Upplev Vasaloppet – i och ur spår

Av publicerat

Skidåkare i alla kategorier, från unga till gamla, från amatörer till proffs, står på startlinjen då årets olika Vasaloppstävlingar går av stapeln i år. Över 60 000 deltagare och minst lika många medföljare väntas vallfärda till denna den 93:e tävlingen i ordningen. Inrikes tipsar dig här om hur du på plats kan få ta del av den där maximala Vasaloppsstämningen utan att staka dig genom kilometer efter kilometer på ett par väl vallade skidor.

Vasaloppet består av ett antal olika tävlingar där deltagarna åker mellan tre och 90 kilometer. Allra kortast är Ungdomsvasan där det tävlas i 3, 5, 7 eller 9 kilometer, alla sträckor med start i Mora Ski Stadium. Den klassiska och avslutande tävlingen är Vasaloppet med sina 90 kilometer från Sälen till Mora som går söndagen den 5 mars. Men innan det är dags för det längsta och klassiska Vasaloppet har Kortvasan, Tjejvasan, Öppet Spår, Halvvasan, Stafettvasan och Nattvasan avverkats.

Årets nyhet – Nio mil nattetid

Sedan det första Vasaloppet 1922 har miljoner skidåkare tagit sig de 90 kilometerna från Sälen till Mora. Nu i år den 3 mars klockan 20.00 går startskottet för den allra första Nattvasan. Här kommer nu 750 paråkare att tillsammans få uppleva den klassiska vasaloppssträckningen nattetid. Med ficklampa och proviant nedpackat i ryggsäcken ger de sig ut på äventyr. Denna gång finns endast en bemannad kontrollstation som ska passeras – den i Evertsberg. För säkerhets skull kommer samtliga åkare att utrustas med en GPS-sändare.

– Nattskidåkning är en helt fantastisk företeelse men också en större utmaning att ta sig an tillsammans med en vän mot ett gemensamt mål. Nattvasan är ett mycket viktigt steg i vår utveckling för att fortsätta vara relevanta, stärka vår unika position och nå nya spännande målgrupper, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick.

Foto: Vasaloppet

Foto: Vasaloppet

Hur får man då den bästa Vasaloppsupplevelsen? Inrikes har frågat Vasaloppets tidigare PR-manager Ola Granfeldt:

Var ligger de bästa åskådarplatserna?

– Det är få saker som är en lika häftig upplevelse som Vasaloppsstarten. Efter att ha sett den kan man ge sig i väg mot Mora och gärna stanna till vid någon kontroll, förslagsvis halvvägs, i Evertsberg. Efter nästan fem mil börjar många deltagare bli trötta och tar gärna emot stöd från publiken! I Evertsberg kan du också ta en fika eller äta lunch innan du beger dig mot målet i Mora. Vill du se eliten gå i mål får du lägga på ett kol. I Mora möts du av folkfesten och får försöka klämma dig in i folkhavet längs upploppet.

Finns det ställen där man både kan se loppet live och följa det på tv?

– Vid målet i Mora sänds loppet på storbildsskärm i väntan på att deltagarna kommer in på upploppet framför näsan på dig.

Sälen eller Mora?

– Vasaloppsstarten i Sälen är något alla borde få uppleva. Sedan flyttar folkfesten snabbt mot Mora, där totalt drygt 60 000 lyckliga deltagare går i mål till folkets jubel under Vasaloppets vintervecka. I Mora finns till exempel också den stora Vasaloppsmässan med restaurang, underhållning, utställare och en egen Stadium-butik. En samlingsplats för alla deltagare och besökare.

Var äter jag allra bäst?

– Hela Dalarna bjuder på många pärlor när det gäller mat. I Sälen och Sälenfjällen finns ett stort utbud för många smaker. Mora har också flera trevliga restauranger där Strand Kök & Bar är en favorit hos många. Två gömda guldkorn är Myrängsgårdens Gästgiveri och Sandsgården (i Gopshus intill Vasaloppsspåret). Men här krävs ofta att man är ett större sällskap och att man bokar i väldigt god tid. Gäller det uppladdning inför loppet eller återhämtning efter målgång så sitter nog sportbuffén i Vasaloppsmässan bäst.

