlade och väl utvecklade företagsområden med bra service och tillgänglighet.

Swedavia, Sigtuna kommun och Arlanda­stad Holding har tillsammans utarbetat en vision: att skapa en modern flygplatsstad med en levande stadskärna och attraktiva arbetsområden, som med sitt läge har exceptionell tillgänglighet till regionen, Sverige och världen.

Petter A Stordalen

Petter A Stordalen, ägare av hotellkoncernern Nordic Choice Hotels. / Foto: Tord-Erik Andresen

Nu står det klart att Nordic Choice Hotels kedja Comfort Hotel kommer att bygga ett nytt storhotell på Arlanda Airport. Hotellet, som får 463 rum beräknas öppna sommaren 2019 och har med en ”Triple A Location” alldeles intill SkyCity på Arlanda Airport såväl restaurang som skybar och gym. Hotellet har även med sitt läge direktåtkomst till butiker, restauranger och flygavgångar ut i världen.

– 2012 invigde vi Clarion Hotel Arlanda Airport. Vi hade stora förhoppningar på hotellet. Enorma, för att vara ärlig. Och de har levererat. Antalet sålda rum ökar för varje år. I dag har vi problemet att efterfrågan på boende direkt vid terminalerna är större än vad vi förutspått och vad vi har kapacitet för, därför är vi väldigt glada över att kunna utöka på Arlanda med ett Comfort Hotel, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter A Stordalen.

Kedjan skippar nu det onödiga och lägger i  stället fokus på bra service samt urbana och sociala ytor anpassade för såväl affärs- som privatresenären.

– Efter en noggrann urvalsprocess har vi utsett Nordic Choice Hotels som operatör för vår nya hotellsatsning. Nordic Choice Hotels har tidigare etablerat det stora Clarion-hotellet på Stockholm Arlanda Airport på ett utmärkt sätt. Det nya hotellkonceptet möter efterfrågan från den moderna fritidsresenären. Vi investerar stort i utvecklingen av en helt ny flygplatsstad för att stärka förutsättningarna för svensk tillväxt och tillgänglighet, säger Karl Wistrand, vd och koncernchef Swedavia.

1_torg-dinell-johansson

Flygplatsstadens torg kommer i framtiden fyllas med både grönska och människor. / Foto: Dinell Johansson

Kontoret först

Samtidigt har Swedavia också beslutat om att bygga Sky City Office One, ett 15 000 kvadratmeter stort kontorskomplex som ska ligga vid Stockholm Arlanda Airport i direkt anslutning till terminal 4 och 5. NCC har fått i uppdrag att bygga det tio våningar höga kontorshuset, som ska stå klart 2018.

– Den kontorssatsning vi nu gör stärker utvecklingsmöjligheterna för Stockholm Arlanda Airport. Dels kommer vi att kunna erbjuda tillväxtmöjligheter för partners till flygplatsen, dels skapas mycket attraktiva etableringsmöjligheter i anslutning till ett av Europas främsta tillväxtområden, säger Karl Wistrand, vd och koncernchef på Swedavia.

Office One byggs med hög effektivitet, god isolering, klimatstyrning och en hållarbar ventilation som ger en låg energiförbrukning. Byggnaden ska certifieras enligt miljöklassificeringssystemet Breeam på nivån Excellent.

Ökat tryck

Sedan 2010 har antalet resenärer till och från Stockholm Arlanda Airport ökat med 30 procent. För att möta utvecklingen investerar Swedavia 13 000 miljoner kronor i Stockholm Arlanda Airport. Fram till år 2030 väntas antalet anställda på Arlanda flerdubblas och Office One bidrar till att möjliggöra den planerade tillväxten. I dag arbetar 17 000 människor i området och dessutom passerar 23 miljoner resenärer Stockholm Arlanda Airport varje år. Till år 2040 beräknas antalet resenärer stiga till närmare 35 miljoner.

victoria-strom

Text: Joline Ekman