Spontan fjällsemester

Av publicerat

Kostnaderna för att äga en egen bil är höga sett till hur mycket bilen egentligen används. Därför är carsharing ett alternativ som allt fler av oss upptäcker. INRIKES fick möjlighet att testa konceptet i specialformat – vi plockade upp en bil på gatan och åkte till fjällen över dagen.

Carsharing är en trend som växer och i Stockholm är det DriveNow och Sunfleet som är de största aktörerna. Vi fick möjlighet att testa DriveNows nya vinterkoncept och samarbete med Kungsberget. Här erbjuds bil i 20 timmar inklusive bränsle och liftkort för två vuxna för 1 799 kr – tanken är att göra det enkelt att vara spontan – hoppa in i en bil, navigera dig fram i appen och menyn i bilen och dra i väg.

Det hela var lite trixigare än vi trott men för att det ska bli lite enklare för dig vill jag här bjuda på några tips. Bli medlem i DriveNow några dagar innan du tänkt resa i väg – det tar några dagar att få hem ett medlemskort, och ett sådant förenklar upplåsning och låsning av bilen. Detta kan du visserligen även göra i den app som du laddar ner men själv tycker jag kortet är enklare. Från klockan 22 till klockan 6 på morgonen går det att reservera bilen gratis – dock krävs det då att du går ut till bilen och gör det på plats. Här gav jag upp och väntade helt enkelt in morgondagen, då jag öppnade appen och letade upp en bil. Eftersom vi bor i Stockholms innerstad fanns här gott om bilar.

Vi hittade bilen, låste upp den och hälsades välkomna i menyn. Men sedan gick vi bet – paketet till Kungsberget fanns inte inlagt. Då ringde vi supporten, som hjälpte oss – två samtal behövdes för att komma i väg. Sedan var det bara att lasta bilen, en BMW Active Tourer.

drivenow_bmw_activetourer_black_driving

DriveNow är ett globalt företag som finns i tio europeiska städer och i Sverige sedan 2015. Företaget ägs av BMW Group och Sixt och har i dag omkring 300 BMW- och Mini-bilar i Stockholm, bilar som du får tillgång till genom att bli medlem. Via appen hittar du bilarna, och du bestämmer själv hur länge du behöver bilen innan du avgiftsfritt parkerar den inom området. Bränsle ingår, ett tips är dock att boka en försäkring för självriskreducering för 15 kronor.

Vi kommer som sagt i väg. Bilen är ny och alla har gott om utrymme. Två och en halv timme senare är vi uppe i Kungsberget. Backarna är bra och den nya 8-stolsliften gör att liftkön går fort. Dock går liften så pass fort att det gäller att skynda sig när man vill åka med. Nytt för i år är även några nya nedfarter på baksidan av berget. Sammantaget är det bra och varierade backar, perfekta för hela familjen. Hade vi haft lite bättre koll på att restaurangerna var galet fulla och tempot lite väl högt hade vi föredragit att ta med egen picknick. Kungsberget har nämligen en riktigt fin rastplats med grill och en stor kåta uppe på toppen.

Backarna börjar stänga, så vi tar några sista åk i de kvällsöppna nedfarterna innan vi packar ihop för hemresa. Efter några mil signalerar bilen att den behöver tankas på en Circle K-station. Vi hittar en, och i bilen finner vi både bensinkort och kod. Enkelt och fiffigt – den som tankar belönas dessutom med några avgiftsfria minuter i bilen. Schysst.

Det kanske allra smidigaste på vår resa inträffar när vi kommit hem. Vi hittar nämligen en parkering precis utanför porten och kan nu bara packa oss ur bilen, låsa med kortet och lämna ansvaret för bilen.

Nöjda med vår tripp rekommenderar vi dig varmt att testa konceptet. Ska du ut en längre tur är dock ett tips att du först tar en kort sväng bara för att bekanta dig med systemet. När du väl gjort alla moment är det betydligt enklare nästa gång. Annars har du tillgång till personlig service via telefon.

kungsberget1

Av: Yvonne Gull