Var festar jag allra bäst tillsammans med dem som åkt loppet?

– I Vasaloppsmässans restaurang dansas det till sent på arrangemangens egen afterski och nattklubb flera kvällar.

Var testar jag själv att åka en tur i spåret?

– Hela Vasaloppsspåret är öppet för åkning sedan mitten av januari, och även under arrange­mangen. När tävlingar pågår är det dock viktigt att visa hänsyn till deltagarna. En väldigt trevlig tur kan vara att ta sig till Oxberg och sedan åka de sista tre milen till målet i Mora.

Foto: Vasaloppet

Foto: Vasaloppet

90 kilometer från Sälen till Mora

Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor och världens längsta längdåkningstävling. Sträckan är 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora. Det hade premiär 1922, och ingår i Worldloppet sedan detta grundades. Loppet genomförs numera alltid första söndagen i mars, med undantag för 2015, då det genomfördes en vecka senare för att inte konkurrera med världsmästerskapen i Falun. Över 15 000 åkare deltar i Vasaloppet och ytterligare 60 000 i de övriga tävlingarna under Vasaloppsveckan. Vasaloppets motto är ”I fäders spår – för framtids segrar”, vilket står skrivet på en portal över mållinjen i Mora.

Kunglig koppling får Vasaloppet genom att tävlingssträckan är densamma som den Gustav Vasa och hans soldater tog då de flydde från den danske kungens soldater 1521. Gustav Vasa stannade under flykten till i Sälen innan han var redo att ta sig till Mora och leda upproret mot ockupationsmakten. Riket enades och Gustav Vasa blev Sveriges första kung. Det tvistas om huruvida historien är helt sann. Att Gustav Vasa skulle åkt skidor just denna gång är troligen inte helt korrekt – att han tog sig fram med häst eller på snöskor är mer troligt. Faktum är dock att kungligheter känner en extra lockelse till tävlingen.

Foto: Ulf Palm

Foto: Ulf Palm

Från Siljan Turisms håll är det självfallet Mora som är i fokus och vi frågade Jessica Åkerblom, marknads- och försäljningschef:

Vilket är ditt bästa tips till den som kommer och vill uppleva Vasaloppsstämningen i Mora?

– Det tycker jag personligen att man gör vid målgången. Ta dig till exempelvis Mora Parken och stå en stund vid spåret, heja på alla åkare som är på väg den allra sista sträckan mot mål. De har kämpat så hårt och många är så trötta att de knappt orkar ta ett stavtag men blir så glada när man ger dem uppmuntrande hejarop. Gå längs spåret upp mot Zornbacken och förbi Zornmuseet, upplev stämningen och hejaropen längs upploppet. Allra först tycker jag absolut att du ska se segrarens målgång, det är något alldeles fantastiskt att höra täten närma sig och se helikoptern som följer dem längs spåret. Jag får gåshud varje gång!

John Kristian Dahl, Norge, vann Vasaloppet 2016. / Foto: Ulf Palm

John Kristian Dahl, Norge, vann Vasaloppet 2016. / Foto: Ulf Palm

KÄNDISAR SOM ÅKT VASALOPPET:

 1. Kungen: 1977, 1987 och 1997
 2. Prins Philip
 3. Prinsessan Madeleine
 4. Prinsessan Sofia
 5. Kronprins Frederik av Danmark
 6. Måns Zelmerlöv
 7. Bingo Rimér
 8. Melker Andersson
 9. Peter Forsberg
 10. Emma Igelström
 11. Pippa Middleton
 12. Anja Pärsson
 13. Ola Skinnarmo

TIPS: Vasaloppsupplevelse på gymmet
Följ Vasaloppet på skärmen samtidigt som du utför ett maratonpass på cykel! Hör med ditt eget gym om det kommer att trampas!

Av: Yvonne Gull, foto (första bilden): Ulf Palm