Jämtland Härjedalen – en lekpark för friluftsälskare

Av publicerat

Med en ny flyglinje, starka destinationsvarumärken och ett folk som brinner för turismen – är Jämtland Härjedalen en region på frammarsch. Inrikes tar reda på var guldkornen finns och vad som lockar besökare hit.

I december lyfter det första Easy Jet-planet från London till Åre Östersund Airport. Bakom direktlinjen ligger ett brett partnerskap mellan Jämtland Härjedalen Turism, Swedavia, Skistar, Region Jämtland Härjedalen och Visit Sweden. Att flyglinjen går till just denna region är inget sammanträffande – EasyJets önskemål var att införa sin direktlinje på en flygplats som ligger bland flera starka destinationer, och det är precis vad regionen gör.

– Det är Easy Jets första etablering med fokus på incoming i Sverige som de flyger till. De sökte en flygplats med flera vinterdestinationer inom räckhåll och därför passade vi bra in. Flygen går varje söndag under vinter-säsongen och kommer innebära en stor ökning av brittiska gäster till regionen. Det kommer bli enklare att ta sig hit och öppnar samtidigt upp ett fönster för besökare att hitta andra vägar att ta sig hit, säger Anne Adsten, turismutvecklare på Jämtland Härjedalen Turism och fortsätter:

– Om vi ska kunna öka vår omsättning måste vi öka tillgängligheten. Direktflyg är det enklaste sättet för gäster att ta sig till regionen och vi är jätteglada för möjligheten som Easy Jet skapar.

Foto: William Falk

Foto: William Falk

Norge är den största utlandsmarknaden

Totalt omsatte besöksnäringen i Jämtland Härjedalen 4,65 miljarder kronor under 2015, vilket är en ökning med 200 miljoner kronor sedan året innan. Antalet gästnätter uppgick till 10,3 miljoner varav 2,9 miljoner gästnätter var kommersiella. Regionens största utlandsmarknad är Norge, av de 604 000 internationella gästnätterna per år, så står norrmännen för 363 000. Att så många norrmän reser till Jämtland Härjedalen beror på att den är en gränsregion.

– Många besökare från Norge åker till oss över en helg. Det är även vanligt att de har egna stugor i Sverige och åker hit för att laga bilen, gå till tandläkaren och shoppa. Vår tredje största marknad är Tyskland – om Norge utgör 60 procent av de internationella gästnätterna, så utgör Tyskland 7 procent. Det är en stor skillnad, säger Anne Adsten.

Anne Adsten

Anne Adsten, turismutvecklare på Jämtland Härjedalen Turism.

Till skillnad mot för flera andra regioner har Jämtland Härjedalen inte ett samlat paraply för alla destinationer. Jämtland Härjedalen Turism håller ihop projekt men delar inte ut medel till olika aktörer.

– Det är både en styrka och svaghet för oss – vi har starka destinationer i vårt område, därför vore det konstigt för oss om någon skulle kräva att de inte får bestämma över sig själva längre. Men vi gör andra saker tillsammans – just nu genomför vi Turism 2030, där vi djupdyker i affärsutveckling och kommunikation, säger Anne Adsten.

Storregion Norrland skrotas

Regionombildningen är en fråga som nyligen varit uppe på agendan för de nordligaste regionerna. Förslaget som diskuterades var att Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Jämtland Härjedalen skulle bilda en ny region i januari 2019. Men regeringen har nu fattat beslut om att Jämtland Härjedalen inte kommer ingå i en storregion inom de närmaste sju åren samt att de andra regionerna inte får bilda en storregion 2019. Det var med blandade känslor och åsikter som förslaget tidigare togs emot av de olika länen och företagen.

– Jämtland Härjedalen har ett starkt varumärke och besöksnäringen är verkligen en basnäring i vår region. Nu finns det ytterligare tid att diskutera hur en eventuell framtida regionombildning kommer påverka de aspekter som är viktiga för oss, säger Anne Adsten.

Foto: Tina Stafrén

Foto: Tina Stafrén

Turister ändrar sina resvanor

Besöksnäringen i Jämtland Härjedalen genererar 6 700 helårsarbeten i regionen och 625 miljoner kronor i skatteintäkter (2015). Dragplåstren i regionen består främst av Åre, Östersund, Lofsdalen, Vemdalen och Funäsfjällen.

