Svensken som slog rekord till Sydpolen

Av publicerat

Vi har tidigare berättat om Johanna Davidsson som skulle skida Sydpolen tur och retur. Johanna är sjuksköterskan som den första svenska kvinnan skidade till Sydpolen på helt egen hand. Och inte bara lyckades hon med sin uppgift – hon slog även flera rekord.

Johanna Davidsson startade sin expedition den 15 november med målet inställt på att nå Sydpolen på ungefär 50 dagar, men det gick betydligt snabbare än så. Inte bara är hon den första svensken som överhuvudtaget skidat solo till Sydpolen från kusten, utan hon blev den snabbaste någonsin med sin tid på 38 dagar 23 timmar och 5 minuter. Efter ytterligare 18 dagar och en returresa med kite nådde hon återigen startpunkten Hercules Inlet vid Antarktis kust.

– Det känns helt otroligt att jag har genomfört hela äventyret och att det har gått så bra! I det stora hela har denna resa varit över förväntan. Nu ser jag fram mot en dusch, sa Johanna när hon avslutat expeditionen.

Träningstur tvärs över Svalbard.

Träningstur tvärs över Svalbard.

Foto: Anna Lovehed, Ellinor Falkgjerdet