Konsten till två av Göteborgs nya landmärken

Av publicerat

2018 börjar bygget med Västlänken i Göteborg som kommer att knyta samman region och stad med ett 8 km långt järnvägsspår och tre nya tågstationer i Göteborg. Detta innebär att nya stationsmiljöer, uppgångar, broar och angränsande stadsmiljöer. De nya landmärkena kommer att forma staden under en lång tid framöver och för att smycka det offentliga rummet utlystes i våras en konsttävling – nu har de första vinnarna utsetts.

227 konstnärer anmälde sig i våras till konsttävlingen om Västlänken som blir ett av de största byggprojekten Göteborg någonsin skådat. Statens konstråd och Trafikverket har genom tävlingen låtit konstnärer lämna in sina förslag redan innan ritningarna är helt klara. Tävlingen har gällt för området Olskroken och station Centralen. Bland alla de som anmälde intresse valde juryn ut ett mindre antal som fick ta fram tävlingsförslag och två vinnare har nu utsetts: Katharina Grosse och Danh Vō.

– Två av vår tids mest angelägna konstnärskap kommer att påverka hur Göteborg ser ut för lång tid framöver. Det är förstås väldigt spännande. Nu hoppas vi på lika intressanta deltagare i nästa tävling om Västlänken, säger Lotta Mossum.

bLINK av Katharina Grosses vinnande idéförslag för Olskroken, Västlänken.

bLINK av Katharina Grosses vinnande idéförslag för Olskroken, Västlänken.

Katharina Grosse vann med förslaget bLINK. Så här beskriver Statens Konstråd bidraget: “bLINK skapar en upplevelse av att en fiktiv gigantisk spotlight i rymden sänder rosa ljus till jorden. De ytor som träffas av ljuskäglan färgas rosa; järnvägsbro, gångstråk, cykelbanor och gräsmatta. Och mitt i ljuset tycks en jättelik meteorit ha landat ovanpå den nya bron vid Olskroken: en 14x11x10 meter stor skulptur som förändrar stadens skyline.”

Danh Vōs förslag Tongue and Groove beskrivs så här: “Ett konceptuellt verk som utgår från traditionell kinesisk byggnadskonst. En samtida tolkning av ålderdomliga kinesiska träfogar får genomsyra hela Centralens tågstation genom att integreras i allt från pelare, trappor och golv, till ledstänger, armaturer och möbler. Vardagsfunktionerna blir betydelsebärande med flera olika lager av berättelser.”

Nästa konsttävling är redan i gång och de gäller för de två stationsmiljöerna kring Haga och Korsvägen i Västlänken. Anmälan är öppen till och med 21 februari. Läs mer på www.statenskonstrad.se

Tongue and groove av Danh Vō är det vinnande idéförslaget för station Centralen, Västlänken.

Tongue and groove av Danh Vō är det vinnande idéförslaget för station Centralen, Västlänken.