– Vintertid ser vi att våra utländska besökare inte bara lockas av skidåkningen i sig. De söker även hela paketet – ”Ski like a Swede”. I det ingår hela konceptet; skoteråkning, snöskor, hundspann, mys vid brasan, dricka choklad och ha med en apelsin i ryggsäcken. Besökarna vill vara delaktiga och testa på att vara som en svensk ute i naturen. Söker de bara skidåkning kan vi inte tävla med de hopbyggda systemen i Alperna, utan vi riktar in oss på hela utbudet av aktiviteter, säger Anne Adsten och fortsätter:

– Jag tror att vi i allmänhet reser annorlunda i dag – vi vill inte bara beskåda, utan vi vill interagera mer. Det märker vi bland annat på turistbyråbesöken, man skulle lika gärna kunna boka upplevelser via telefonen, men istället besöker människor turistinformationer för att träffa en verklig människa och lyssna på personliga rekommendationer. I dag är det exklusivt med personliga möten.

Foto: Niclas Vestefjell

Foto: Niclas Vestefjell

Den typiska svensken 

De svenska besökarna lockas av att åka skidor och aktivera sig under semestern. Det är inte ovanligt att man direkt från slalombacken beger sig till längdspåret. Kultur och evenemang lockar också. Under sommartid reser besökarna i regionen runt och stannar upp till nio dagar.

– Vi har olika resmönster vinter och sommar – på vintern reser besökarna till en plats och sedan hem, under sommaren susar de istället omkring mellan olika destinationer. Vår region är stor – från Östersund och upp till Gäddede är det 24 mil och ned till Funäsfjällen är det 23 mil. Vi är större än Holland, vilket sätter saker i perspektiv, berättar Anne Adsten.

Nytt för i år är att regionen satsar på att öppna samiska byar i Björnrike och på Funäsberget. Där får besökarna hälsa på renar, lära sig mer om den samiska kulturen och historien samt smaka på samiska delikatesser. Det satsas även stort på nya sittliftar i Tänndalen och snökanonsystem i flera backar.

– Flera aktörer ser över sina barnområden, då det är där vi måste börja. Får vi inte barnen att åka skidor så kommer inte de vuxna göra det heller. En nyhet är att vi kommer få Sveriges längsta längdskidtunnel under nästa år. Den byggs i ett gammalt bergrum i Gällö, vilket möjliggör för testbanor som skidskyttar kan använda och andra skidåkare som vill testa olika valla och skidor på ett kontrollerat sätt. Många hotell- och stugaktörer satsar stort på nya boenden då alla rustar inför VM 2019 i Skidskytte i Östersund och alpint i Åre. Det har uppstått en känsla som trissar igång alla – lite som en positiv lavineffekt, säger Anne Adsten och fortsätter:

– Regionen har Sveriges största samling av mathantverkare, vilket lockar många besökare. Vår vision är att vi ska vara ledande inom naturbaserade upplevelser. Vi brukar prata om att vi är en lekpark för alla som gillar friluftsliv.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Foto: Sandra Lee Pettersson

En höjdarresa i fjälland

Det kryllar av vandringsleder i Jämtland Härje-dalen. Alternativen är många om man vill uppleva fjällen, skogarna och vattnet – färgerna som symboliserar regionen. De flesta höjdarna finns runt Sveriges femte största sjö – Storsjön. Hit reser många besökare för att vandra genom Storsjöbygden, spana efter Storsjöodjuret och gå upp på Suljättens näsa. Stigarna är många och det finns turer för alla smaker – där orkidéerna växer tätast, vattenfallen är störst, myrarna blommar mest och dit topparna täcks av snö som aldrig smälter.

Ett annat alternativ som passar den aktiva livsstilen är fiske. Jämtland Härjedalen har fler än fyra årstider – under försommaren lämpar sig långdragsfiske under ljusa nätter, men man kan även isfiska på de högst belägna fjällsjöarna. Under högsommaren har öringen midsommarfest och skogsvattnets stora abborar får flötet att försvinna under ytan. Strömmarna fylls med öring, harr och sik.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Foto: Sandra Lee Pettersson

 

