Huset för och av kreatörer

Av publicerat

I Beckmans gamla lokaler på Nybrogatan 8 i Stockholm har nu Alma flyttat in. Husets nya hyresgäster kommer alla att vara utvalda kreatörer som här förhoppningsvis kommer bli än mer kreativa samtidigt som den nu flyttat in i en naturlig mötesplats.

Kontorshotell är ett ord som Fredrik Carlström, en av grundarna till Alma ogillar. Han säger att det ofta är förknippat med dålig smak. Co-working space är istället vad han vill kalla Alma för. Här kommer nu vartefter uppemot 200 medlemmar att flytta in – alla kreatörer på ett eller annat vis verksamma inom områden som arkitektur, design, film, konst, media, mode, musik och andra kreativa yrken. Tanken är att få hit individer snarare än företag. Samtliga medlemmar godkänns av en styrelse innan hyreskontraktet upprättas.

– Vi erbjuder medlemskap i fem olika nivåer från mobila platser till traditionella kontor, berättar Anna Behring Lundh, vd på Alma.

De 2 000 kvadratmetrarna spridda över fem våningar har nu genomgått en förvandling under arkitektfirman Tham & Videgårds ledning. Lugna färger där grågrönt och grått är genomgående inslag i så väl målning av väggar som i golv som i målning av snickerier. Att arkitekterna ibland låter golvet följa med upp på väggen är ett stilgrepp som här känns naturligt.

Foto: Emil Fagander

Foto: Emil Fagander

Möbelmässigt bjuds det på mycket rent trä såväl i form av designklassiker som av egentillverkade möbler. I den gemensamma matsalen är det exempelvis bänkar vid borden som gör att naturliga möten uppstår. Här serveras varje morgon frukost och sedan även lunch. Fina råvaror serverat på eget porslin, mycket grönsaker och lite svinn är grundkonceptet.

– Vi vill att de som jobbar här ska inspireras av bra saker, och därför har vi valt att jobba med kunniga arkitekter som skapar riktiga hus – inte popup-lokaler. Vi vill att huset ska stå här om 100 år, säger Fredrik Carlström. Själv bor han i New York men han kommer att ha sin bas här på Alma då han är hemma i Stockholm och arbetar.

För de som regelbundet kommer till Stockholm för att arbeta erbjuds ett medlemskap som kallas ”out of town”. Vilket vi lär återkomma till framöver när Alma väl fyllts upp av kreativa hyresgäster.

För att huset ska lyckas med sitt mål att stimulera kreativiteten hos hyresgästerna har man även anställt Jun-Hi Wennergren Nordling med erfarenhet från konst och gallerivärlden som evenemangsansvarig. En fylld social agenda med spännande konstnärliga inslag utlovas.

Inte heller har man missat att ta tillvara på de fönster som vetter ut mot Nybrogatan. Här kommer nämligen butiken Austere att öppna. Internationell design är konceptet, och såväl egna unika produkter framtagna speciellt för Alma som utvald inredning från De La Espada och PP Møbler kommer att finnas i butiken. Butikskonceptet som startades av Fredrik Carlström finns sedan tidigare i New York och Los Angeles.

Martin Videgård och Bolle Tham, arkitekter på Tham & Videgård Arkitekter, Fredrik Carlström, kreativ chef och grundare av Alma samt Anna Behring Lund, vd för Alma. / Foto: Carl-August Savgård

Martin Videgård och Bolle Tham, arkitekter på Tham & Videgård Arkitekter, Fredrik Carlström, kreativ chef och grundare av Alma samt Anna Behring Lund, vd för Alma. / Foto: Carl-August Savgård

Av: Yvonne Gull