Seriefiguren Rocky på Spritmuseum

Av publicerat

På Spritmuseum i Stockholm öppnar snart en utställning med Martin Kellermans seriefigur Rocky. Som besökare får vi ta del av originalstrippar, Kellermans karriär som serietecknare samt följa med till välkända miljöer. Slå dig ner vid det rosa matbordet, häng vid eldtunnan på landet, se hur en seriestripp växer fram och fundera över livet och döden tillsammans med Rocky. Kellerman själv har målat och skapat de olika rummen.

– Rocky på Spritmuseum känns helt självklart. Rocky är en fantastisk samtidsskildring av krogkulturen, men också av alkoholen som socialt kitt. Ta bara stripparna om craftbeertrenden, exempelvis den där Rocky beställer en specialöl som tar en kvart att hälla upp, dessutom i ett konstigt glas som Rocky sedan skäms för när han upptäcker att de andra beställt varsin stor stark. En klockren iakttagelse. Och otroligt roligt, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

Kartago förlag ger i samband med utställningen ut Rocky på Spritmuseum. Boken utgår från utställningen, samlar serier och foton från de miljöer som kommer visas, skisser och beskrivningar av Kellermanss arbetsprocess, en längre text av Jessika Gedin där hon försöker reda ut vad som gör Rocky så populär och varför Martin Kellermans samtidsskildring är så viktig.

– Den tecknade serien Rocky har ända sedan sin födelse i slutet av 90-talet kretsat runt samtalet, det samtal som cirkulerar mellan vänner i gemytliga former på festen eller vid middagen. Martin Kellerman har en alldeles ovanlig förmåga att fånga upp och förmedla dessa ocensurerad repliker. Det är när vi är avslappade, lätt tillbakalutade i baren vi kanske är som roligast och mest ärliga. Det är tur att det finns någon som tecknar ner dem, säger Rolf Classon, förläggare.

När: 11 februari – 29 oktober