PÅ GÅNG

 • Tännforsen utanför Åre – Sveriges mäktigaste vattenfall med mest vatten per minut.
 • Bjurälven Naturreservat, Frostviken – ta Vildmarksvägen från Strömsund till fina vandringsleder längs ”den osynliga älven” och guidade turer in i Korallgrottan.
 • Bruksvallarnas Fiskevårdsområde, Funäsfjällen – perfekt för flugfiskaren som vill prova på lyckan i Ljusnas klara vatten.
 • Glösa hällristningar, Krokom – se hur stenålderns folk bodde och levde vid utställningarna i anslutning till de 40-talet hällristningsplatserna.
 • Funäsgondolen & Fjällmuseet, Funäsfjällen – ta gondolen upp på fjället och besök Lopme Laante med renar och samiska delikatesser. Lär mer om samer, gruvarbetare och fjällbönder på vackra Fjällmuseet i Funäsdalen.
 • Frösö runsten, Östersund – Sveriges nordligaste runsten och den enda som hittats i regionen.
 • Domarstenarna – vid den gamla byn Lillkrog finns lämningar efter vad som tros vara domarstolar från 1300-talet.
 • Fågelskådning vid Storsjö Kapell, Ljungdalsfjällen – Ljungans inlopp i Storsjön bildar en delta med vikar och holmar som skapar ett gynnsamt fågelliv och därmed ett bra läge för fågelskådare.
 • ArveMuseet, Åre – lekfulla utställningar där du kan uppleva hur tekniken kom in i människans värld och förändrade samhället.
 • Storsjöodjurscenter, Södra Storsjöbygden – i Svenstavik finns ett interaktivt center med spaningscentral för besökare som hoppas få syn på det mytomspunna odjuret.
 • Kretsloppshuset, Åre – grönska året runt och mat som hyllar rättvisemärkt och ekologiskt.
 • Myskoxcentrum, Funäsfjällen – se de mäktiga djuren i dess naturliga miljö utanför Tännas i Funäsfjällen.
 • Mus-Olles Museum, Krokom – upptäck Mus-Olles samling av 150 000 föremål från olika årtionden – spana speciellt in förpackningssamlingen.
 • Jamtli, Östersund – ett levande förr i världen där du möter människor från historien. Lek-och-lär-anläggningar för barn.
 • Åre Bike Park – för den som söker en adrenalinfylld semester med downhillcykling.
 • Gåxsjö Smedja – besök konstsmeden Susanna Bäckströms smedja och butik som är fylld med ljuskronor, skålar och lampetter.

 

BRA BOENDE

 • Copperhill Mountain Lodge, Åre – med härlig spakänsla och nära till skidbackarna.
 • Holiday Club, Åre – äventyrsbad och fjällens största gym ger dig ett hotell med all-inclusive aktiviteter när du checkar in.
 • Quality Hotel Frösö Park – Östersunds nya hotell med hälsa och träning i fokus.
 • Clarion Hotel Grand – med perfekt läge i hjärtat av Östersund.
 • Funäs berg och hotell – mitt i Funäsdalen, nära till skidåkning eller vandring med utsikt över sjö och fjäll.
 • Hotell Granen – lodgeliknande boende i närheten av Åres skidbackar.
 • Eriksgårdens Fjällhotell – med panoramautsikt över Funäsdalssjön.
 • Scandic Östersund Syd – hotell med närhet till Boda Borg och äventyrsbadet Storsjöbadet i Östersund.
 • Storhogna Högfjällshotell & Spa, Vemdalen – vandra eller åk skidor, slappna av med ett yogapass eller spabesök och ät en fin middag i vinterträdgården.
 • Tott Hotell Åre – med härlig spakänsla och nära till skidbackarna.

 

RESTAURANGER

 • Villa Tottebo, Åre
 • Jazzköket, Östersund
 • Vinbaren, Åre
 • Skoogs krog & logi, Funäsdalen
 • Take Mikado, Östersund
 • Raw, Åre
 • Tages & Edenbos konditori, Frösön & Österund
 • Café Cineast, Sveg
 • Hävvi i Glen, Oviksfjällen
 • Fäviken Magasinet, Åre
 • Hildings krog, Vemdalen
 • Åre Bageri med kväll, Åre
 • Jazzhörnet, Östersund
 • Copperhill, Åre
 • Sörners Konditori, Östersund
 • Storhogna Högfjällshotell & Spa, Vemdalen

Av: Joline Ekman, foto (första bilden): Niclas Vestefjell