Två vitt skilda världar

Av publicerat

Under fyra decennier, med början 1973, dokumenterade fotografen och författaren Jens S. Jensen Göteborgsförorten Hammarkullen. Genom hans bilder och intervjuer får man komma nära inpå dessa ungdomars liv, hur det var att växa upp i betongförorten och se en mer nyanserad bild av platsen och de som bodde där. En viktig drivkraft för fotografen var att synliggöra och granska samhällsstrukturer och hur storskaliga lösningar påverkade människors vardag och drömmar.

Bilderna är en del i utställningen Barn av sin tid som visas på Hallwylska museet i Stockholm. Den andra delen är bilder på familjen Hallwyls döttrar Ebba, Ellen och Irma som växte upp i 1800-talets blomstrande industrialism.

Utställningen speglar två skilda världar och de krav barnen ställs inför i två olika historiska skeenden och sociala sammanhang.

När: 15 februari – 13 augusti

Foto: Jens Mohr