Sverige i vinterskrud

Av publicerat

Vintersverige är hett och denna säsong följer tekniken med ut i skidbacken. Kameror kopplade till ditt skipass laddas med filmer av dina åk som du sedan enkelt kan dela med dig av i sociala medier. Om detta kommer att bli en succé återstår att se men att resa till fjällen fortsätter vara hett. Och skidåkning är fortfarande det som lockar allra mest.

Förra årets vintersäsong blev den bästa någonsin för Sveriges skidanläggningar visar SLAOs, Svenska Skidanläggningars Organisations, årliga undersökning där antalet sålda skipass redovisas. Totalt såldes skipass för 1,38 miljarder kronor vilket är en ökning med 6,2 procent jämfört med året dessförinnan. Och totalt åkte 1,9 miljoner svenskar utför under säsongen.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet och de stora satsningar som våra medlemmar gör. Men vi kan inte luta oss tillbaka. Framför oss ligger ett viktigt jobb att locka och utbilda nästa generations skidåkare och nya svenskar som ofta saknar en relation till skidåkning. Här har de mindre anläggningarna runt tätorterna i hela landet en viktig roll, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

Omsättning för SLAOs medlemmar landade för säsongen på tre miljarder kronor, och när det gäller investeringar så är det tre områden där pengarna spenderas nämligen: snö i form av energieffektivare snösystem och förbättrade nedfarter samt i boende och liftanläggningar. Under de senaste två åren har 1,2 miljarder kronor investerats i just detta.

Statistiskt är utförsåkningen lättare att räkna i siffror än hur populärt det är att åka på längden.

– Även skidor på längden ökar, men det är mer en känsla, säger Johan Ekroth, kommunikationschef på Friluftsfrämjandet.

Att vi vill ha en aktiv semester visar även en aktuell Sifo undersökning som Skistar beställt. Undersökningen visar att 66 procent av svenskarna vill aktivera sig på semestern och skidåkning är då för många den självklara aktiviteten. Hos Svenska Ekoturismföreningen är upplevelser i kombination med boende på fjällstation något som lockar.

– Hundspann är populärt, liksom aktiviteter där man kombinerar just själva aktiviteten med till exempel bastu, mysigt boende och trerätters-middag. Tiden är förbi då en fjällstation förknippades med sovsalar och illaluktande raggsockor, säger Kicki Lind redaktör på portalen Naturens Bästa.

Tips!
På friluftsframjandet.se hittar du under rubriken snö ett antal längre och kortare aktiviteter, resor och utbildningar runt om i Sverige. Skidskola, valla skidor, ledar-utbildningar, ungdomsaktiviteter, skidtestarhelg och annat kul står på programmet.

  • Förra vintern bjöd på 9 000 000 skidåkardagar – en ökning med 5,4 procent jämfört med året innan.
  • Var tredje svensk åker regelbundet utför.
  • En ökad efterfrågan på skidskola råder.
  • Skistargruppen har 50,2 procent av marknaden.
  • Besökare: 89 procent svenskar, 4 procent norrmän, 4 procent danskar, 3 procent övriga.

are

ÅRE

Högsta toppen
Norra Europas största och mest mångfacetterade fjällby med maffiga Åreskutan i centrum. Här kombineras skidåkning i allt från svarta pister och fantastisk offpiståkning till snälla nybörjarbackar. Den som söker party checkar in i Åre by, den som vill ta det lite lugnare väljer med fördel Duved eller Åre Björnen som sin destination.

Nytt för säsongen är kvällsskidåkning för familjen med ljusprojiceringar, musik och snögubben Valle som åker med. I Åre arrangeras VM för juniorer 5–14 mars 2017.

Vad är det som lockar mer än just skidåkningen?
– I Åre är det att njuta av det enorma gastronomiska utbud som finns. När vi ser på efterfrågan så är det allt fler som efterfrågar en bra och kvalitativ barnpassning. Under semestern vill man ha familjemys och känna gemenskap med barnen men och också egen tid i skidbacken eller en timme med en egen skidinstruktör,säger Linda Morell, presskontakt för Skistar.

vemdal

VEMDALEN

En familjefavorit
Snösäkra Vemdalen består av tre skidområden: Björnrike, Vemdalsskalet samt Klövsjö/Storhogna. Det har byggts en hel del under senare år och numera finns gott om boende med hög standard. Sex nya 6-stols expressliftar och nya nedfarter har lagts till under de senaste åren. Med bil tar du dig hit på fem timmar om du reser från Stockholm vilket passar många familjer.

Nytt för säsongen är att storslalombacken i Björnrike får belysning vilket öppnar upp för kvällsåkning. Dessutom öppnar Sameland mitt i Björnrikes barnområde.Här kommer nu samer att berätta om sin kultur och om sin roll i Härjedalens utveckling. Renkött och fisk tillagas över öppen eld. Besökarna kommer här även att kunna få möta renar på nära håll.

Vad är det som lockar mer än just skidåkningen?
– Generellt är trenden att man vill både koppla av och röra på sig vilket passar en skidsemester väldigt bra.Sedan tidigare erbjuder vi dessutom barnpassning i Vemdalen, berättar Linda Morell, presskontakt för Skistar.

Idre Fjäll

Foto: Nisse Schmidt

IDRE

Bo i backen
Med fokus på familjen och underhållning erbjuder Idre skidåkning i alla väderstreck – vilket gör det möjligt för dig att alltid åka ned för en solig backe. Att allt boende är ski-in och ski-out gör det även möjligt för gästerna att klara sig utan bil under hela semestern. Sofie Andersson, marknads- och försäljningschef på Idre Fjäll svarar på några frågor om vad som händer på plats:

Vad är den absolut mest populära aktiviteten vid sidan av skidåkning?
– Ska man titta på kvantitet så är det nog inomhusbadet och bowlingen. Men även ridning, hundspann och snöskoter är väldigt populärt – dock är antalet platser begränsat.

Finns det någon vintertrend ni märker av?
– Vi har de senaste åren känt av längdskidåkningstrenden. Fler och fler vill åka längdskidor.

Har ni några nyheter på anläggningen denna säsong?
– Vi öppnar en ny camping med ski in/ski out läge och vi kommer att arrangera Världscup i Skicross och VM i Speedski denna säsong. Dessutom har vi investerat i en nu snow factory som kan producera snö i plusgrader.

salen4

SÄLEN

Störst på flera vis
Sälenfjällen är norra Europas största alpina skidområde med sina fyra skidområden: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjällen. Detta är Sveriges mest frekventerade skidområde och av skidåkarna är det 29 procent som checkar in just här och åker utför någon av de över 100 nedfarterna.

I år satsas det än mer på barnskidåkningen och bland annat så öppnas ett nytt barnområde i Lindvallen.

Vad är det som lockar mer än just skidåkningen?
– Vid sidan av den alpina skidåkningen så är det mest populärt att njuta av allt runt omkring en skidsemester som till exempel mys i stugan vid öppna spisen, snölek och i Sälen som har mycket barnfamiljer så är det bad på äventyrsbadet Experium som lockar, berättar Linda Morell, presskontakt för Skistar.

Av: Yvonne Gull