Evenemangstips i Stockholm–Mälardalen

Av publicerat

PÅ GÅNG

Lars Wallin – Fashion Stories
Lars Wallin firar i år 25 år som designer och gör det med en utställning som inkluderar många av hans senaste klänningar och scenkläder som aldrig tidigare visats.
Plats: Artipelag
När: 4 november–12 mars

The Weeknd kommer till Ericsson Globe
Konsert med den kanadensiska sångaren, låtskrivaren och producenten The Weeknd som just nu är ute på sin Starboy: Legend of the Fall 2017 World Tour.
När: 17 februari

Sy- & Hantverksfestivalen
Sveriges i särklass största mötesplats för handarbete. Med tiotusentals intresserade besökare varje år skapas Sveriges största mässa för alla som är nyfikna och har ett intresse för handarbete. Här kan du ta del av både material för att skapa själv och färdiga produkter såsom garn, tyg, symaskiner och sytillbehör, stick- och virktillbehör, scrapbooking, smyckesdelar, knyppelmaterial, broderi, quiltning, tovning, slöjd av olika typer, keramik, inrednings- och utsmyckningsdetaljer och konstsmide.
Plats: Stockholmsmässan
När: 17–19 februari

Drake

Drake kommer till Stockholm för en spelning i Globen.

Drake intar Sverige
Konsert med den kanadensiska rapparen, sångaren, låtskrivaren, producenten och skådespelaren Drake. Denna konsert är ett av stoppen på hans Boy Meets World Tour.
Plats: Ericsson Globe
När: 4 mars

Kings of Tennis
Mitt i Stockholms city möts för sjätte året i rad sex av världens största tennislegendarer för att göra upp om titeln i Kings of Tennis. För att få delta måste spelaren antingen ha varit världsetta, Grand slam-vinnare/finalist eller Davis Cup-segrare som singelspelare. Spelare klara för 2017 är Jonas Björkman, Mark Philippoussis, Arnaud Clement, Juan Carlos Ferrero, Magnus Larsson och Thomas Enqvist.
Plats: Stockholm Waterfront Congress Centre
När: 8–10 mars

Gör dig redo för vildmarken
Besök Vildmarksmässan, Nordens största mässa för aktivt friluftsliv och äventyr. På plats hittar du massor av destinationer för minnesvärda upplevelser och härliga äventyr. Prova på klättring, slackline och multisport och lär dig mer om hur du fotograferar ditt äventyr och hur du kan förbereda dig inför att vistas i skog och mark. Vildmarksmässan arrangeras parallellt med båtmässan Allt för Sjön, med gemensam entrébiljett.
Plats: Stockholmsmässan
När: 10–12 mars

Stockholm TunnelRun Citybanan 2017
Stockholm TunnelRun Citybanan 2017 är det enda lopp som någonsin kommer att arrangeras genom den nybyggda Citybanan. Cirka 40 000 löpare kommer att springa förbi Karolinska och efter två kilometer ner i tunneln, för att efter ytterligare sex kilometer mötas av hejarop och härlig feststämning i hjärtat av Södermalm.
Plats: Stockholms city
När: 25 mars

ulvbjorn_ragnfrid-vikingaliv

Vikingamuseet öppnar upp portarna
Den 29 april öppnar Stockholms nya renodlade vikingamuseum. Genom modern teknik och välskriven dramaturgi är Vikingaliv ett annorlunda museum som bjuder på en spännande resa och inblick i livet som viking – utan att göra avkall på vetenskapliga fakta. I utställningen skapas bland annat en kopia av en vikingaman från Sigtuna-trakten. Vikingaliv ligger i Wasahamnen på Djurgården, mittemellan Vasamuseet och Gröna Lund.
När: 29 april

Finalen i Europa League
Finalen i säsongens upplaga av UEFA Europa League spelas med avspark kl 20.45. Det blir det andra stora internationella UEFA-evenemanget på Friends Arena sedan finalen i UEFA Dam EM spelades inför en rekordpublik 2013.
Plats: Friends Arena
När: 24 maj

Color Obstacle Rush Stockholm
Color Obstacle Rush är ett löpevenemang på 5 kilometer med 15 hinder, 6 färgkontroller och skum- och musikkontroller längs banan som ger deltagaren en färgstark löpupplevelse. Även om Color Obstacle Rush är ett ”löpevenemang”, behöver man inte springa om man inte vill. Det är lika många som går (eller dansar) genom hela banan.
Plats: Gärdet
När: 22 juli

Stockholms Skärgård

Bada i Stockholms Skärgård. / Foto: Henrik Trygg

Speciella platser att besöka
• Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova, Frescativägen, Stockholm
• Kungliga Operan – guidade turer, Gustav Adolfs torg, Stockholm
• ABBA the Museum & Swedish Music Hall of Fame, Djurgårdsvägen, Stockholm
• Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm
• Bergianska trädgården, Gustafsborgsvägen, Stockholm
• Skansen, Djurgårdsslätten, Stockholm

Njut av god mat
• Operakällarens bakficka, Karl XII:s Torg, Stockholm
• Mathias Dahlgren, Grand Hôtel Stockholm, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm
• Gastrologik, Artillerigatan, Stockholm
• Oaxen Krog & Slip, Beckholmsvägen, Stockholm
• Esperanto, Kungstensgatan, Stockholm
• Imouto, Kungstensgatan, Stockholm
• Omakase Köttslöjd, Yzsmedsgränd, Stockholm

Gripsholms Slott

Gripsholms Slott. / Foto: Per Erik Adamsson

Evenemangstips i Mälardalen

I skenet av Gripsholm
Bengt Olsen, bildkonstnär och författare med stort lokalhistoriskt intresse och tidigare elev på Gripsholms folkhögskola, berättar om folkbildningens historia och om olika händelser i Mariefred och Sörmland. Utgångspunkten är hans nyutgivna bok ”I skenet av Gripsholm – minnen, folkbildning och berättelser”.
När: 24 april

Titanic – The Exhibition
Vandringsutställningen Titanic – the exhibition finns under sommaren i Örebro. Totalt visas 200 föremål från båten.
Plats: CV-området i Örebro
När: 5 maj–27 augusti

Världens fest
För sjunde gången arrangeras Världens fest. Denna gång i Västerås och som Reformationsårets stora, internationella mötesplats. Temat för världens fest är ”Fri att förändra”. Det handlar om allas våra möjligheter att påverka utvecklingen för vår värld. Ett festområde byggs upp mitt i centrala Västerås. Några viktiga centralpunkter blir jättetältet på Stora torget, barnmiljön i parken intill, domkyrkan samt ungdomsmiljön vid och i Rudbeckianska skolan.
När: 2-4 juni

Västerås Cityfestival
Under tre dagar bjuder Västerås Cityfestival på en familjefest med musik, marknadsstånd, karuseller, mat, artister och flera roliga aktiviteter.
När: 29 jun-1 jul

Speciella platser att besöka
• Callanderska Gården, Klostergatan, Mariefred
• Västerås flygmuseum, Hässlögatan, Västerås
• Munktellmuseet, Munktellstorget, Eskilstuna
• Häringe Hammersta naturreservat, Häringe
• Enköpings parker, Kungsgatan, Enköping
• Kokpunkten, Västerås

Kokpunkten i Västerås.

Kokpunkten i Västerås.

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Gustav Kaiser